Universiteit Leiden

nl en

Bezoeken

Bibliotheekpas: de LU-Card

Studenten, alumni en medewerkers van de Universiteit Leiden en medewerkers van het KITLV zijn automatisch lid van de UBL. Uw LU-Card is ook uw bibliotheekpas.

Alumni afgestudeerd aan de Universiteit Leiden vóór september 2006 kunnen, op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en een bewijs van afstuderen, bij één van de bibliotheekbalies een gratis pas laten maken.

Medewerkers van het LUMC en GGZ Rivierduinen kunnen alleen bij de Walaeus Bibliotheek een pas aanvragen.

Bibliotheekpas voor bezoekers

Jaarpas
Een jaarpas voor bezoekers kost €30. De pas kunt u laten aanmaken op één van onze locaties. U kunt contactloos betalen, met PIN of met creditcard.

Dagpas
Een dagpas voor de bibliotheek kost €10. De dagpas geeft u op de dag van aanschaf recht op toegang tot de Universiteitsbibliotheek (UB), het inzien van materialen en het gebruik van PC’s en WIFI binnen de bibliotheken. Uitgebreide informatie vindt u op onze pagina Diensten voor bezoekers.

Voor het bezoeken van de Asian Library in de UB hebt u specifieke toegangsrechten op uw bibliotheekpas nodig; u kunt deze rechten aanvragen bij de bibliotheekbalie op de begane grond.

Bezoekers die uitsluitend de universiteitsarchieven willen raadplegen hebben geen bibliotheekpas nodig.

Gratis bibliotheekpas

Een bibliotheekpas is gratis voor:

  • Buitenpromovendi aan de Universiteit Leiden
  • Emeritus hoogleraren van de Universiteit Leiden
  • HOVO-studenten aan de Universiteit Leiden
  • Medewerkers van Leidse musea, de KB, en van onderzoeksinstituten aangesloten bij de KNAW of NWO
  • Leden van de Vereniging KITLV, de Vereniging Vrienden van het Instituut Kern, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, en de Vereniging Dante Alighieri
  • Leden van de Stichting Vrienden van de Universitaire Bibliotheken Leiden die een jaarbijdrage van €95 betalen of 'Vriend voor het leven' zijn
  • Deelnemers aan een talencursus van het Academisch Talencentrum van de Universiteit Leiden  
  • Medewerkers van Nederlandse universiteiten aangesloten bij de VSNU
  • Studenten van Nederlandse universiteiten aangesloten bij de VSNU, en van hogescholen aangesloten bij de Vereniging Hogescholen (geen toegang tot de Bibliotheek Rechten; toegang tot de UB uitsluitend buiten tentamenperiodes)

Wanneer u (nog) recht hebt op een gratis pas dan moet u dit kunnen aantonen.

Legitimatie

Neem bij het aanmaken of verlengen van een pas een geldig legitimatiebewijs mee (paspoort, ID-kaart, Nederlands rijbewijs of vreemdelingendocument) en een bewijsstuk waaruit uw huidige woonadres blijkt.

Geldigheid

Een bibliotheekpas is in de regel een jaar geldig; een dagpas is geldig op de dag van aanschaf. Voor studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen is de pas geldig gedurende het lopende collegejaar.

Pas kwijt?

Meld verlies of diefstal van uw LU-Card direct bij de UBL of bij Plexus, zodat de kaart kan worden geblokkeerd. Een vervangende LU-Card na verlies kost €15.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie