Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Databases

Databases zijn in essentie georganiseerde collecties van gerelateerde informatie of gegevens. Databases kunnen bestaan uit video's, data, teksten, afbeeldingen of gespecialiseerde informatie, zoals chemische reacties of genoomsequenties. De meeste databases bevatten echter full-text artikelen of citaten van artikelen gepubliceerd in academische tijdschriften, tijdschriften en kranten. Databases kunnen interdisciplinair zijn (meerdere disciplines bestrijken) of vakspecifiek (gericht op een bepaalde discipline, zoals geschiedenis, psychologie of literatuur).

Er is niets mis met het zoeken naar informatie op het internet. Soms kan het zelfs gemakkelijker zijn, omdat je natuurlijke taal kunt gebruiken, zoals "Wat is broeikaseffect?" of "Wanneer is de Apollo naar de maan gevlogen?". Houd er wel rekening mee dat de meeste informatie op het web niet is geëvalueerd. Het kan onnauwkeurig, bevooroordeeld of verouderd zijn. 

Het web

Bibliotheek Databases

Informatie op het internet kan door ieder met toegang tot het internet zijn gepubliceerd en kan daardoor partijdig en eenzijdig zijn. 

Informatie gevonden in bibliotheekdatabases is geëvalueerd op nauwkeurigheid en geloofwaardigheid door onderzoekers uit het vakgebied (peer-review). Deze informatie wordt auteursrechtelijk beschermd en is niet gratis te lezen. 
Zoekfuncties zijn vaak beperkt Geavanceerde zoekfunctionaliteiten
Het web is een goede plaats om te zoeken naar overheidsrapporten, nieuws van vandaag, bedrijfsnieuws, aandelenkoersen, filmrecensies, enz.

Databases zijn het beste om te zoeken naar peer-reviewed publicaties, kwalitatieve documentaires, krantenarchieven, naslagwerken enz.

Should I be using Google or the Library resources for a paper?

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

">Verlaat onze website om deze video te bekijken.

In Find Databases kun je zoeken naar een specifieke database of grasduinen door lijsten met databases binnen verschillende vakgebieden. Als je niet weet welke databases over het algemeen worden gebruikt binnen je vakgebied, kijk dan ook in de subject guides voor advies. 

Als de tijd het toelaat zoek dan in meer dan één database. Elke database geeft de inhoud van een andere collectie tijdschriften weer waardoor je weer andere resultaten krijgt. 

Know where to look

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

">Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Web of Science: citaties voor voornamelijk de exacte wetenschappen

PubMed: citaties voor de biomedische wetenschappen

Google Scholar: algemene zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur

NexisUni: artikelen van Nederlandse lokale en nationale kranten

JSTOR: full-text tijdschriften

Proquest dissertations and theses: citaties van proefschriften van 1861 tot het heden

Academic Search Premier: algemene database voor de geesteswetenschappen

WorldWide Political Science Abstracts: citaties voor de politieke wetenschappen

WorldCat: catalogus met het bezig van meer dan 70.000 bibliotheken wereldwijd

Psychinfo: citaties voor de sociale wetenschappen

Sommige databases bevatten de full-text PDF's van een artikel, bij andere databases kun je op GetIt @ Leiden klikken om te achterhalen of de UBL digitale toegang geeft tot het artikel. Geeft de database geen toegang, zoek dan in de Catalogus om te achterhalen of de bibliotheek een gedrukte versie beschikbaar heeft. Omdat niet alle artikelen die beschikbaar zijn in de Catalogus staan, is het belangrijk te zoeken op de titel van het tijdschrift waarin het artikel werd gepubliceerd, niet op de titel van het artikel!

Booleaans zoeken

Bij Booleaans zoeken verbind je zoekwoorden door middel van AND, OR en NOT. Bijvoorbeeld: Capital (titel) AND Piketty (auteur) AND 2014 (jaar). Met AND en NOT beperk je het aantal zoekresultaten, met OR vergroot je deze. 

Met AND verbindt je woorden die tezamen in een resultaat aanwezig moeten zijn. Voorbeeld: cloning AND humans AND ethics. 

In veel, maar niet alle, databases worden termen automatisch door AND verbonden. De invoer van de termen chocolate export fair trade wordt dan vertaald naar: chocolate AND export AND fair AND trade. Dit geeft niet altijd de resultaten waar je naar op zoek bent. De oplossing ligt in het gebruik van aanhalingstekens zodat de database op specifieke woordcombinaties te zoekt, bijvoorbeeld: "fair trade".

Met OR kun je twee of meer vergelijkbare termen of spellingsvarianten met elkaar verbinden, zodat de database resultaten weergeeft waarin in ieder geval één van de zoektermen aanwezig is. Voorbeeld: internet OR web OR online

Met NOT sluit je zoekresultaten uit. Voorbeeld: Cloning NOT sheep. 

Als een combinatie van AND en OR gebruikt wordt bij een zoekopdracht, voeg dan de woorden die verbonden worden met OR samen tussen haakjes, bijvoorbeeld: (ethics * OR moral*) AND (bioengineering OR cloning)

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

">Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Truncation en wildcards

Met behulp van trunceren zoek je in één zoekopdracht op verschillende woordvarianten. Neem hiervoor het stamwoord en plaats daar een ? of * achter, afhankelijk van de database. Bijvoorbeeld: child* = child, children, childhood. 

Wildcards vervangen één letter van een woord. Dit is nuttig wanneer een woord op verschillende manieren kan worden gespeld, bijvoorbeeld: wom!n = woman en women; lab?r = labour en labor.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

">Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Subject headings and keywords

Keyword searching is hoe je zoekt in zoekmachines op het web. Denk aan belangrijke termen en typ deze in voor het krijgen van resultaten. De database zoekt op deze termen in alle velden van een artikelbeschrijving. 

Subject headings beschrijven de inhoud van een artikel en zijn deel van een gecontroleerde woordenlijst die wordt samengesteld door de uitgever van een database. Ze zijn te vinden in de artikelbeschrijving als links waar je op kunt doorklikken. Het is niet altijd gemakkelijk om te weten welke subject headings in een database worden gebruikt. Kijk of een database een thesaurus heeft of zoek in de artikelbeschrijving van een resultaat naar de subject heading.

Het is de moeite waard de Help-rubriek van een database te bekijken. Deze zijn vaak uitgebreid en bevatten informatie over hoe de beste resultaten te krijgen.

Als je op zoek bent naar oudere artikelen dan zijn databases waarschijnlijk niet de beste bron. Voor bepaalde onderwerpen zijn gedrukte bibliografieën vaak de enige manier om citaties te vinden.  Kijk onder het i-icoontje bij een database voor informatie over welke jaren een database dekt.

Deze website maakt gebruik van cookies.