Asian Library

De Asian Library omvat de grootste collectie ter wereld over Indonesië en belangrijke collecties over Zuid- en Zuidoost Azië, China, Japan en Korea.

In verband met de landelijke richtlijnen rond het coronavirus is de dienstverlening van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) aangepast.

Een up-to-date overzicht van de diensten die we momenteel kunnen bieden vindt u op onze pagina over de dienstverlening van de UBL tijdens de coronamaatregelen.

Bezoekadres Postadres

Witte Singel 27
2311 BG Leiden

2300 RA Leiden

Bezoekersinformatie

De Asian Library is gevestigd op de tweede etage van de Universiteitsbibliotheek (UB). De ruimte is alleen toegankelijk voor studenten en onderzoekers die gebruik maken van de Aziatische collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

De toegang is geregeld via een sleutel op uw LU-Card. Vóór het allereerste gebruik van de Asian Library moet uw kaart eenmalig worden opgeladen bij de receptie of bij de Informatiebalie op de begane grond.

Bezoekers die de collecties en voorzieningen van de Asian Library willen gebruiken maar nog geen toegangsrechten hebben, kunnen toegang aanvragen bij de Informatiebalie. Bibliotheekmedewerkers zijn bevoegd te vragen wat het doel is van het bezoek.

• 128 studieplekken zonder computer
  • 20 computerwerkplekken
  • kopieer- en scanapparatuur

Groepsruimtes in de Asian Library kunnen worden gereserveerd door studenten, docenten en onderzoekers van de Universiteit Leiden.

Groepsruimte 'Kern'

Kern kan geboekt worden door groepen van 3-6 personen. Reserveren kan via de receptie.

Seminarruimte 'Rouffaer'

Rouffaer kan geboekt worden door groepen docenten en onderzoekers bestaande uit 7-10 personen, voor educatieve doeleinden of bijeenkomsten. Reserveren kan via het secretariaat.

Groepsruimtes reserveren

Vermeld bij uw aanvraag:

• welke ruimte u wilt reserveren
  • gewenste datum en dagdeel
  • uw naam, studentnummer en telefoonnummer
  • het aantal deelnemers

U krijgt bericht of de gewenste zaal op de door u gekozen datum en tijd beschikbaar is. De sleutel (indien van toepassing) kan op de dag zelf worden afgehaald. De student die de ruimte heeft gereserveerd geeft een persoonlijk document af bij wijze van borg, en van iedere deelnemer wordt het LU-Cardnummer genoteerd. De reservering vervalt als de groep een half uur na aanvangstijd nog niet aanwezig is.

Ook in de groepsruimtes zijn de huisregels van de UBL van toepassing.

De cinema room 'Vos' heeft een 84”-scherm met apparatuur voor het bekijken van satelliettelevisie, DVD of Blu-Ray, en presentaties vanaf USB of laptop.

De cinema room is vrij toegankelijk voor studenten en onderzoekers van de Universiteit Leiden die audiovisueel materiaal op het gebied van Aziëstudies willen bekijken. Wanneer u zeker wilt zijn van een plekje kunt u de cinema room reserveren via de receptie.

Reserveringen kunnen worden gemaakt voor groepen van 3-15 personen, voor een maximale duur van 3 uur. U kunt de cinema room maximaal 6 weken van tevoren boeken.

• Haal bij aanvang van de reservering bij de receptie uw reserveerbewijs op, om het recht op het alleengebruik van de ruimte te kunnen aantonen
  • Zet tijdens gebruik van de cinema het bordje bij de deur op 'bezet'. Open de gordijnen wanneer u weggaat, zet het bordje weer op 'beschikbaar' en zet de TV aan
  • Voor instructies over het gebruik van de apparatuur kunt u contact opnemen met de afdeling Digitale Diensten

Voor maximaal vier gastonderzoekers en onderzoekers van de Universiteit Leiden, die de bibliotheekcollectie van de Asian Library intensief willen gebruiken, is het mogelijk een werkplek te reserveren in de werkruimte 'Van Gulik'. Boeken kan via het secretariaat.

Collegeplanken voor Aziatische studies zijn te vinden in de Asian Library bij ingang 8, derde rij vanaf de ingang. Hier staan boeken en DVD's die door docenten gebruikt worden in colleges. Als u een DVD wilt bekijken neem dan de DVD-hoes mee naar de informatiebalie op de begane grond, waar de DVD's worden bewaard.

De Asian Library beschikt niet over een aparte balie. Voor algemene vragen over de catalogus, het vinden van een boek in de studiezaal of print- en computerproblemen kunt u terecht bij de informatiebalie op de begane grond.

De Aziatische collecties van de UBL

De Asian Library omvat een groot aantal collecties, geplaatst op verschillende locaties binnen de UB:

• Asian Library - 2e etage: naslagcollectie
  • S-UB: Aziatische collectie in open opstelling
  • Leeszaal Bijzondere Collecties: raadplegen van Aziatische Bijzondere Collecties. Werken uit de Bijzondere Collecties zijn op te vragen via de Catalogus.
  • Gesloten magazijn: deze titels zijn op te vragen via de Catalogus.

Unesco Werelderfgoed

Drie documenten uit de Aziatische collecties staan op de Unesco Werelderfgoedlijst:

• het La Galigo manuscript werd ingeschreven door UNESCO in 2011. La Galigo is bekend als het langste epos ter wereld, geschreven in het Buginees. Zie video
  • in 2013 werd het autobiografische manuscript van de Javaanse prins Diponegoro (1755-1855) ingeschreven door UNESCO. Het manuscript is onderdeel van de KITLV-collecties die beheerd worden door Universitaire Bibliotheken Leiden. Zie video
  • de unieke collectie van meer dan 250 Panji-manuscripten is in 2017 door UNESCO ingeschreven. De Panji-manuscripten bevatten eeuwenoude verhalen uit Java met als hoofdfiguur de mythische prins Panji. De verhalen gaan altijd over een prins en een prinses, liefde en avontuur. Zie video

Video-impressie

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Beschikbare computers