Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Catalogus

De catalogus van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) bevat miljoenen boeken, tijdschriften, manuscripten, brieven en ander fysiek en elektronisch materiaal.

Simpel zoeken

De eenvoudigste manier om te zoeken, is door één of meer woorden in de zoekbalk in te typen en op Search te klikken.

De tab naast de zoekbalk geeft aan welke collecties doorzocht worden. Standaard wordt All Content doorzocht. Hierin staan (digitale) boeken, tijdschriften en artikelen, audiovisueel materiaal en materiaal uit de Bijzondere Collecties.

Bent u op zoek naar (digitale) boeken uit de collecties van de UBL, of boeken uit één specifieke bibliotheek? Selecteer dan Leiden Collections. Hierin staan alle digitale en geprinte boeken en tijdschriften in onze collectie. Onder dit tabblad staan bijna geen individuele artikelen.

Voor materiaal uit de Bijzondere Collections kunt u de tab Special Collections gebruiken. Daarin zijn alléén de materialen te vinden die vallen onder de Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden, zoals manuscripten, vroege geprinte boeken, prenten, tekeningen, brieven, foto’s en kaarten.

Om uw zoekopdracht verder te verfijnen, kunt u gebruik maken van de filters aan de linkerzijde.

Advanced Search

Gebruik de optie 'Advanced Search’ om veelgebruikte velden te doorzoeken, zoekopties te combineren of de zoekactie te beperken tot een specifiek type materiaal, taal of publicatiedatum.

In de catalogus kan gezocht worden met behulp van:

 • Booleaanse Operatoren (AND, OR en NOT) voor het samenbrengen of uitsluiten van bepaalde termen. Let op: gebruik hiervoor altijd hoofdletters.
 • Wildcards ('*' en '?') voor het zoeken naar alternatieve schrijfwijzen van een woord, of om te zoeken naar meerdere woorden met dezelfde basis.
 • Dubbele aanhalingstekens ("....") voor zoeken op een vaste woordcombinatie zoals "global warming".

Meerdere versies?

Wanneer er meer dan één editie van een publicatie is, kunt u op See all versions klikken om de verschillende versies te bekijken.

Series - 'Check Holdings'

Een serie is in de catalogus vaak voorzien van het 'Check Holdings'-label. Klik op de titel om naar de detailpagina van de serie te gaan. Vervolgens vindt u onder details de link individual volumes connected to this series. Selecteer deze link om meer te weten te komen over de opties. Wanneer deze link er niet is, neem dan contact op met de bibliotheekbalie.

Zoektips

 • Gebruik Database Search om vakspecifieke databases te vinden. Lees hierover meer in de subject guide voor databases.
 • De catalogus bevat niet veel Nederlandstalige tijdschriftartikelen. Gebruik de subject guide ‘Nederlandse artikelen zoeken’ voor informatie over het vinden van Nederlandstalige artikelen.
 • Bent u specifiek op zoek naar fysiek materiaal? Kies dan in de linkerbalk onder ‘Refine my results’ bij Availablity voor de optie Physical Items.

Aanvragen

Een groot gedeelte van onze collectie boeken en tijdschriften staat in magazijnen. Om deze materialen te kunnen lenen, moeten ze worden aangevraagd via de catalogus. Uitleenbare boeken geplaatst in open kasten kunt u ook zelf uit de kast pakken en lenen bij de balie.

Lees alles over het aanvragen van materialen op onze webpagina's over lenen.

Uitleenbaar of niet uitleenbaar?

In de catalogus wordt bij elk item uit de fysieke collectie aangegeven of het wel of niet kan worden geleend. De aanduiding staat onder de beschikbaarheid van het item, bij het kopje 'Get it', wanneer u bent ingelogd met uw ULCN-account. Items die u kunt lenen hebben de aanduiding Regular loan of Loanable.

Wanneer bij een item wordt vermeld dat het library use only, reference only of not loanable is, betekent dit dat het niet uitgeleend wordt. U kunt het zelf uit de kast pakken en ter plekke lezen, wanneer het een item is zónder aanvraagknop. Wanneer het item een Request-knop heeft kunt u het aanvragen en het, zodra het beschikbaar is, inzien bij de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Materiaal op de studiezalen

Een gedeelte van de collectie staat op studiezalen. Deze materialen zijn niet uitleenbaar. Bij zulke items staat op de detailpagina de knop 'Locate'. Klik op de knop voor informatie over de vindplaats van dit item.

Waneer bij een item wordt vermeld dat er ‘Online access’ is, is de publicatie online toegankelijk. Wanneer een item verschillende links heeft, klik dan een van deze links aan om de bron in een nieuwe pagina te openen.

