Asian Library

De Asian Library omvat de grootste collectie ter wereld over Indonesië en belangrijke collecties over Zuid- en Zuidoost Azië, China, Japan en Korea.

In verband met de landelijke richtlijnen rond het coronavirus is de dienstverlening van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) aangepast.

Een up-to-date overzicht van de diensten die we momenteel kunnen bieden vindt u op onze pagina over de dienstverlening van de UBL tijdens de coronamaatregelen.

Bezoekadres Postadres

Witte Singel 27
2311 BG Leiden

2300 RA Leiden

Bezoekersinformatie

De Asian Library is gevestigd op de tweede etage van de Universiteitsbibliotheek (UB). De ruimte is alleen toegankelijk voor studenten en onderzoekers die gebruik maken van de Aziatische collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

De toegang is geregeld via een sleutel op uw LU-Card. Vóór het allereerste gebruik van de Asian Library moet uw kaart eenmalig worden opgeladen bij de receptie of bij de Informatiebalie op de begane grond.

Bezoekers die de collecties en voorzieningen van de Asian Library willen gebruiken maar nog geen toegangsrechten hebben, kunnen toegang aanvragen bij de Informatiebalie. Bibliotheekmedewerkers zijn bevoegd te vragen wat het doel is van het bezoek.

• 128 studieplekken zonder computer
  • 20 computerwerkplekken
  • kopieer- en scanapparatuur

Groepsruimtes in de Asian Library kunnen worden gereserveerd door studenten, docenten en onderzoekers van de Universiteit Leiden.

Groepsruimte 'Kern'

'Kern' kan geboekt worden door groepen van 3-6 personen. Reserveren kan via de receptie van de UB.

Seminarruimte 'Rouffaer'

'Rouffaer' kan geboekt worden door groepen docenten en onderzoekers bestaande uit 7-10 personen. De ruimte is bedoeld voor educatieve doeleinden of bijeenkomsten. Reserveren kan via het secretariaat van de UB.

De cinema room 'Vos' heeft een 84”-scherm met apparatuur voor het bekijken van satelliettelevisie, dvd of Blu-Ray, en presentaties vanaf usb of laptop.

(Update juli 2020) Cinema room 'Vos' is momenteel onder enkele aanvullende voorwaarden te reserveren door maximaal zeven studenten en/of onderzoekers van de Universiteit Leiden, die audiovisueel materiaal op het gebied van Aziëstudies willen bekijken.

Reserveringen kunnen worden gemaakt door individuen en groepen tot maximaal zeven personen, voor een maximale duur van 3 uur binnen een door u gekozen tijdvak. De cinema room Vos houdt dezelfde tijdvakken aan die gelden voor reguliere studieplekken tijdens de huidige openstelling.

De voorwaarden voor het reserveren van de cinema room:

• Stuur een email naar de receptie van de UB, met in de cc de de vakreferent van de opleiding. Vermeld in uw reserveringsaanvraag:
    • Het aantal personen (maximaal 7)
    • Voor- en achternaam, emailadres en telefoonnummer van zowel de hoofdaanvrager als van alle overige personen uit de groep (i.v.m. mogelijk contactonderzoek)
    • De gewenste dag en tijdvak. Voor het reserveren van de cinema room gelden dezelfde tijdvakken als voor het reserveren van studieplekken tijdens de huidige openstelling
    • Of u gebruik wilt maken van een dvd/film uit de collectie of van de tv
  • Aanvragers die de UBL-collecties willen gebruiken (dvd/tv) hebben te allen tijde voorrang op aanvragers die alleen gebruik willen maken van de faciliteiten
  • De cinema room mag niet geboekt of gebruikt worden als reguliere studieplek
  • De hoofdaanvrager is verantwoordelijk voor het aanleveren van namen, emailadressen en telefoonnummers van alle groepsleden
  • U ontvangt na uw reservering een bevestigingsmail met aanvullende informatie en regels

Voor instructies over het gebruik van de apparatuur kunt u contact opnemen met de afdeling Digitale Diensten.

Maximaal vier gastonderzoekers en onderzoekers van de Universiteit Leiden, die de bibliotheekcollectie van de Asian Library intensief willen gebruiken, kunnen een werkplek reserveren in de werkruimte 'Van Gulik'. Boeken kan via het secretariaat van de UB.

(Update juli 2020) Collegeplanken voor Aziatische studies zijn tijdelijk te vinden in het Informatiecentrum Huygens op de begane grond van de UB.

Op deze planken staan boeken en dvd's die door docenten gebruikt worden in colleges. Als u een dvd wilt bekijken neem dan de dvd-hoes mee naar de informatiebalie, waar de discs worden bewaard.

De Asian Library beschikt niet over een aparte balie. Voor algemene vragen over de catalogus, het vinden van een boek in de studiezaal of print- en computerproblemen kunt u terecht bij de informatiebalie op de begane grond.

De Aziatische collecties van de UBL

De Asian Library omvat een groot aantal collecties, geplaatst op verschillende locaties binnen de UB:

• Asian Library - 2e etage: naslagcollectie
  • S-UB: Aziatische collectie in open opstelling
  • Leeszaal Bijzondere Collecties: raadplegen van Aziatische Bijzondere Collecties. Werken uit de Bijzondere Collecties zijn op te vragen via de Catalogus.
  • Gesloten magazijn: deze titels zijn op te vragen via de Catalogus.

Unesco Werelderfgoed

Drie documenten uit de Aziatische collecties staan op de Unesco Werelderfgoedlijst:

• het La Galigo manuscript werd ingeschreven door UNESCO in 2011. La Galigo is bekend als het langste epos ter wereld, geschreven in het Buginees. Zie video
  • in 2013 werd het autobiografische manuscript van de Javaanse prins Diponegoro (1755-1855) ingeschreven door UNESCO. Het manuscript is onderdeel van de KITLV-collecties die beheerd worden door Universitaire Bibliotheken Leiden. Zie video
  • de unieke collectie van meer dan 250 Panji-manuscripten is in 2017 door UNESCO ingeschreven. De Panji-manuscripten bevatten eeuwenoude verhalen uit Java met als hoofdfiguur de mythische prins Panji. De verhalen gaan altijd over een prins en een prinses, liefde en avontuur. Zie video

Video-impressie

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Beschikbare computers