Universiteit Leiden

nl en

Walaeus Bibliotheek

De Walaeus Bibliotheek is de medische bibliotheek van de Universitaire Bibliotheken Leiden. De bibliotheek is gevestigd op de eerste verdieping van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Bezoekadres Postadres

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Walaeus Bibliotheek
Route 555, C1 66
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden


Tel: 071 526 3890
E-mail: Walaeus@lumc.nl

LUMC
Walaeus Bibliotheek
C1 66
Postbus 9600
2300 RC Leiden

Hulp nodig bij (systematisch) literatuuronderzoek

Gestructureerd zoeken naar literatuur voor een (systematische) review is niet eenvoudig. De zoekstrategie moet te volgen en opnieuw uit te voeren zijn; duidelijke verslaglegging is daarom van groot belang. Daarom heeft de Walaeus bibliotheek een Handleiding voor Systematisch Literatuuronderzoek gemaakt om hierbij te helpen.

LUMC-medewerkers kunnen een afspraak maken met een medisch informatiespecialist van de Walaeus Bibliotheek voor hulp bij literatuuronderzoek. Boek hier online een afspraak met een van onze medisch informatiespecialisten!

Studieplekken

De Walaeus Bibliotheek heeft ongeveer 125 studieplekken, waarvan een aantal computerwerkplekken. Studieplekken in de tentamenperiode in de Walaeus Bibliotheek, kunnen alleen worden gereserveerd door studenten van het LUMC.

Collecties in de bibliotheek

De boeken- en tijdschriftencollecties van de Walaeus Bibliotheek staan opgesteld volgens de classificatie van de National Library of Medicine (NLM).

Uitleenbare items kunnen ter plekke uit de kast worden gepakt en bij de balie worden geleend met de LU-Card. De materialen kunnen ook worden aangevraagd via de catalogus van de UBL en op een later tijdstip worden afgehaald op de door u gekozen bibliotheeklocatie.

Online informatiebronnen en handleidingen

In de app BrowZine zijn academische en wetenschappelijke tijdschriften gemakkelijk te vinden en op een boekenplank op te slaan.

Links naar databases als PubMed, UpToDate en Web of Science zijn te vinden via Database Search. Het is handig de link hiernaar op te slaan in de favorieten.

Aan de rechterzijde van deze pagina zijn de Subject Guides te vinden. Hier kun je onder andere informatie raadplegen over Protocollen en Richtlijnen, Reviews, PubMed en Clinical Trials Registers.

Interbibliothecair leenverkeer en aanschafformulieren

Kunt u een artikel of boek niet vinden? Het formulier voor het aanvragen van artikelen en boeken uit andere Nederlandse of buitenlandse bibliotheken is te vinden onder Bezoek en gebruik > Lenen > Lenen bij andere bibliotheken.

Heeft u een aanschafsuggestie voor onze bibliotheek? Dan kunt u hieronder suggesties indienen voor de aankoop van boeken, tijdschriften, databases en andere materialen.

Refereren, Open Access, en publiceren

Het handmatig bijhouden en beheren van alle bronnen die gebruikt worden bij het schrijven van een werkstuk of scriptie, oftewel refereren, kan veel werk zijn. Bibliografische managers zoals EndNote, Mendeley, en Zotero, besparen veel tijd. De Universiteit Leiden heeft een licentie afgesloten voor het programma EndNote. Voor meer informatie over het gebruiken van de juiste referenties, bezoek dan onze pagina Verwerken en Verwijzen of volg een van de Referentiebeheer Cursussen.

Open Access en publiceren

Neem contact op met onze Digital Scholarship Librarian LUMC, Tessa de Roo, voor meer informatie over Open Access en publiceren.

Deze website maakt gebruik van cookies.