Universiteit Leiden

nl en

Lenen bij andere bibliotheken

Als een publicatie niet aanwezig is bij de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) kunt u de publicatie zelf lenen bij een andere bibliotheek, een aanvraag doen via het interbibliothecair leenverkeer, of bij de UBL een aanschafsuggestie indienen.

Zelf lenen bij een andere bibliotheek

Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden kunnen bij andere universiteitsbibliotheken zonder kosten zelf materialen lenen. Op het lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek (KB) krijgen studenten 50% korting.

Op vertoon van uw identiteitsbewijs en - indien van toepassing - uw collegekaart kunt u een bibliotheekpas laten maken bij de bibliotheek die het materiaal bezit, en zelf aanvragen plaatsen via hun catalogus.

Aanvragen via interbibliothecair leenverkeer (IBL)

Bibliotheekgebruikers in het bezit van een geldige ULCN-(bibliotheek)account kunnen zelf aanvragen plaatsen via WorldCat. Aan deze dienst zijn kosten verbonden.

Een IBL-aanvraag plaatsen in WorldCat

Bezoek WorldCat via deze link van de Universiteit Leiden. Wanneer u buiten het universitaire domein bent, logt u nu in met uw ULCN-account.

  • Zoek de gewenste publicatie en ga naar de titelgegevens
  • Filter bij 'Zoek een exemplaar in de bibliotheek' ('Find a copy at a library') op 'fysiek boek'. E-books kunnen niet worden aangevraagd via IBL
  • Klik bij 'Toegang vanuit uw bibliotheken' ('Access from your libraries') op 'Toegangsopties bekijken' ('View access options')
  • Klik nu achter 'Request this item via interlibrary loan' op 'Toegang' ('Access') om uw aanvraag te plaatsen. Waar wordt gevraagd om 'username' vult u uw gebruikelijke inlognaam van de Universiteit Leiden / bibliotheekaccount in

Artikelen

Via IBL aangevraagde artikelen en boekhoofdstukken worden in de regel digitaal geleverd. Zodra een document beschikbaar is ontvangt u per e-mail een link, met een wachtwoord om het artikel te kunnen openen. Een artikel blijft 30 dagen beschikbaar en kan maximaal 5 keer worden geopend.

Boeken

De levertijd van boeken vanuit een andere Nederlandse bibliotheek is ongeveer een week tot tien dagen. De UBL stuurt u een e-mail zodra uw aanvraag bij de balie van de door u gekozen bibliotheeklocatie klaarligt.

Om boeken te kunnen lenen hebt u een geldige en geactiveerde LU-Card nodig. Ook op IBL-boeken zijn de uitleenregels van de UBL van toepassing.

Wanneer een publicatie niet in een Nederlandse bibliotheek aanwezig is kunt u de UBL per e-mail verzoeken het bij een bibliotheek buiten Nederland aan te vragen. De levertijd is afhankelijk van de locatie van de publicatie en de leveringsbereidheid van bibliotheken. In WorldCat kunt u zelf opzoeken of de door u gezochte publicatie in een buitenlandse bibliotheek aanwezig is.

Aanvragen voor publicaties die voor een redelijke prijs online te koop zijn, worden niet in behandeling genomen.

Tarieven IBL binnen Nederland
Boek € 13

Betaling bij afhalen
(pin of creditcard)

Artikel
of boekhoofdstuk
€ 6,50

Betaling per factuur

Tarieven internationaal IBL
Boek € 26 per item Betaling bij afhalen
(pin of creditcard)
Artikel
of boekhoofdstuk

1-10 pagina's: € 13

Iedere pagina
extra: + € 1,30

Het Blauer Leihverkehr is een speciale interbibliothecaire leendienst die aangeboden wordt voor de Oost-Aziatische collectie van de Staatsbibliotheek Berlijn, en de Zuid-Aziatische collecties van de Universiteitsbibliotheek van Heidelberg. Materialen in de Oost-, Zuid-, Zuidoost- en Centraal-Aziatische talen uit deze collecties kunnen kosteloos aangevraagd worden via deze dienst.

Leners die van het Blauer Leihverkehr gebruik willen maken kunnen hun aanvraag direct plaatsen bij deze bibliotheken via dit aanvraagformulier.

Aangevraagd materiaal wordt opgestuurd naar de Universiteitsbibliotheek (UB). U krijgt bericht wanneer het voor u klaarligt bij de informatiebalie in de UB. De uitleentermijn voor het geleende materiaal is 1 jaar.

Voor vragen over deze dienst kunt u ons bereiken per email.

Medewerkers van het LUMC kunnen via het IBL-formulier van de Walaeus Bibliotheek een boek of artikel uit een andere Nederlandse of buitenlandse bibliotheek aanvragen. 

Neem voor vragen over deze dienst contact op met de medewerkers van de Walaeus Bibliotheek.

Iets voor onze collecties?

Medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden kunnen bij de UBL suggesties indienen voor de aankoop van boeken, tijdschriften, databases en andere materialen.

Aanschafsuggestie voor de bibliotheek
Deze website maakt gebruik van cookies.