Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

E-books

De bibliotheek biedt toegang tot een grote collectie e-books. Hieronder vindt u meer informatie over hoe u e-books kunt vinden en er toegang toe kunt krijgen.

Hoe kan ik e-books in de bibliotheek collectie vinden?

Alle e-books staan in de Catalogus. Klik in het linkermenu onder Resource Type op (e-)Books en vervolgens onder Availability op Online Access.

E-book toegang voor gasten en alumni

Alumni en gasten die geen deel uitmaken van de universiteit Leiden, maar wel een bibliotheek account hebben kunnen e-books openen wanneer zij verbonden zijn met het wifi netwerk van de universiteit. Lees meer over de services voor alumni of bezoekers en gasten.

Downloaden en printen

De bibliotheek biedt e-books aan via publicatieplatforms van een groot aantal verschillende leveranciers. Het downloadbeleid verschilt per leverancier. De meeste leveranciers staan pdf-downloads van complete werken toe. Deze pdf’s zijn ook gewoon te printen of op te slaan. Bij sommige leveranciers is het alleen mogelijk delen of hoofdstukken van een e-book te downloaden. De twee belangrijkste aanbieders van boeken die niet volledig gedownload kunnen worden zijn EBSCOhost en ProQuest EBook Central, zie hieronder voor meer informatie.

Waarom krijg ik geen toegang?

Sommige e-books staan maar één gebruiker tegelijkertijd toe, dit is terug te vinden op de titelpagina van een boek op het publicatieplatform. 

Is er sprake van een storing probeer het dan op een later moment nog een keer of neem contact op voor hulp.

Aantekeningen maken

In de meeste gevallen is het maken van aantekeningen mogelijk, al is dit afhankelijk van het apparaat en de software waarvan gebruik wordt gemaakt.  Notities maken of markeringen aanbrengen in een pdf kan met behulp van de functies in de programma's Adobe Reader of Adobe Digital Editions.  

E-books van EBSCOhost of Proquest EBook Central zijn vaak maar beperkt te downloaden, op te slaan en te printen. Dit komt door Digital Rights Management (DRM), een documentbeveiliging toegevoegd door de uitgever. Deze beveiliging voorkomt dat boeken illegaal gekopieerd en gedeeld kunnen worden. Voor e-books en documenten betekent dit over het algemeen dat ze alleen in een specifiek programma of app gelezen kunnen worden.

De makkelijkste manier om deze e-books te gebruiken is door ze online in de browser te lezen door ‘PDF full text’ te kiezen voor EBSCOhost of ‘read online’ voor EBook Central. Voor verdere diensten, zoals downloaden en printen, zijn extra stappen nodig.

Accounts

EBSCOhost

Proquest Ebook Central

Voor alle diensten behalve online lezen, moet u inloggen. U moet hiervoor een gratis EBSCO-account aanmaken via de sign-in knop. 

Voor alle diensten behalve online lezen, moet u inloggen. U kunt hiervoor uw ULCN account gebruiken.

Downloaden en printen

EBSCOhost

Proquest Ebook Central

Door beslissingen van de uitgevers kunt u alleen delen van een boek downloaden. U kunt tot 100 pagina’s downloaden (dit kan per boek lager zijn, informatie vindt u per boek op de EBSCOhost pagina van het boek). Het resulterende pdf-bestand kan uitgeprint worden.

Om te downloaden:

  • Kies ‘PDF full text’
  • Kies ‘save pages’ bovenaan de pagina.

Meer informatie.

Door beslissingen van de uitgevers kunt u alleen delen van een boek downloaden. U kunt tot 40% van het boek downloaden (dit kan per boek lager zijn, informatie vindt u per boek op de Ebook Central pagina van het boek). Het resulteerende pdf-bestand kan uitgeprint worden.

Om te downloaden:

  • Kies ‘read online’
  • Kies ‘chapter download’ of ‘print PDF’ bovenaan de pagina.
  • Om te downloaden wordt u gevraagd om het boek te lenen. U kunt gewoon de stappen volgen, en kan vervolgens downloaden.

Offline lezen

E-books zijn alleen offline te lezen door een ‘lening’ te creëren en vervolgens een tijdelijk pdf-bestand te downloaden. Dit bestand kan niet geprint worden en is alleen te lezen met behulp van Adobe Digital Editions (gratis verkrijgbaar en geïnstalleerd op de bibliotheek computers) of Adobe Bluefire (voor mobiele apparaten). Na een bepaalde leenperiode (tussen de drie en zeven dagen) ‘verloopt’ het bestand. Het is mogelijk het boek daarna opnieuw te ' lenen'.

Kies Download (offline) voor EBSCOhost of Full Download voor Proquest EBook Central om gebruik te maken van deze optie. U kunt hier meer lezen over downloaden van boeken vanaf EBSCOhost, het werkt vergelijkbaar voor EBook Central.

Een geleend e-book komt niet terug in de lijst met uitleningen (My Loans) in My Account in de Catalogus.

Wat is Digital Rights Management?

Digital Rights Management (DRM) is een documentbeveiliging toegevoegd door de uitgever. Deze beveiliging voorkomt dat boeken illegaal gekopieerd en gedeeld kunnen worden. Voor e-books en documenten betekent dit over het algemeen dat ze alleen in een specifiek programma of app gelezen kunnen worden.

Deze website maakt gebruik van cookies.