Universiteit Leiden

nl en

Lenen bij andere bibliotheken

Heeft de bibliotheek een publicatie niet? Er zijn verschillende mogelijkheden om het gezochte te kunnen lenen uit een andere bibliotheek.

Voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden is het lidmaatschap bij alle Nederlandse universiteitsbibliotheken gratis. Bij de Koninklijke Bibliotheek krijgen studenten 50% korting.

Interbibliothecair leenverkeer (IBL)

U kunt ook gebruikmaken van het Interbibliothecair leenverkeer (IBL). In de database PiCarta vindt u het gezamenlijke bezit van de meeste Nederlandse bibliotheken. Aan het IBL zijn kosten verbonden.

Publicaties aanvragen

Wanneer u een IBL-account hebt kunt u publicaties zelf aanvragen. U kunt de aangevraagde boeken afhalen en retourneren bij de bibliotheeklocatie waar uw account is gemaakt. 

In verband met de overgang naar een nieuw systeem van interbibliothecair leenverkeer worden er vanaf september 2018 geen nieuwe IBL-accounts meer gemaakt. Bij de UB en bij de Bibliotheek Wijnhaven in Den Haag kunt u een IBL-aanvraag indienen zonder IBL-account. Aanvraagformulieren vindt u bij de balie.

De levertijd van publicaties is ongeveer een week tot tien dagen. Ook op de via IBL geleende boeken is het uitleenreglement van de UBL van toepassing.

Internationaal IBL

Wanneer een publicatie niet in een Nederlandse bibliotheek aanwezig is kunt u de UBL vragen het voor u uit het buitenland aan te vragen. De levertijd is afhankelijk van onder meer de locatie van de publicatie en de leveringsbereidheid van bibliotheken. Aanvragen voor publicaties die voor een redelijke prijs online te koop zijn worden niet in behandeling genomen.

Via verschillende grote wereldwijde catalogi kunt u zelf opzoeken of de door u gezochte publicatie in een buitenlandse bibliotheek aanwezig is.

Tarieven

IBL-aanvragen binnen Nederland

  • Boeken: € 6,50 per item
  • Artikelen: 1-10 kopieën of scans (PDF) € 6,50; iedere kopie extra kost € 0,65
  • Spoedlevering: vanaf € 13,-. Informeer naar de voorwaarden.

Internationaal IBL

  • Boeken: € 26,- per item
  • Artikelen: 1-10 kopieën of scans € 13,-;  iedere pagina extra kost € 1,30

IBL bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

Medewerkers en studenten van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen kunnen een IBL-aanvraag indienen via een online aanvraagformulier.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie