Asian Library

De Asian Library omvat de grootste collectie ter wereld over Indonesië en belangrijke collecties over Zuid- en Zuidoost Azië, China, Japan en Korea.

Witte Singel 27
2311 BG Leiden

Tel: 071-5272814 (Algemeen)
Tel: 071-5272800 (Receptie UB)

2300 RA Leiden

Stel een vraag

Bezoekersinformatie

De Asian Library is gevestigd op de tweede etage van de Universiteitsbibliotheek (UB). De ruimte is alleen toegankelijk voor studenten en onderzoekers die gebruik maken van de Aziatische collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

De toegang is geregeld via een sleutel op uw LU-Card. Vóór het allereerste gebruik van de Asian Library moet uw kaart eenmalig worden opgeladen bij de receptie.

Wanneer u de collecties en voorzieningen van de Asian Library wilt gebruiken maar nog geen toegangsrechten hebt, kunt u toegang aanvragen bij de Informatiebalie op de begane grond, of bij de LU-Cardbalie. Bibliotheekmedewerkers zijn bevoegd u te vragen om aan te tonen wat het doel is van uw bezoek.

Studieplekken en computerfaciliteiten

• 128 studieplekken zonder PC
  • 20 computerwerkplekken
  • kopieer- en scanapparatuur

Groepsruimtes en zalen

De volgende ruimtes in de Asian Library kunnen worden gereserveerd door studenten, docenten en onderzoekers:

Groepsruimte Kern

Kern kan geboekt worden door groepen van 3-6 personen. Boeken kan via de receptie.

Seminarruimte Rouffaer

Kan geboekt worden door groepen docenten en onderzoekers bestaande uit 7-10 personen voor educatieve doeleinden of bijeenkomsten. Boeken kan via het secretariaat.

Cinema Room Vos

De Vos Cinema Room beschikt een groot scherm voor het bekijken van satelliettelevisie, DVD's of Blue Rays. Een USB-aansluiting en HDMI-kabel zijn beschikbaar voor presentaties en het aansluiten van laptops. Boeken kan via de receptie.

• De ruimte heeft een capaciteit voor 15 personen.
  • Boeken kan vanaf 6 weken voor de aangevraagde datum.
  • Zet het bordje bij de deur op 'bezet'.
  • Wanneer, open de gordijnen, zet het bordje weer op 'beschikbaar' en zet de apparatuur uit.

Werkruimte Van Gulik

Voor maximaal vier gastonderzoekers en onderzoekers van de Universiteit Leiden die de bibliotheekcollectie van de Asian Library intensief willen gebruiker is het mogelijk een werkplek te reserveren in de werkruimte Van Gulik. Boeken kan via het secretariaat.

Vermeld bij uw aanvraag:

• welke ruimte u wilt reserveren
  • gewenste datum en dagdeel
  • uw naam, studentnummer en telefoonnummer
  • het aantal deelnemers

U krijgt bericht of de gewenste zaal op de door u gekozen datum en tijd beschikbaar is. De sleutel(indien van toepassing) kan op de dag zelf worden afgehaald. De student die de ruimte heeft gereserveerd geeft een persoonlijk document af bij wijze van borg, en van iedere deelnemer wordt het LU-Cardnummer genoteerd. De reservering vervalt als de groep een half uur na aanvangstijd nog niet aanwezig is.

In alle groepsruimtes zijn de huisregels van de UBL van toepassing.

Aziatische collecties

De Asian Library omvat een groot aantal collecties, geplaatst op verschillende locaties binnen de UB:

• Asian Library - 2e etage: naslagcollectie
  • S-UB: Aziatische collectie in open opstelling
  • Leeszaal Bijzondere Collecties: raadplegen van Aziatische Bijzondere Collecties. Werken uit de Bijzondere Collecties kunt u opvragen via de Catalogus.
  • Gesloten magazijn: deze titels kunt u opvragen via de Catalogus.

Informatiebalie

De Asian Library beschikt niet over een aparte informatiebalie. Algemene vragen over gebruik van de catalogus, het localiseren van een boek in de studiezaal, printer- of computerproblemen, zoekgeraakte voorwerpen e.d. kunt u stellen aan de informatiebalie op de begane grond.

Collegeplanken

Collegeplanken voor Aziatische studies zijn te vinden in de Asian Library bij ingang 8, derde rij vanaf de ingang. Hier staan boeken en DVD's die door docenten gebruikt worden in colleges. Als u een DVD wilt bekijken neem dan de DVD-hoes mee naar de informatiebalie op de begane grond.

Unesco Werelderfgoedlijst

Drie documenten uit de Aziatische collecties staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Het La Galigo manuscript werd ingeschreven door UNESCO in 2011. La Galigo is bekend als het langste epos ter wereld, geschreven in het Buginees. Zie video.

In 2013 werd het autobiografische manuscript van de Javaanse prins Diponegoro (1755-1855) ingeschreven door UNESCO. Het manuscript is onderdeel van de KITLV-collecties die beheerd worden door Universitaire Bibliotheken Leiden. Zie video.

De unieke collectie van meer dan 250 Panji-manuscripten is in 2017 door UNESCO ingeschreven. De Panji-manuscripten bevatten eeuwenoude verhalen uit Java met als hoofdfiguur de mythische prins Panji. De verhalen gaan altijd over een prins en een prinses, liefde en avontuur. Zie video.

Impressie van de Asian Library

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Vrije computers