Asian Library

De Asian Library omvat de grootste collectie ter wereld over Indonesië en belangrijke collecties over Zuid- en Zuidoost Azië, China, Japan en Korea.

Bibliotheekdiensten en corona

In verband met de landelijke richtlijnen rond het coronavirus is de dienstverlening van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) aangepast. Tijdens de lockdown is ook de mogelijkheid om studieplekken te reserveren beperkt. Op onze pagina over bibliotheekdiensten tijdens de coronamaatregelen vindt u een up-to-date overzicht van alle diensten die we momenteel bieden.

Dienstverlening UBL tijdens de coronamaatregelen
Bezoekadres Postadres

Witte Singel 27
2311 BG Leiden

2300 RA Leiden

De Asian Library is gevestigd op de tweede etage van de Universiteitsbibliotheek (UB).

Toegang tot de Asian Library

De Asian Library is momenteel toegankelijk voor studenten van de Universiteit Leiden die een studieplek hebben gereserveerd (toegang gedurende het tijdsblok van de reservering).

Voor het bezoeken van de bibliotheken hebt u altijd uw geldige en geactiveerde LU-Card nodig.

Alleen studenten van de Universiteit Leiden kunnen in de Asian Library een studieplek reserveren.

• 128 studieplekken zonder computer
  • 20 computerwerkplekken
  • kopieer- en scanapparatuur

Om samen te kunnen werken in groepsruimte 'Kern' in de Asian Library, geldt dat momenteel iedere student apart een plek moet reserveren. In verband met de coronarichtlijnen zijn niet alle plekken beschikbaar.

De cinema room 'Vos' heeft een 84”-scherm met apparatuur voor het bekijken van satelliettelevisie, dvd of Blu-Ray, en presentaties vanaf usb of laptop.

Cinema room 'Vos' is momenteel onder enkele aanvullende voorwaarden te reserveren door maximaal zeven studenten en/of onderzoekers van de Universiteit Leiden, die audiovisueel materiaal op het gebied van Aziëstudies willen bekijken.

Reserveringen kunnen worden gemaakt door individuen en groepen tot maximaal zeven personen, voor een maximale duur van 3 uur binnen een door u gekozen tijdvak. De cinema room Vos houdt dezelfde tijdvakken aan die gelden voor reguliere studieplekken tijdens de huidige openstelling.

De voorwaarden voor het reserveren van de cinema room:

• Stuur een email naar de receptie van de UB, met in de cc de de vakreferent van de opleiding. Vermeld in uw reserveringsaanvraag:
    • Het aantal personen (maximaal 7)
    • Voor- en achternaam, emailadres en telefoonnummer van zowel de hoofdaanvrager als van alle overige personen uit de groep (i.v.m. mogelijk contactonderzoek)
    • De gewenste dag en tijdvak. Voor het reserveren van de cinema room gelden dezelfde tijdvakken als voor het reserveren van studieplekken tijdens de huidige openstelling
    • Of u gebruik wilt maken van een dvd/film uit de collectie of van de tv
  • Aanvragers die de UBL-collecties willen gebruiken (dvd/tv) hebben te allen tijde voorrang op aanvragers die alleen gebruik willen maken van de faciliteiten
  • De cinema room mag niet geboekt of gebruikt worden als reguliere studieplek
  • De hoofdaanvrager is verantwoordelijk voor het aanleveren van namen, emailadressen en telefoonnummers van alle groepsleden
  • U ontvangt na uw reservering een bevestigingsmail met aanvullende informatie en regels

Voor instructies over het gebruik van de apparatuur kunt u contact opnemen met de afdeling Digitale Diensten.

De collegeplanken voor Aziatische studies zijn tijdelijk te vinden in het Informatiecentrum Huygens op de begane grond van de UB.

Op collegeplanken staan boeken en dvd's die door docenten gebruikt worden in colleges. Als u een dvd wilt bekijken neem dan de dvd-hoes mee naar de informatiebalie, waar de discs worden bewaard.

De Asian Library beschikt niet over een eigen balie. Voor alle algemene vragen over de catalogus, het vinden van een boek in de studiezaal of print- en computerproblemen kunt u terecht bij de informatiebalie op de begane grond.

Waar vindt u de Aziatische collecties van de UBL?

De Asian Library omvat een groot aantal collecties, geplaatst op verschillende locaties binnen de UB:

• Asian Library, 2e etage: naslagcollectie
  • S-UB: Aziatische collectie in open opstelling (aan te vragen via de catalogus)
  • Leeszaal Bijzondere Collecties: raadplegen van Aziatische Bijzondere Collecties (aan te vragen via de catalogus)
  • Gesloten magazijn (aan te vragen via de catalogus).

Unesco Werelderfgoed

Drie documenten uit de Aziatische collecties van de UBL staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.

La galigo
Het La Galigo-manuscript werd ingeschreven door UNESCO in 2011. La Galigo is bekend als het langste epos ter wereld, geschreven in het Buginees. Zie video.

Diponegoro
In 2013 werd het autobiografische manuscript van de Javaanse prins Diponegoro (1755-1855) ingeschreven door UNESCO. Het manuscript is onderdeel van de KITLV-collecties die beheerd worden door Universitaire Bibliotheken Leiden. Zie video.

Panji-manuscripten
De unieke collectie van meer dan 250 Panji-manuscripten is in 2017 door UNESCO ingeschreven. De Panji-manuscripten bevatten eeuwenoude verhalen uit Java met als hoofdfiguur de mythische prins Panji. De verhalen gaan altijd over een prins en een prinses, liefde en avontuur. Zie video.

Video-impressie

Verlaat onze website om deze video te bekijken.