Universiteit Leiden

nl en

Studieplekken

In de verschillende bibliotheeklocaties van de Universiteit Leiden zijn ruim 2000 studieplekken beschikbaar.

Studieplekken per 27 september 2021

Per 27 september zijn, buiten tentamenperiodes, reguliere studieplekken zonder computer weer vrij beschikbaar voor bezoekers met een geldige bibliotheekpas (LU-Card). Om een LU-Card te laten maken hoeft u niet aan de Universiteit Leiden verbonden te zijn.

Bij enkele locaties gelden toegangsrestricties, om voldoende studieplekken te waarborgen voor studenten van de Universiteit Leiden.

Computers

Werkplekken met een computer kunnen alleen worden gebruikt door studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering. Je reserveert een computer via het universitaire reserveersysteem.

Op alle locaties zijn enkele computers beschikbaar voor overige bezoekers. Deze plekken zijn herkenbaar aan een witte sticker.

Individuele studieruimtes in de UB

De Universiteitsbibliotheek (UB) op de Witte Singel beschikt over 16 studieruimtes voor individueel gebruik door studenten van de Universiteit Leiden. De ruimtes kunnen alleen worden gebruikt na online reservering.

Studieplekken in tentamenperiodes

Tijdens tentamenperiodes zijn de meeste studieplekken alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering.

In alle bibliotheeklocaties zijn in tentamentijd ook enkele plaatsen vrij beschikbaar voor bezoekers voor wie geen toegangsrestrictie geldt. Deze plaatsen zijn herkenbaar aan een witte sticker.

Tentamenperiodes studiejaar 2021-2022 
 • 11 tot en met 31 oktober 2021
 • 6 tot en met 24 december 2021
 • 14 maart tot en met 3 april 2022
 • 16 mei tot en met 5 juni 2022

Reserveer een studieplek

Na online reservering kunnen studenten van de Universiteit Leiden computerplekken en individuele studieruimtes gebruiken. Je kunt één dag van tevoren reserveren. Reguliere studieplekken zonder computer kan je alleen in tentamenperiodes reserveren.

 • Ga naar het universitaire reserveersysteem en log in met je studentenaccount
 • Kies locatie, datum, tijd en tijdsduur (max. 4 uur, geen vaste tijdslots)
 • Selecteer een vrije plaats
 • Bevestig je reservering

Een gereserveerde studieplek gebruiken

Om een gereserveerde plek te kunnen gebruiken check je op locatie in. Bij de Universiteitsbibliotheek en de Bibliotheek Rechten check je vanzelf in, wanneer je je LU-Card scant bij de toegangspoortjes. Op de overige locaties scan je een QR-code bij een incheckpaal, in de buurt van de vlaggen met 'SharedDesk for Students Check-in'.

Check op tijd in: als je 30 minuten na de start van je reserveringsperiode niet hebt ingecheckt, wordt je reservering geannuleerd en is de plek vrijgegeven voor een andere student.

Studieplekken met een donkerblauwe sticker
Studieplekken met een lichtblauwe sticker
 • buiten tentamenperiodes: vrij beschikbaar voor alle bibliotheekbezoekers
 • tijdens tentamenperiodes: alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering
Studieplekken met een witte sticker
 • altijd vrij beschikbaar, voor alle bibliotheekbezoekers

Stiltezones

Verschillende gedeelten van de bibliotheken, bijvoorbeeld de studiezalen, zijn aangewezen als stiltegebieden. Welke ruimtes dit zijn is steeds duidelijk aangegeven.

Wifi

Er is keuze uit Eduroam (aanbevolen, voor studenten en medewerkers) en Leiden University Wireless Access. Handleidingen en meer informatie staan op de website van het ICT Shared Service Centre van de Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.