Universiteit Leiden

nl en

Studieplekken

In de bibliotheken vind je bijna 2000 studieplekken, in alle soorten en maten.

Tentamenperiode: 5 december tot en met 15 januari

In de drukke examenweken zijn de meeste studieplekken alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering. Enkele bezoekersgroepen hebben in deze periode geen toegang tot de bibliotheken.

Reserveren of niet?

Buiten tentamenperiodes zijn de meeste studieplekken vrij beschikbaar voor alle bezoekers met een geldige bibliotheekpas (LU-Card). Sommige studieplekken moeten altijd worden gereserveerd, zoals computers en groepsruimtes. Deze plekken zijn alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden.

Studieplekken met een donkerblauwe sticker
Studieplekken met een lichtblauwe sticker
 • Buiten tentamenperiodes: vrij beschikbaar voor alle bezoekers, reserveren is niet mogelijk
 • Tijdens tentamenperiodes: alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering
Studieplekken met een witte sticker
 • Vrij beschikbaar, reserveren is niet mogelijk

Werkplekken met een computer kunnen alleen worden gebruikt door studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering.

Op alle locaties zijn enkele computers beschikbaar voor overige bezoekers. Deze plekken kunnen niet worden gereserveerd. Ze zijn herkenbaar aan een witte sticker.

De Universiteitsbibliotheek (UB) op de Witte Singel beschikt over 16 studieruimtes voor individueel gebruik door studenten van de Universiteit Leiden. De ruimtes kunnen alleen worden gebruikt na online reservering.

Reserveren van studieplekken in de Asian Library is alleen mogelijk voor studenten Asian Studies van de Universiteit Leiden. Lees meer over de studieplekken in de Asian Library op onze Asian Library-locatiepagina.

Onze Study Spots-app geeft, bij benadering, real-time weer hoe rustig of druk het momenteel is in de verschillende studieruimtes van de UB.

Studieplekken tijdens tentamenperiodes

Tijdens tentamenperiodes zijn de meeste studieplekken alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering.

In alle bibliotheeklocaties zijn in tentamentijd ook enkele plaatsen vrij beschikbaar, voor bezoekers voor wie geen toegangsrestrictie geldt. In de Universiteitsbibliotheek gaat het om studiezaal 1. Deze plaatsen zijn herkenbaar aan een witte sticker.

Aankomende tentamenperiodes
 • 5 december 2022 tot en met 15 januari 2023
 • 13 maart 2023 tot en met 2 april 2023
 • 15 mei 2023 tot en met 4 juni 2023

Reserveer een studieplek

 • Ga naar het universitaire reserveersysteem en log in met je studentenaccount van de Universiteit Leiden
 • Kies locatie, datum, tijd en tijdsduur (max. 4 uur)
 • Selecteer een vrije plaats
 • Bevestig je reservering

Een gereserveerde studieplek gebruiken

Om een gereserveerde plek te kunnen gebruiken check je op locatie in.

 • Bij de Universiteitsbibliotheek en de Bibliotheek Rechten check je vanzelf in, wanneer je je LU-Card scant bij de toegangspoortjes
 • Op de overige locaties scan je een QR-code bij een incheckpaal, in de buurt van de vlaggen met 'SharedDesk for Students Check-in'

Check op tijd in: als je 30 minuten na de start van je reserveringsperiode niet hebt ingecheckt, wordt je reservering geannuleerd en is de plek vrijgegeven voor een andere student.

Verschillende gedeelten van de bibliotheken, bijvoorbeeld de studiezalen, zijn aangewezen als stiltegebieden. Welke ruimtes dit zijn is steeds duidelijk aangegeven.

Er is keuze uit twee netwerken: Eduroam (aanbevolen, voor studenten en medewerkers van aangesloten onderwijsinstellingen) en Leiden University Wireless Access.

Deze website maakt gebruik van cookies.