Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Catalogus

In de catalogus van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) staan de titel- en andere gegevens van miljoenen boeken, tijdschriften, manuscripten, brieven en ander fysiek en elektronisch materiaal.

Eenvoudige zoekopdrachten

De eenvoudigste manier om te zoeken is oor één of meer woorden in het zoekvak in te typen en op Search te klikken. Wanneer u naar een artikel op zoek bent, laat dan de tab All content staan. Bij het zoeken naar een boek is het handig hier Leiden Collections van te maken. De catalogus is niet hoofdlettergevoelig.

 • Om meer tijdschriftartikelen te vinden kunt u de vakspecifieke databases gebruiken, die in de catalogus te vinden zijn via 'Database Search'. Lees meer in de subject guide voor databases
 • De catalogus bevat niet veel Nederlandstalige tijdschriftartikelen. Om artikelen in het Nederlands te vinden, is het handig om de subject guide Nederlandse artikelen zoeken te bekijken

Wat wordt doorzocht?

Standaard wordt All Content doorzocht, hierin staan (digitale) boeken, tijdschriften en artikelen, audiovisueel materiaal en Bijzondere Collecties. All Content doorzoekt  Leiden Collections en Special Collections, plus informatie uit databases en Scholarly Publications (het repositorium van de Universiteit Leiden).

Leiden Collections is de catalogus van de UBL. Hierin staan alle digitale en geprinte boeken en tijdschriften in onze collectie. Onder dit tabblad staan bijna geen individuele artikelen. In Leiden Collections is het mogelijk te zoeken binnen alle bibliotheekcollecties of binnen één specifieke bibliotheek.

In Special Collections zijn alléén de materialen te vinden die vallen onder de bijzondere collecties van de Universiteit Leiden, zoals manuscripten, vroege geprinte boeken, prenten, tekeningen, brieven, foto’s en kaarten.

Advanced search

Gebruik de optie 'Advanced Search om veelgebruikte velden te doorzoeken, zoekopties te combineren of de zoekactie te beperken tot een specifiek type materiaal, taal of publicatiedatum. 

In de catalogus kan gezocht worden met behulp van:

 • Booleaanse Operatoren (AND, OR en NOT) voor het samenbrengen of uitsluiten van bepaalde termen. Let op: gebruik hiervoor altijd hoofdletters.
 • Wildcards ('*' en '?'): voor het zoeken naar alternatieve schrijfwijzen van een woord, of om te zoeken naar meerdere woorden met dezelfde basis
 • Dubbele aanhalingstekens ("...."): voor zoeken op een vaste woordcombinatie zoals "global warming"

Zoeken naar gedrukt materiaal

Wilt u alleen fysiek materiaal vinden en geen digitale bronnen, kies dan in de linkerbalk onder 'Refine my results' bij Availability voor de optie Physical Items.

Materiaal aanvragen

Een groot gedeelte van onze collectie boeken en tijdschriften staat in magazijnen. Om deze materialen te kunnen lenen moeten ze eerst worden aangevraagd via de catalogus. Uitleenbare boeken geplaatst in open kasten kunt u ook zelf uit de kast pakken en lenen bij de balie.

Materiaal kan worden aangevraagd na inloggen met uw ULCN-(bibliotheek)account. Klik op de Request-knop en kies een afhaallocatie. Lees meer op onze webpagina's over lenen.

Niet uitleenbaar?
Wanneer bij een item wordt vermeld dat het library use only, reference only of not loanable is, betekent dit dat het niet uitgeleend wordt. U kunt het zelf uit de kast pakken en ter plekke lezen, wanneer het een item is zónder aanvraagknop. Wanneer het item een Request-knop heeft kunt u het aanvragen en het, zodra het beschikbaar is, inzien bij de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Materiaal op de studiezalen

Een gedeelte van de collectie staat op studiezalen. Deze materialen zijn niet uitleenbaar. Bij zulke items staat op de detailpagina de knop 'Locate'. Klik op de knop voor informatie over de vindplaats van deze titel.

Remote access

Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden en het LUMC hebben binnen én buiten het universitaire netwerk toegang tot digitale tijdschriften, boeken en databases. Overige bibliotheekbezoekers hebben alleen binnen het netwerk toegang tot deze bronnen. Een uitzondering vormen e-books aangeboden door ProQuest, die ook binnen het universitaire netwerk alléén beschikbaar zijn voor studenten en medewerkers van de Universiteit.

Alumni van de Universiteit Leiden kunnen vanuit huis gebruik maken van enkele databases. Lees hierover meer op onze pagina over diensten voor alumni en gepromoveerden.

E-books

De meeste e-books waar de Universitaire Bibliotheken Leiden toegang toe biedt, kunnen in de catalogus gevonden worden door op de titel en/of auteur te zoeken. Om alléén e-books te zien, kiest u vervolgens in de linkerbalk onder 'Availabilityvoor 'Online Access' en daarna  onder 'Resource Type' voor '(e-)Books'.

Raadpleeg voor meer informatie de subject guide over e-books.

E-journals

Zoeken naar e-journals in de catalogus kan via de optie 'Jounal Search'. U kunt ook via het gebruikelijke zoekvak op titel zoeken en daarna eventueel verfijnen door onder 'Availabilityvoor 'Online Access' te kiezen en onder 'Resource Type' voor 'Journals'.

Een andere mogelijkheid is om Browzine te gebruiken, een app die medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden gemakkelijk toegang geeft tot een groot deel van de e-journals waarvoor de universiteit een licentie heeft afgesloten.

Databases

Beschikbare databases zijn te vinden via 'Database Search' in de catalogus. Informatie over databases in het algemeen kan gevonden worden in de subject guide Databases.

