Missie en beleid
Onze missie
De kerntaak van de UBL is het ondersteunen van onderzoek en onderwijs door duurzaam en zo open mogelijk informatie beschikbaar te stellen en toegankelijk te maken. Daarnaast heeft de UBL ook een maatschappelijke, culturele en internationale rol onder meer vanwege het erfgoed dat zij beheert.
- We bieden hiertoe een digitale en fysieke omgeving en voorzieningen.
- We dragen zorg voor het duurzaam beheer en behoud van onze brede en bijzondere collectie en maken deze zichtbaar, toegankelijk en open voor verschillend type gebruik.
- We verrijken de deskundigheid van onze doelgroepen op het gebied van wetenschappelijke informatie.
- We adviseren de Universiteit ten aanzien van beleid op het gebied van wetenschappelijke informatie waaronder ook nieuwe (digitale) ontwikkelingen zoals open access, open science, artificial intelligence, IIIF, born digital en informatievaardigheid.
De medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden en het LUMC zijn de primaire doelgroep maar gezien onze brede maatschappelijke, culturele en internationale rol bedienen we ook een diversiteit aan andere doelgroepen, die gebruik kunnen maken van onze faciliteiten, diensten en collecties. De UBL ontwikkelt daartoe effectieve, (inter-)disciplinaire samenwerkingsverbanden met onder meer bibliotheken en erfgoedinstellingen op lokaal, nationaal en internationaal niveau.
Kernwaarden
De UBL deelt de kernwaarden van de Universiteit Leiden (verbindend, vernieuwend, verantwoordelijk en vrij) en heeft deze verder toegespitst op haar specifieke activiteiten. Zij werkt aan haar missie vanuit de kernwaarden: deskundig, vernieuwend, betrouwbaar en samenwerkingsgericht.
Onze doelstellingen
Partner in onderzoek en onderwijs
De UBL positioneert zich binnen de Universiteit Leiden als partner in onderzoek en onderwijs en biedt daartoe gebruikersgerichte en kwalitatief hoogwaardige, digitale én fysieke dienstverlening aan onderzoekers, docenten en studenten, gebaseerd op haar expertise, onder meer op het gebied van informatie en data.
UBL-collectie als grondstof voor onderzoek en onderwijs
De UBL versterkt de zichtbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van haar collectie voor onderzoek en onderwijs binnen en buiten de muren van de universiteit. De UBL-collectie wordt waar mogelijk verbonden met relevante collecties elders in de wereld en wordt aangevuld met actueel analoog, elektronisch, gedigitaliseerd en born-digital materiaal.
Maatschappelijke en internationale rol
De UBL pakt een grotere maatschappelijke en internationale rol op basis van haar collectie door meer public engagement met doelgroepen in Nederland en daarbuiten, in het bijzonder in Indonesië, Suriname en het Caribisch gebied.
Robuuste en lerende organisatie als fundament
Om het voorgaande te verwezenlijken, bouwt de UBL verder aan een robuuste en lerende organisatie met drie kerndoelen: (1) borging van de kennis, expertise en competenties door een strategisch personeelsbeleid, (2) ondersteuning door state-of-the art systemen en technieken, en (3) de realisatie van een up-to-date huisvestingssituatie in 2028.
Beleid
Meer weten over de werkzaamheden en de plannen van de UBL? Lees dan verder in:
- Open for All - beleidsplan 2024-2028
- Kennis versterken in een digitale tijd. Meerjarenbeleidsplan 2016-2020
- Jaarverslag 2023
- Jaarverslag 2022
- Jaarverslag 2021
- Jaarverslag 2020
- Jaarverslag 2018-2019
- Jaarverslag 2016-2017
- Jaarverslag 2015
- Jaarverslag 2014
- Jaarverslag 2013
- Jaarverslag 2012
- Jaarverslag 2011
- Jaarverslag 2009-2010