Asian Library

De Asian Library omvat de grootste collectie ter wereld over Indonesië en belangrijke collecties over Zuid- en Zuidoost Azië, China, Japan en Korea.

Witte Singel 27
2311 BG Leiden

Tel: 071-5272814 (Algemeen)
Tel: 071-5272800 (Receptie UB)

2300 RA Leiden

Stel een vraag

Bezoekersinformatie

De Asian Library is gevestigd op de tweede etage van de Universiteitsbibliotheek (UB). De ruimte is alleen toegankelijk voor studenten en onderzoekers die gebruik maken van de Aziatische collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

De toegang is geregeld via een sleutel op uw LU-Card. Vóór het allereerste gebruik van de Asian Library moet uw kaart eenmalig worden opgeladen bij de receptie.

Wanneer u de collecties en voorzieningen van de Asian Library wilt gebruiken maar nog geen toegangsrechten hebt, kunt u toegang aanvragen bij de Informatiebalie op de begane grond, of bij de LU-Cardbalie. Bibliotheekmedewerkers zijn bevoegd u te vragen om aan te tonen wat het doel is van uw bezoek.

Studieplekken en computerfaciliteiten

• 128 studieplekken zonder PC
  • 20 computerwerkplekken
  • kopieer- en scanapparatuur

Groepsruimtes en zalen

De Asian Library biedt de volgende voorzieningen voor groepen:

Aziatische collecties

De Asian Library omvat een groot aantal collecties, geplaatst op verschillende locaties binnen de UB:

• Asian Library - 2e etage: naslagcollectie
  • S-UB: Aziatische collectie in open opstelling
  • Leeszaal Bijzondere Collecties: raadplegen van Aziatische Bijzondere Collecties. Werken uit de Bijzondere Collecties kunt u opvragen via de Catalogus.
  • Gesloten magazijn: deze titels kunt u opvragen via de Catalogus.

Unesco Werelderfgoedlijst

Drie documenten uit de Aziatische collecties staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Het La Galigo manuscript werd ingeschreven door UNESCO in 2011. La Galigo is bekend als het langste epos ter wereld, geschreven in het Buginees. Zie video.

In 2013 werd het autobiografische manuscript van de Javaanse prins Diponegoro (1755-1855) ingeschreven door UNESCO. Het manuscript is onderdeel van de KITLV-collecties die beheerd worden door Universitaire Bibliotheken Leiden. Zie video.

De unieke collectie van meer dan 250 Panji-manuscripten is in 2017 door UNESCO ingeschreven. De Panji-manuscripten bevatten eeuwenoude verhalen uit Java met als hoofdfiguur de mythische prins Panji. De verhalen gaan altijd over een prins en een prinses, liefde en avontuur. Zie video.

Vrije computers