Wanneer u ingelogd bent in de catalogus kunt u:

 • Gebruikmaken van fysieke bibliotheekdiensten, zoals materialen aanvragen, reserveren en verlengen.
 • Gevonden materialen en zoekopdrachten aan uw favorieten toevoegen (zie ook het onderdeel favorieten)
 • Notificaties voor uw zoekopdrachten instellen (zie ook het onderdeel favorieten)
 • Uw zoekgeschiedenis in de catalogus raadplegen (zie ook het onderdeel Geschiedenis)

Uitloggen
Uitloggen uit de catalogus is belangrijk, vooral op openbare computers. Zo zorgt u ervoor dat uw zoekacties privé blijven en dat niet iemand anders aan uw persoonlijke instellingen en gegevens kan komen.

Online access
Online access in de linkerbalk laat titels zien die online toegankelijk zijn. Wanneer een titel verschillende links heeft, klik dan een van deze links aan om de bron in een nieuwe pagina te openen.


Meerdere versies?
Wanneer er meer dan één editie van een titel is kunt u op see aall versions klikken om de verschillende versies te bekijken.

Check holdings
Soms wordt dit aangegeven bij een serie: wanneer u de titel van het resultaat aanklikt komt u uit op de detailpagina van de serie. Wanneer u onder details kijkt zult u de link individual volumes connected to this series vinden. Selecteer deze link om meer te weten te komen over de opties. Wanneer deze link er niet is, neem dan contact op met de bibliotheekbalie.

Resultaten voor online publicaties zonder full text toegang
De catalogus geeft standaard alleen resultaten met toegang tot de volledige tekst. Kiest u onder de filters voor 'Include records with no full access', dan krijgt u ook resultaten te zien die niet in de collectie zitten, en waarvan alleen de bibliografische informatie beschikbaar is. Deze titels kunnen in andere bibliotheken beschikbaar zijn, en zijn dan vaak via het interbibliothecair leenverkeer aan te vragen.

'No online access'
Dit betekent dat er, via de UBL, geen online toegang is tot deze bron. Waarschijnlijk staat in dit geval het filter Include records with no full access aangevinkt.

Een andere mogelijkheid is dat u de GetIt@Leiden-link hebt gevolgd vanuit een andere database. Deze link controleert of er online toegang is, maar garandeert dit niet. Zoek in dat geval op boek- of tijdschrifttitel (niet op de titel van het artikel!) in de catalogus, om te zien of de bibliotheek de papieren editie heeft.

U kunt gevonden titels in uw account bewaren of sorteren. Door in uw zoekresultaten bij een titel op het punaise-icoontje te klikken wordt de titel bij uw favorieten onder Saved records bewaard. Een titel is uit de favorieten te verwijderen door het punaise-icoon weer te selecteren. 

U kunt ook een volledige zoekopdracht aan uw favorieten toevoegen, door onder de zoekbalk voor de optie 'Save query' te kiezen. Bewaarde zoekacties vindt u terug onder Saved searches. U kunt deze optie ook gebruiken om u op een zoekopdracht te abonneren, zodat u een e-mail krijgt wanneer een nieuw resultaat voor uw zoekopdracht gevonden wordt.

Favorieten bekijken en labelen

U kunt labels gebruiken om uw favorieten te sorteren.

 • Ga naar My favorites of naar Saved items
 • Selecteer een of meerdere titels door op het nummer te klikken
 • Klik op ‘Add labels’
 • Selecteer een label of maak een nieuw label aan

Zoekgeschiedenis

De zoekgeschiedenis is te vinden vinden onder 'Search history' (het klokje). Hier staan de zoekopdrachten van de huidige sessie (als u niet ingelogd bent) en eerdere sessies (als u ingelogd bent).

Leengeschiedenis

U kunt uw leengeschiedenis inzien wanneer u ingelogd bent. Ga naar uw account en selecteer ‘My Loans’. Verander het filter 'Current Loans' in 'Loan History'.

Op woensdag 9 augustus 2023 is de catalogus voorzien van een nieuwe interface (PrimoVE). 

Wat is er veranderd?

De opmaak en indeling van de catalogus zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Direct zichtbare veranderingen zijn onder andere de vernieuwde aanvraagknop en de extra informatie bij de items. 

Met de update is het onder andere gemakkelijker geworden om naar databases en e-journals te zoeken en ze te raadplegen via de catalogus. Ook het zoeken naar en binnen collegeplanken (course reserves) is eenvoudiger geworden.

 • Saved searches en zoekgeschiedenis
  Het was niet mogelijk om saved searches (bewaarde zoekacties) en zoekgeschiedenis over te zetten naar de nieuwe interface. De UBL heeft alle gebruikers die in de afgelopen twee jaar zoekacties hebben opgeslagen een e-mail gestuurd met meer informatie

 • Saved records 
  Saved records (bewaarde titels) zijn automatisch overgezet naar de nieuwe omgeving

 • Links naar titels
  De permalinks naar titels in de catalogus zijn gelijkgebleven. Dit zijn de links die te zien zijn wanneer share link wordt aangeklikt bij een gevonden titel

 • Database Search
  Database Search is de nieuwe manier om databases te ontdekken, geïntegreerd in de catalogus. Het vervangt de oude Find Databases-website. De integratie zorgt voor een soepeler en meer samenhangende ervaring bij het verkennen van databases en elektronische bronnen. Links naar oude zoekacties in Find Databases verwijzen nu naar de catalogus. Links naar specifieke databases zullen nog geruime tijd blijven werken, maar het gebruik van permalinks uit de nieuwe catalogus wordt aanbevolen voor betere toegang op de lange termijn

Hulp nodig? 

Heeft u hulp nodig, of heeft u vragen naar aanleiding van de nieuwe interface? Neem contact met ons op via Stel een vraag.

Deze website maakt gebruik van cookies.