Universiteit Leiden

nl en

Lenen bij andere bibliotheken

Als een publicatie niet beschikbaar is bij de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) kunt u het zelf lenen bij een andere bibliotheek, een aanvraag doen via WorldCat, of een aanschafsuggestie indienen.

Zelf lenen bij een andere bibliotheek

Met een bibliotheekpas van de bibliotheek die het materiaal bezit, kunt u items vaak direct ter plekke lenen. Informeer van tevoren bij de bibliotheek van uw keuze naar de geboden mogelijkheden voor lenen, inzien, of digitale toegang.

Voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden is het lidmaatschap van andere Nederlandse universiteitsbibliotheken meestal gratis. Op het lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek (KB) krijgen studenten 50% korting.

Aanvragen bij andere bibliotheken via WorldCat

Wie in het bezit is van een geldige ULCN-(bibliotheek)account, kan gebruikmaken van het interbibliothecair leenverkeer (IBL). U vraagt de gezochte publicatie zelf aan via WorldCat. Artikelen worden in de regel digitaal geleverd, boeken leent u via één van onze bibliotheeklocaties. Aan het IBL zijn kosten verbonden.

Een IBL-aanvraag plaatsen

Bezoek WorldCat via deze link van de Universiteit Leiden. Wanneer u buiten de universiteit bent, logt u nu in met uw ULCN-account.

  • Zoek de gewenste publicatie en ga naar de titelgegevens
  • Filter bij 'Zoek een exemplaar in de bibliotheek' ('Find a copy at a library') op 'fysiek boek'. E-books kunnen niet worden aangevraagd via IBL
  • Klik bij 'Toegang vanuit uw bibliotheken' ('Access from your libraries') op 'Toegangsopties bekijken' ('View access options')
  • Klik nu achter 'Request this item via interlibrary loan' op 'Toegang' ('Access') om uw aanvraag te plaatsen. Waar wordt gevraagd om 'username' vult u uw gebruikelijke inlognaam van de Universiteit Leiden / bibliotheekaccount in

Artikelen

Vrijwel alle via IBL aangevraagde artikelen en boekhoofdstukken worden digitaal geleverd. Zodra een document beschikbaar is ontvangt u per e-mail een link, met een wachtwoord om het artikel te kunnen openen. Een artikel blijft 30 dagen beschikbaar en kan maximaal 5 keer worden geopend.

Boeken

De levertijd van boeken vanuit een andere Nederlandse bibliotheek is meestal een week tot tien dagen. De UBL stuurt u een e-mail zodra uw aanvraag beschikbaar is.

Om boeken te kunnen lenen hebt u een geldige en geactiveerde LU-Card nodig. Ook op IBL-boeken zijn de uitleenregels van de UBL van toepassing.

Wanneer een publicatie niet in een Nederlandse bibliotheek aanwezig is kunt u de UBL per e-mail verzoeken het bij een bibliotheek buiten Nederland aan te vragen. De levertijd is afhankelijk van de locatie van de publicatie en de leveringsbereidheid van bibliotheken. In WorldCat kunt u zelf opzoeken of de door u gezochte publicatie in een buitenlandse bibliotheek aanwezig is.

Aanvragen voor publicaties die voor een redelijke prijs online te koop zijn, worden niet in behandeling genomen.

Tarieven IBL binnen Nederland
Boek € 13

Betaling bij afhalen
(pin of creditcard)

Artikel
of boekhoofdstuk
€ 6,50

Betaling per factuur

Tarieven internationaal IBL
Boek € 26 per item Betaling bij afhalen
(pin of creditcard)
Artikel
of boekhoofdstuk

1-10 pagina's: € 13

Iedere pagina
extra: + € 1,30

Het Blauer Leihverkehr is een speciale interbibliothecaire leendienst gericht op Aziatische collecties. De leenservice wordt aangeboden door de Staatsbibliotheek Berlijn en de Universiteitsbibliotheek van Heidelberg. Alle uitleenbare materialen van de Staatsbibliotheek Berlijn en alle materialen in Zuid-Aziatische talen van het South Asia Institute van de Universiteit Heidelberg, kunnen via deze service kosteloos worden aangevraagd. 

Een aanvraag kunt u plaatsen via het Blauer Leihverkehr-aanvraagformulier. Items worden geleend via de balie van de Universiteitsbibliotheek. U krijgt bericht per e-mail zodra een aanvraag voor u klaarligt. De uitleentermijn voor dit materiaal is 4 maanden.

Voor vragen over deze dienst kunt u ons bereiken per email.

Medewerkers van het LUMC kunnen via het IBL-formulier van de Walaeus Bibliotheek een boek of artikel uit een andere Nederlandse of buitenlandse bibliotheek aanvragen. 

Neem voor vragen over deze dienst contact op met de medewerkers van de Walaeus Bibliotheek.

Iets voor onze collecties?

Medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden kunnen bij de UBL suggesties indienen voor de aankoop van boeken, tijdschriften, databases en andere materialen.

Aanschafsuggestie voor de bibliotheek
Deze website maakt gebruik van cookies.