Universiteit Leiden

nl en

Boeken lenen

Het bezit van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) omvat meer dan 5 miljoen papieren publicaties. Uitleenbare materialen kunt u via de catalogus aanvragen en op de bibliotheeklocatie van uw keuze afhalen.

Aanvragen of zelf uit de kast pakken?

Een groot gedeelte van onze collectie boeken, tijdschriften en andere materialen is geplaatst in magazijnen en depots, die niet toegankelijk zijn voor bezoekers. Om deze materialen te kunnen lenen of inzien moeten ze eerst worden aangevraagd via de catalogus.

Uitleenbare boeken geplaatst in kasten in de bibliotheken kunnen ook via de catalogus worden aangevraagd, maar u mag deze items ook zelf pakken en lenen bij de balie.

Om items te kunnen aanvragen en lenen is een persoonlijke bibliotheekaccount en -pas (LU-Card) nodig. Wie materialen leent, onderschrijft het uitleenreglement van de UBL.

De standaard uitleentermijn van bibliotheekmaterialen is 3 weken. Gedurende de maximale uitleenperiode worden leningen automatisch door de bibliotheek verlengd, tenzij ze door iemand anders worden gereserveerd. Elke lener kan maximaal 50 boeken tegelijkertijd lenen.

In de catalogus wordt bij elk item uit de fysieke collectie aangegeven of het wel of niet kan worden geleend. 

De aanduiding staat onder de beschikbaarheid van het item, bij het kopje 'Get it', wanneer u bent ingelogd met uw ULCN-account. Items die u kunt lenen hebben de aanduiding 'Regular loan' of 'Loanable'.

Kwetsbare, unieke of waardevolle materialen zoals vroege drukken, atlassen, manuscripten en losbladige werken worden niet uitgeleend. Deze materialen kunnen, als ze in een van onze magazijnen zijn geplaatst, worden aangevraagd via de catalogus voor inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties. U kunt geen andere afhaallocatie kiezen.

Studiezalen

Ook de materialen geplaatst op de studiezalen in de Universiteitsbibliotheek (UB) zijn niet uitleenbaar. U kunt deze items zelf uit de kast pakken en lezen binnen de bibliotheek. Klik in de catalogus bij studiezaalmateriaal op de 'Locate'-knop om te zien in welke zaal het is geplaatst.

Veel films en documentaires op DVD mogen alleen worden geleend voor gebruik in een onderwijssetting. Deze items hebben de vermelding ‘Library use only’, maar kunnen door medewerkers van de Universiteit Leiden 3 dagen worden geleend. Anderen kunnen deze films alleen bekijken in de bibliotheek.

Afhaallocatie kiezen

Uitleenbare publicaties kunnen op een UBL-locatie naar keuze worden bezorgd en later weer worden ingeleverd. De afhaallocatie wordt gekozen tijdens het plaatsen van de aanvraag in de catalogus.

Levertijden zijn afhankelijk van het tijdstip van aanvraag en de locatie van het aangevraagde materiaal. Zodra een item beschikbaar is stuurt de UBL de aanvrager een e-mail.

Aangevraagd... en nu?

De status van aanvragen en reserveringen wordt getoond in uw account in de catalogus bij 'My Requests'.

'In Process' De aanvraag is in behandeling of wordt zo spoedig mogelijk in behandeling genomen
'Not Started. Place in queue is: [...]' Een gereserveerd item is nog steeds uitgeleend; u bent wachtende nummer [...]
'On Hold Shelf until [einddatum]' Het aangevraagde item ligt klaar om afgehaald te worden. Aanvragen blijven 5 dagen beschikbaar
Deze website maakt gebruik van cookies.