Universiteit Leiden

nl en

Universiteit en studentenleven

In 2021 en 2022 belichtte de UBL met het themaprogramma Universiteit en Studentenleven het rijke verleden van Universiteit Leiden en haar studenten. Hieronder volgt een overzicht van alle, speciaal voor het belangstellende publiek, georganiseerde activiteiten, waaronder online tentoonstellingen, boekensalons, lezingen, blogs, video’s en podcasts.

Voor het themaprogramma Universiteit en Studentenleven werd geput uit een rijke bron. Zo beheert de UBL de archieven van de universiteit, die teruggaan tot de oprichting in 1575, en ook archieven van hoogleraren en studenten- en studieverenigingen. Daarnaast bevatten de collecties handgeschreven collegedictaten, drukwerk van academiedrukkers, hoogleraarsportretten, historische foto’s van studenten en vele andere documenten en objecten die samenhangen met de Leidse academische gemeenschap.

Sophia L. Antoniadis was de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Activiteiten

Tijdens het themaprogramma werden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Er werden diverse online tentoonstellingen gemaakt, onder andere ter gelegenheid van het afscheid van Carel Stolker als Rector Magnificus en fototentoonstellingen die het Leidse studentenleven in verleden en heden in beeld brachten. Ook werden er boekensalons georganiseerd zoals een boekensalon ter gelegenheid van de publicatie van het vierde deel van Willem Otterspeers Groepsportret met dame, waarin hij de geschiedenis van de Universiteit Leiden heeft beschreven. Verder werden er blogs over uiteenlopende onderwerpen geschreven en video’s en podcasts met conservatoren en Leidse onderzoekers uitgebracht. Eind 2020 verscheen reeds een themanummer van het tijdschrift De Boekenwereld, waarin de Leidse stukken en collecties binnen het themagebied uitgebreid aan de orde kwamen.

Ontgroening van een vrouwenvereniging, Hendrik Jonker en zn.

Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten rond het themaprogramma ‘Universiteit en Studentenleven’ en andere activiteiten rond de bijzondere collecties? Abonneer u op onze mailinglijst via aanmelding@library.leidenuniv.nl (onder vermelding van uitnodigingen activiteiten). U ontvangt dan voor alle activiteiten een digitale uitnodiging.

Bijzondere collecties

De UBL beheert bijzondere collecties van nationaal en internationaal belang. Het behoud van dit cultureel erfgoed krijgt veel zorg, net als de beschikbaarstelling ervan aan studenten en onderzoekers. Door het organiseren van themaprogramma’s als ‘Universiteit en Studentenleven’ - en eerder de themaprogramma’s ‘Voorbij de inhoud’ en ‘Onderdrukking en Vrijheid’ - wordt het belangstellende publiek in contact gebracht met de stukken uit de bijzondere collecties en wordt het gebruik ervan op een nieuwe manier gestimuleerd.

De eerste jaren van de Leidse Universiteitsbibliotheek. Prent van Woudanus
Deze website maakt gebruik van cookies.