Universiteit Leiden

nl en

Tentoonstellingen

De Universitaire Bibliotheken Leiden exposeert regelmatig stukken uit de Bijzondere Collecties. Momenteel worden alleen digitale tentoonstellingen gemaakt.

Beelden van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949 - Online tentoonstelling

Beelden van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949

Vanaf 18 januari is via de website van de UBL de online tentoonstelling Beelden van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949, te bekijken. De tentoonstelling is het resultaat van samenwerking tussen het Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde (KITLV) en de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). In de tentoonstelling wordt een selectie getoond van materiaal uit de Bijzondere Collecties van de UBL, waarvan veel materiaal afkomstig is uit de collecties van het KITLV-KNAW. De tentoonstelling brengt een grote verscheidenheid aan bronnen voor het voetlicht, van posters en tekeningen tot fotografie en van persoonlijke getuigenissen op papier of in interviews tot officiële stukken van de strijdende partijen.
Bekijk hier de tentoonstelling.

Baudelaire in Nederland

De bloemen van het kwaad: Charles Baudelaire in Nederland

In 2021 is het tweehonderd jaar geleden dat Baudelaire geboren werd, op 9 april 1821. Maar een andere datum is misschien nog wel belangrijker, die van de verschijning van Les Fleurs du mal in 1857. De tentoonstelling 'De bloemen van het kwaad: Baudelaire in Nederland' presenteert het werk van Frankrijks bekendste dichter en laat zijn grote invloed in de Nederlandse literatuur zien aan de hand van zijn boeken, in het Frans en in vertaling, de illustratoren en enkele documenten. Ook is er aandacht voor Baudelaires reputatie, verschillende recente vertalingen en de literaire gekibbel tussen vertalers en recensenten. 
Bekijk hier de tentoonstelling.

Wolkers op Texel

De wereld van Jan Wolkers

Als gastcurator heeft Onno Blom, samen met conservatoren van de UBL, een tentoonstelling samengesteld die een inkijk geeft in het bijzondere leven van de beeldhouwer-schilder-schrijver Jan Wolkers. De tentoonstelling is gebaseerd op het rijke archief van Jan Wolkers, dat berust bij de UBL, en gaat in op de belangrijkste thema’s in Wolkers’ leven: familie, beeldende kunst, schrijven, activisme, natuur, seks en dood. Uitgelicht aan de hand van manuscripten, typoscripten, tekeningen, foto’s en objecten. Ook het archief zelf wordt in de tentoonstelling specifiek toegelicht. Elk thema is door Onno Blom voorzien van een inleidende tekst, die de lezer meeneemt langs de stukken. Ook zijn er audiofragmenten van Wolkers te horen, toegelicht door Blom. 
Bekijk hier de tentoonstelling.

Rembrandt

Rembrandt and Leiden University

Rembrandt is misschien wel de bekendste Nederlandse kunstenaar ooit. Deze tentoonstelling concentreert zich op zijn Leidse tijd, de jaren 1606 tot 1631. In 'Rembrandt and Leiden University' ziet u een aantal documenten die onmisbaar zijn voor onze kennis van Rembrandts leven, waaronder een niet eerder gepubliceerd archiefstuk. Daarnaast wordt een selectie uit het vroege etswerk getoond dat in de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) wordt bewaard en een aantal werken van tijdgenoten met wie Rembrandts leven nauw verbonden was, zoals zijn leermeester Jacob van Swanenburg, zijn collega en vriend Jan Lievens en zijn medewerker Jan Gillisz. van Vliet. 
Bekijk hier de tentoonstelling.

Online tentoonstelling over Cicero

Cicero in Leidse handschriften

Marcus Tullius Cicero (106-43 v.Chr.) is een van de beroemdste Latijnse auteurs uit de klassieke oudheid. Zijn ongeëvenaard geachte retorische vaardigheden hebben grote invloed gehad op het politieke bedrijf. Ook zijn republikeinse idealen informeren nog steeds het politieke debat. In de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) berust een groot aantal Cicero-handschriften. De online tentoonstelling, Cicero in Leidse handschriften, geeft een indruk van de rijkdom van deze collectie. 
Bekijk hier de tentoonstelling.

