Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Catalogus

In de catalogus staan de titels van (e-)boeken, tijdschriften, manuscripten, brieven en ander materiaal. Daarnaast zijn in de catalogus links naar miljoenen, met name Engelstalige, tijdschriftartikelen te vinden.

Introductie

  • De catalogus bevat niet veel Nederlandstalige tijdschriftartikelen, om artikelen in het Nederlands te vinden, is het handig om de subject guide Nederlandse artikelen zoeken te bekijken.
  • Bekijk voor medische informatie ook de website van de Walaeus Bibliotheek.
  • Om meer tijdschriftartikelen te vinden kunnen ook de vakspecifieke databases gebruikt worden, die in de catalogus te vinden zijn via ‘Find Databases’. Lees meer in de subject guide voor databases.

Simpele zoekopdrachten uitvoeren

De eenvoudigste manier om te zoeken is door één of meer woorden in te typen en op Search te klikken. Wanneer u naar een artikel op zoek bent, laat dan All content staan. Wanneer u een boek zoekt, is het handig om hier Leiden Collections van te maken. De catalogus is niet hoofdlettergevoelig.

Wat wordt doorzocht?

Standaard wordt All Content doorzocht, hierin vindt u: (digitale) boeken, tijdschriften en artikelen, audiovisueel materiaal en Bijzondere Collecties. Het bevat alles wat Leiden Collections en Special Collections ook omvat, maar daarnaast ook veel digitale artikelen uit databases en het Leids Repositorium.

In Leiden Collections vindt u zowel digitale als papieren materialen die beschikbaar zijn in de Universitaire Bibliotheken Leiden en de Bijzondere Collecties. U zult hierin echter vrijwel geen individuele artikelen vinden. In Leiden Collections kunt u kiezen tussen zoeken binnen alle bibliotheekcollecties of binnen één specifieke bibliotheek.

In Special Collections vindt u alléén de materialen beschikbaar in de bijzondere collecties van de Universiteit Leiden, zoals manuscripten, vroege geprinte boeken, prenten, tekeningen, brieven, foto’s en kaarten.

Advanced search

Gebruik de Advanced Search optie om veelgebruikte velden te doorzoeken, zoekopties te combineren of uw zoekactie te beperken tot een specifiek type materiaal, taal of publicatiedatum. Zo kunt u het veld Author/Creator gebruiken in combinatie met is (exact) gebruiken om alle beschikbare bronnen van een specifieke auteur te vinden.

Specifieker zoeken

Zoeken op een vaste woordcombinatie
Om op een vaste woordcombinatie te zoeken kunt u dubbele aanhalingstekens gebruiken. Let op, dit werkt niet met enkele aanhalingstekens. Als u bijvoorbeeld op “global warming” zoekt vindt u alleen publicaties met deze twee in deze exacte volgorde.

Combineren van zoektermen

OR: zoekt naar resultaten die minstens één van de woorden of woordcombinaties die u intypt bevatten. Als u bijvoorbeeld op Irish OR Celtic zoekt krijgt u resultaten die óf Irish, óf Celtic, óf beide woorden bevatten.

NOT: kan gebruikt worden om de zoekfunctie te beperken door resultaten uit te sluiten. Wanneer u bijvoorbeeld Celtic NOT Irish zoekt, krijgt u alleen resultaten die Celtic bevatten, maar waar Irish niet in voorkomt.

Let op: om OR en NOT te gebruiken moet u ze in hoofdletters typen.

Resultaten zonder full text toegang
De catalogus geeft standaard alleen resultaten toegang tot de volledige tekst geven. Onder de filters kunt u voor include records with no full access kiezen. Wanneer u dit filter selecteert zult u ook resultaten krijgen die niet in de collectie zitten, en waarvan dus alleen de bibliografische informatie beschikbaar is. Deze titels kunnen in andere bibliotheken beschikbaar zijn, en zou u dus via het interbibliothecair leenverkeer kunnen aanvragen.

Zoeken naar gedrukt materiaal

Wanneer u er zeker van wilt zijn dat u alleen fysiek materiaal vindt, en dus geen digitale bronnen, kunt u uw zoekresultaten filteren. Onder Refine my results > availability kiest u dan voor Physical Items.