E-books

De meeste e-books waartoe de Universitaire Bibliotheken Leiden toegang toe biedt, kunnen in de catalogus gevonden worden door op de titel en/of auteur te zoeken. Om alléén e-books te zien, kiest u in de linkerbalk onder 'Availability' voor 'Online Access' en daarna onder 'Resource Type' voor '(e-)Books'. Raadpleeg voor meer informatie de subject guide over e-books.

E-journals

Zoeken naar e-journals kan via de optie Journal Search. U kunt ook via het gebruikelijke zoekvak op titel zoeken en vervolgens onder 'Resource Type' voor 'Journals' te kiezen. Om alleen e-journals te vinden, selecteert u onder 'Availability' 'Online Access'.

Een andere mogelijkheid is om Browzine te gebruiken, een app die medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden gemakkelijk toegang geeft tot een groot deel van de e-journals waarvoor de universiteit een licentie heeft afgesloten.

Databases

Beschikbare databases zijn te vinden via Database Search in de catalogus. Informatie over databases in het algemeen kan gevonden worden in de subject guide Databases.

Resultaten voor online publicaties zonder full text toegang

De catalogus geeft standaard alleen resultaten met toegang tot de volledige tekst. Kiest u onder de filters voor 'Include records with no full access', dan krijgt u ook resultaten te zien die niet in de collectie zitten, en waarvan alleen de bibliografische informatie beschikbaar is. Deze resultaten herkent u aan de beschrijving No online access. Deze items kunnen in andere bibliotheken beschikbaar zijn, en zijn dan vaak via het interbibliothecair leenverkeer aan te vragen.

Een andere reden waarom bij een record staat dat er no online access is, is dat u de GetIt@Leiden-link hebt gevolgd vanuit een andere database. Deze link controleert of er online toegang is, maar garandeert dit niet. Zoek in dat geval op boek- of tijdschrifttitel (niet op de titel van het artikel!) in de catalogus, om te zien of de bibliotheek de papieren editie heeft.

Wanneer u ingelogd bent in de catalogus kunt u:

 • Gebruikmaken van fysieke bibliotheekdiensten, zoals materialen aanvragen, reserveren en verlengen.
 • Gevonden materialen en zoekopdrachten aan uw favorieten toevoegen (zie ook My Favorites hieronder).
 • Notificaties voor uw zoekopdrachten instellen (zie ook My Favorites hieronder).
 • Uw zoekgeschiedenis in de catalogus raadplegen (zie ook My Favorites hieronder).

Al deze functionaliteiten vindt u onder ‘My Account’

Uitloggen
Uitloggen uit de catalogus is belangrijk, vooral op openbare pc’s, om ervoor te zorgen dat uw zoekacties privé blijven en dat niemand anders aan uw persoonlijke instellingen en gegevens kan komen.

My loans

Onder ‘My loans’ ziet u welke items u op uw account heeft staan. Ook kunt u uw leengeschiedenis inzien. Verander hiervoor het filter 'Current Loans' in 'Loan History'.

My requests

OnderMy Requests’ vindt u de items die u die u aangevraagd of gereserveerd hebt, en de items die al voor u klaarliggen. Voor meer informatie, zie de pagina over verlengen en inleveren.

My Favorites

Saved Items/ Saved Records

U kunt gevonden items in uw account bewaren of sorteren. Door in uw zoekresultaten bij een item op het punaise-icoontje te klikken wordt het item bij uw favorieten onder Saved Records bewaard. Een item is uit de favorieten te verwijderen door het punaise-icoon weer te selecteren.

U kunt labels gebruiken om uw favorieten te sorteren.

 • Ga naar My favorites of naar Saved items
 • Selecteer een of meerdere items door op het nummer te klikken
 • Klik op ‘Add labels’
 • Selecteer een label of maak een nieuw label aan

Saved Searches

U kunt een volledige zoekopdracht aan uw favorieten toevoegen, door onder de zoekbalk voor de optie 'Save query' te kiezen. Bewaarde zoekacties vindt u terug onder Saved searches. U kunt deze optie ook gebruiken om u op een zoekopdracht te abonneren, zodat u een e-mail krijgt wanneer een nieuw resultaat voor uw zoekopdracht gevonden wordt.

Search History

De zoekgeschiedenis is te vinden vinden onder 'Search History'. Hier staan de zoekopdrachten van de huidige sessie (als u niet ingelogd bent) en eerdere sessies (als u ingelogd bent).

Deze website maakt gebruik van cookies.