Portret van Hugo de Groot uit de Leidse Bijzondere Collecties.

Grotius, a Life Between Freedom and Oppression

In 2021 is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot (Grotius) op gewaagde en wonderbaarlijke wijze aan zijn levenslange gevangenisstraf in Slot Loevestein ontsnapte in zijn boekenkist. Alhoewel zijn ontsnapping algemeen bekend is in Nederland wordt vaak voorbijgegaan aan de man achter dit verhaal en de reden van zijn gevangenschap. In deze kleine online tentoonstelling introduceren negen studenten van Leiden University College Den Haag Hugo de Groot aan het brede publiek met een selectie van boeken, prenten, kaarten en brieven uit de Leidse Bijzondere Collecties. 
Bekijk hier de tentoonstelling.

Evi Dijcks doet onderzoek in de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden

Nederlands oudste literaire vrouwengenootschap

Op maandag 8 maart 2021, op Internationale Vrouwendag, droeg student Evi Dijcks acht gedichten voor van Anna van der Aar de Sterke (1755-1831). Evi Dijcks, derdejaars student Nederlandse Taal en Cultuur, ontdekte in de collecties van Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) het oudste literaire vrouwengenootschap in Nederland, genaamd ‘Die Erg Denkt Vaart Erg In ’T Hart’. Het genootschap werd in 1782 opgericht door dichteres Anna van der Aar de Sterke. Rond de gedichten werd ook een kleine online tentoonstelling gemaakt. 
Bekijk hier de tentoonstelling

Online tentoonstelling De wraak van Diponegoro

De wraak van Diponegoro

Op donderdag 19 november 2020 was auteur en historicus Martin Bossenbroek te gast in de online boekensalon van de UBL en uitgeverij Athenaeum. Ter gelegenheid van de boekensalon maakten conservatoren van de UBL de online tentoonstelling De wraak van Diponegoro. De tentoonstelling vertelt in enkele thema’s het verhaal van prins Diponegoro, zijn strijd met andere Javaanse vorsten, zijn opstand tegen de Nederlanders en zijn ballingschap. Daarnaast wordt de dekolonisatieoorlog van de jaren 1945-1949 belicht, waarvoor Diponegoro een bron van inspiratie was. In de tentoonstelling worden diverse topstukken uit de Leidse collecties getoond, waaronder portretten, handschriften, Diponegoro’s ‘autobiografie’, foto’s en affiches.
Bekijk hier de tentoonstelling.

Online tentoonstelling Keuzes in oorlogstijd

Keuzes in oorlogstijd

In de Tweede Wereldoorlog kwamen studenten en hoogleraren voor moeilijke keuzes te staan: het al dan niet tekenen van de loyaliteitsverklaring, meewerken met de bezetter, in het verzet gaan, of noodgedwongen onderduiken. Aan de hand van stukken uit de Leidse collecties worden hun keuzes en dilemma’s in de tentoonstelling Keuzes in oorlogstijd belicht. In de tentoonstelling zijn naast origineel beeldmateriaal verschillende video’s te zien, waaronder straatinterviews en mini-documentaires.
Bekijk hier de tentoonstelling.

Online tentoonstelling Reizigers van een nieuwe tijd

Reizigers van een nieuwe tijd

Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis in 2020 maakte Abdelkader Benali samen met conservatoren van de UBL de online tentoonstelling Reizigers van een nieuwe tijd. De tentoonstelling gaat over de Barbarijse zeerovers die vooral in de zeventiende eeuw bekend stonden als de schrik van de Middellandse Zee, opererend vanuit Tunis, Tripoli, Algiers, Salé en andere havens in Marokko. In de tentoonstelling toont Benali diverse topstukken uit de Leidse collecties, waaronder kaarten, prenten en boeken. De stukken zijn door Benali persoonlijk van commentaar voorzien. Ook zijn in de tentoonstelling ingesproken teksten van Benali te beluisteren en leidt hij in een video de tentoonstelling in.
Bekijk hier de tentoonstelling.

Deze website maakt gebruik van cookies.