Materiaal aanvragen

Materiaal kan alleen aangevraagd worden wanneer u ingelogd bent in de catalogus. U kunt inloggen met uw ULCN- of gastaccount. Klik op de Request-knop en kies een afhaallocatie. Lees meer over lenen.

Wanneer het boek op meerdere locaties aanwezig is, moet eerst een van de locaties uit de lijst onder ‘Get It’ geselecteerd worden voordat het boek te reserveren is.

Wanneer bij een boek onder Loan Policy library use only, reference only of not loanable staat betekent dit dat het boek niet uitgeleend wordt, en dus niet aangevraagd kan worden.

Boeken op de studiezaal

Een gedeelte van de collectie staat op studiezalen, en is in sommige gevallen niet uitleenbaar. Bij zulke boeken staat op de detailpagina van de bron onder Get It een knop met Locate. Hieronder staat meer informatie over de vindplaats van deze titel.

Verlengen en inleveren

Inleveren van boeken kan op alle locaties. Boeken worden een aantal keer automatisch verlengd, zie Verlengen.

Thuistoegang tot digitaal materiaal

Iedereen kan overal de catalogus doorzoeken om te zien welke materialen beschikbaar zijn bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. Het is niet nodig hiervoor in te loggen.

Alleen studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden en het LUMC kunnen wereldwijd toegang krijgen tot full-text digitaal materiaal. Gasten en alumni krijgen alleen binnen het universitaire netwerk toegang tot full-text digitaal materiaal.
Alumni kunnen wel vanuit huis gebruik maken van de Leiden Alumni Databases. Een uitzondering hierop zijn e-books aangeboden door ProQuest aangeboden. Deze zijn alleen beschikbaar gesteld aan huidige studenten en medewerkers van de Universiteit, ongeacht locatie.

E-books

De meeste e-books waar de Universitaire Bibliotheken Leiden toegang toe geeft kunnen eenvoudig in de catalogus gevonden worden door op de titel te zoeken. Om alleen e-books te zien: selecteer online access onder Availability en daarna (e-)books onder Resource Type.

Meer informatie: subject guide e-Books

Digitale tijdschriften

Als u een digitaal tijdschrift zoekt in de catalogus kunt u de resultaten verbeteren door gebruik te maken van de filters. Kies Journals onder Resource Type en Online Access onder Availability.

Een andere mogelijkheid is om Browzine te gebruiken. Nadat u zelf een account voor deze app gemaakt heeft kunt u als student of medewerker van de Universiteit Leiden hier gemakkelijk toegang krijgen tot een groot deel van de digitale tijdschriften.

Databases

Beschikbare databases zijn te vinden via Find Databases. Bij elke databases staat een informatie-icoontje dat meer informatie geeft over de betreffende database. Meer informatie over databases in het algemeen kan gevonden worden in de subject guide Databases.

Waarom inloggen?

Wanneer u inlogt in de catalogus kunt u de volgende dingen doen:

  • Gebruikmaken van bibliotheekdiensten, zoals lenen, reserveren en verlengen.
  • Gevonden materiaal en zoekopdrachten aan uw favorieten toevoegen (zie ook het onderdeel favorieten)
  • Notificaties voor uw zoekopdrachten instellen (zie ook het onderdeel favorieten)
  • Uw zoekgeschiedenis in de catalogus raadplegen (zie ook het onderdeel Geschiedenis)

Waarom uitloggen?
Uitloggen uit de catalogus is belangrijk, vooral op openbare pc’s, om ervoor te zorgen dat uw zoekacties privé blijven en dat niet iemand anders aan uw persoonlijke instellingen en gegevens kan komen.

Resultaatlijsten

In de resultaatlijsten vindt u alle titels die uit uw zoekopdracht komen. Voor iedere titel vindt u de belangrijkste bibliografische informatie en informatie om hoe het te verkrijgen (als het verkrijgbaar is).

Toegang

Online access
Online access laat titels zien die online toegankelijk zijn. Wanneer een titel verschillende links heeft, klik dan een van deze links aan om de bron in een nieuwe pagina te openen.


Available
Met Get It kunt u gedrukte materialen aanvragen, of reserveren wanneer het materiaal al uitgeleend is. Om de mogelijkheden te kunnen zien en materiaal aan te vragen moet u inloggen. Lees meer over
lenen.

