Asian Library

De Asian Library omvat de grootste collectie ter wereld over Indonesië en belangrijke collecties over Zuid- en Zuidoost Azië, China, Japan en Korea.

Bezoekadres Postadres

Witte Singel 27
2311 BG Leiden

2300 RA Leiden

De Asian Library is gevestigd op de tweede etage van de Universiteitsbibliotheek (UB).

Toegang tot de Asian Library

Voor het bezoeken van de bibliotheek hebt u altijd uw geldige en geactiveerde LU-Card nodig.

De Asian Library is alleen toegankelijk voor studenten en onderzoekers die gebruik maken van de Aziatische collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Studieplekken zonder computer kunnen buiten tentamenperiodes vrij worden gebruikt. Computerwerkplekken kunnen alleen worden gebruikt, op reservering, door studenten van de Universiteit Leiden.

Tijdens tentamenperiodes gelden enkele toegangsrestricties.

Studieplekken tijdens tentamenperiodes

De meeste studieplekken zijn in tentamentijd alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering.

Om groepsruimte 'Kern' te kunnen gebruiken reserveert één van de studenten de ruimte. Groepsruimtes zijn alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden.

De minimale bezetting voor een groepsruimte is 3 studenten. Tijdens tentamenperiodes worden de werkplekken in de groepsruimtes beschouwd als individuele studieplekken en zijn dan ook alleen individueel te reserveren.

De cinema room 'Vos' biedt plaats aan 15 personen. Er is een 84”-scherm met apparatuur voor het bekijken van satelliettelevisie, dvd of Blu-Ray, en presentaties vanaf usb of laptop.

Cinema room 'Vos' is onder enkele voorwaarden te reserveren door studenten en/of onderzoekers van de Universiteit Leiden, die audiovisueel materiaal op het gebied van Aziëstudies willen bekijken.

Reserveringen kunnen worden gemaakt door individuen en groepen, voor een maximale duur van 3 uur binnen een door u gekozen tijdvak.

De voorwaarden voor het reserveren van de cinema room:

• Stuur een email naar de receptie van de UB, met in de cc de de vakreferent van de opleiding. Vermeld in uw reserveringsaanvraag:
    • Het aantal personen
    • Voor- en achternaam, emailadres en telefoonnummer van de hoofdaanvrager
    • De gewenste dag en tijdvak
    • Of u gebruik wilt maken van een dvd/film uit de collectie of van de tv
  • Aanvragers die de UBL-collecties willen gebruiken (dvd/tv) hebben te allen tijde voorrang op aanvragers die alleen gebruik willen maken van de faciliteiten
  • De cinema room mag niet geboekt of gebruikt worden als reguliere studieplek
  • De hoofdaanvrager is verantwoordelijk voor het correcte gebruik van de ruimte
  • U ontvangt na uw reservering een bevestigingsmail met aanvullende informatie en regels

Voor instructies over het gebruik van de apparatuur kunt u contact opnemen met de afdeling Digitale Diensten.

De collegeplanken voor Aziatische studies zijn tijdelijk te vinden in het Informatiecentrum Huygens op de begane grond van de UB.

Op collegeplanken staan boeken en dvd's die door docenten gebruikt worden in colleges. Als u een dvd wilt bekijken neem dan de dvd-hoes mee naar de informatiebalie, waar de discs worden bewaard.

De Asian Library beschikt niet over een eigen balie. Voor alle algemene vragen over de catalogus, het vinden van een boek in de studiezaal of print- en computerproblemen kunt u terecht bij de informatiebalie op de begane grond.

Waar vindt u de Aziatische collecties van de UBL?

De Asian Library omvat een groot aantal collecties, geplaatst op verschillende locaties binnen de UB:

• Asian Library, 2e etage: naslagcollectie
  • S-UB: Aziatische collectie in open opstelling (ook aan te vragen via de catalogus)
  • Leeszaal Bijzondere Collecties: raadplegen van Aziatische Bijzondere Collecties (aan te vragen via de catalogus)
  • Gesloten magazijn (aan te vragen via de catalogus).

Unesco Werelderfgoed

Drie documenten uit de Aziatische collecties van de UBL staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.

La galigo
Het La Galigo-manuscript werd ingeschreven door UNESCO in 2011. La Galigo is bekend als het langste epos ter wereld, geschreven in het Buginees. Zie video.

Diponegoro
In 2013 werd het autobiografische manuscript van de Javaanse prins Diponegoro (1755-1855) ingeschreven door UNESCO. Het manuscript is onderdeel van de KITLV-collecties die beheerd worden door Universitaire Bibliotheken Leiden. Zie video.

Panji-manuscripten
De unieke collectie van meer dan 250 Panji-manuscripten is in 2017 door UNESCO ingeschreven. De Panji-manuscripten bevatten eeuwenoude verhalen uit Java met als hoofdfiguur de mythische prins Panji. De verhalen gaan altijd over een prins en een prinses, liefde en avontuur. Zie video.

Video-impressie

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of