Universiteit Leiden

nl en

Boeken lenen

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) bezit meer dan 5 miljoen papieren publicaties. Uitleenbare materialen kunt u via de catalogus aanvragen en op de bibliotheeklocatie van uw keuze afhalen.

De standaard uitleentermijn van bibliotheekmaterialen is 3 weken. Gedurende de maximale uitleenperiode worden leningen automatisch door de bibliotheek verlengd, tenzij ze door iemand anders worden gereserveerd. Elke lener kan maximaal 50 boeken tegelijkertijd lenen.

Om items te kunnen aanvragen en lenen is een persoonlijke bibliotheekaccount en -pas (LU-Card) nodig.

Aanvragen of zelf uit de kast pakken?

Een groot gedeelte van onze collectie boeken en tijdschriften staat in magazijnen. Om deze materialen te kunnen lenen moeten ze eerst worden aangevraagd via de catalogus. Uitleenbare boeken geplaatst in open kasten kunt u ook zelf uit de kast pakken en lenen bij de balie.

Wanneer u materialen leent, onderschrijft u het uitleenreglement van de UBL.

Afhalen

Uitleenbare publicaties die via de catalogus worden aangevraagd kunnen op een UBL-locatie naar keuze worden bezorgd en later weer worden ingeleverd. De afhaallocatie wordt gekozen tijdens het plaatsen van de aanvraag.

Levertijden zijn afhankelijk van het tijdstip van aanvraag en de locatie van het aangevraagde materiaal. Zodra een item beschikbaar is stuurt de UBL de aanvrager een e-mail.

De status van aanvragen en reserveringen wordt getoond in 'My Requests' in de catalogus.

  • In Process - de aanvraag is in behandeling / wordt in behandeling genomen
  • Not Started. Place in queue is: [...] - een gereserveerd, uitgeleend item is nog niet teruggebracht; u bent wachtende nr. [...]
  • On Hold Shelf until [einddatum] - het item ligt voor u klaar om af te halen. Aanvragen blijven 5 dagen beschikbaar

Niet uitleenbaar

Kwetsbare, unieke of waardevolle materialen zoals vroege drukken, atlassen, manuscripten en losbladige werken worden niet uitgeleend. Deze materialen kunnen, als ze in een van onze magazijnen zijn geplaatst, worden aangevraagd via de catalogus voor inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Ook materialen geplaatst op de studiezalen in de UB zijn niet uitleenbaar. U kunt deze items zelf uit de kast pakken en lezen binnen de bibliotheek. Klik in de catalogus bij studiezaalmateriaal op de 'Locate'-knop om te zien in welke zaal het is geplaatst.

Deze website maakt gebruik van cookies.