Multiple versions
Wanneer er meer dan één editie van een titel is kunt u op see all klikken om de verschillende toegangsopties bekijken.

Check holdings
Soms wordt dit aangegeven bij een serie: wanneer u de titel van het resultaat aanklikt komt u uit op de detailpagina van de serie. Wanneer u onder details kijkt zult u de link individual volumes connected to this series vinden. Selecteer deze link om meer te weten te komen over de toegangsopties. Wanneer deze link er niet is, neem dan contact op met de bibliotheekbalie.

No online access
Dit betekent dat er geen online toegang is tot deze bron. Waarschijnlijk heeft u het filter Include records with no full access aangevinkt staan. Het kan ook dat u een GetIt@Leiden link gevolgd heeft. De GetIt@Leiden-link controleert of er toegang is, maar garandeert dit niet.

Wanneer u no online access tegenkomt bij een titel kan het nuttig zijn om de titel (of de publicatie waar het in verschenen is, zoals het tijdschrift waarin een gezocht artikel gepubliceerd is) in de catalogus nog op te zoeken, aangezien het kan voorkomen dat de papieren editie wel in de collectie zit.

Waarom favorieten gebruiken?

U kunt uw favorieten gebruiken om de titels die u tijdens uw sessie vindt te bewaren of sorteren. De favorieten vindt u onder het punaise-icoon  rechtsboven in beeld.­­­

Titels aan uw favorieten toevoegen

Door in uw zoekresultaten bij een titel op het punaise-icoon te klikken wordt de titel bij uw favorieten onder saved records toegevoegd. U kunt ook een volledige zoekopdracht aan uw favorieten toevoegen door onder de zoekbalk save query te selecteren. Deze vindt u vervolgens terug onder saved searches. Verder kunt u deze optie gebruiken om u op een zoekopdracht te abonneren, zodat u een email krijgt wanneer een nieuw resultaat voor uw zoekopdracht gevonden wordt.

Let op: Om uw favorieten voor toekomstige sessies te bewaren moet u ingelogd zijn.

Favorieten bekijken en labelen

Om de titels in uw favorieten te bekijken selecteert u het punaise icoon , bovenaan de pagina. Als u bronnen aan uw favorieten heeft toegevoegd ziet u deze hier nu onder saved records. U kunt daar ook naar saved searches en search history gaan.

U kunt labels gebruiken om uw favorieten te sorteren. Om een label toe te voegen kiest u voor ‘add label’ of het potlood icoon bij de titel. Hier kunt u dan vervolgens een nieuw label naar keuze maken. U kunt ook meerdere titels tegelijk aanvinken en ‘add labels’ bovenaan de pagina kiezen om aan alle titels tegelijk een label toe te voegen. U kunt alle titels die hetzelfde label hebben bekijken door dit label rechts op de pagina te selecteren.

Uit uw favorieten verwijderen

Een titel is uit de favorieten te verwijderen door het punaise-icoon weer te selecteren.  Vink de titels aan die u wilt verwijderen en klik vervolgens op het punaise-icoon bovenaan de pagina.

Inloggen

Door voordat u aan een sessie begint in te loggen verzekerd u dat de sessie in uw geschiedenis komt. Als u niet ingelogd bent kunt u alleen de geschiedenis van uw huidige sessie bekijken.

Zoekgeschiedenis

U kunt uw zoekgeschiedenis vinden door op de klok  te klikken. Hier staan de zoekopdrachten van de huidige sessie (als u niet ingelogd bent) en eerdere sessies (als u wèl ingelogd bent).

Leengeschiedenis

U kunt uw leengeschiedenis alleen inzien wanneer u ingelogd bent. Nadat u ingelogd bent, ga naar uw account en selecteer ‘My Loans’. Wanneer u het filter ‘My Active Loans’ verandert in ‘Previous and Historic Loans’, kunt u uw leengeschiedenis bekijken.

Tutorial

Doorloop onze tutorial en leer boeken aan te vragen, publicaties te vinden en onze databases te gebruiken.

De catalogus of Find Databases wordt niet goed weergegeven

Het kan voorkomen dat de Catalogus of Find Databases niet goed wordt weergegeven. Leeg in dat geval het cachegeheugen van uw internetbrowser. Op internet zijn verschillende handleidingen te vinden.

Deze website maakt gebruik van cookies.