Universiteit Leiden

nl en

Organisatie van de bibliotheek

De Universiteit Leiden beschikt over verschillende bibliotheken. Deze bibliotheken zijn ondergebracht in één organisatie: Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL).

De UBL bestaat uit de Universiteitsbibliotheek, de bibliotheken Sociale Wetenschappen, Rechten, Wiskunde & Natuurwetenschappen, de Asian Library, de NINO bibliotheek en de Bibliotheek Wijnhaven in Den Haag. Het Academisch Historisch Museum maakt ook deel uit van de UBL. Daarnaast heeft de UBL twee kantoren in Jakarta (Indonesië) en Rabat (Marokko). In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bevindt zich de Walaeus Bibliotheek voor geneeskunde. Deze bibliotheek staat los van de UBL.

De geschiedenis van de bibliotheken van de Universiteit Leiden gaat terug tot 1575, toen niemand minder dan Prins Willem van Oranje een exemplaar van de Polyglot Bijbel schonk. Inmiddels omvat de collectie miljoenen banden, tienduizenden tijdschriften, honderdduizenden bijzondere materialen en toegang tot nog veel meer digitale bestanden.   

Lees meer over de bibliotheken van toen en nu op onze Wikipedia pagina.

Onze missie

De kerntaak van de UBL is het beschikbaar stellen en toegankelijk maken van informatie ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek van de Universiteit Leiden. De medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden zijn de primaire doelgroep, maar ook anderen kunnen gebruik maken van de faciliteiten en diensten. De UBL faciliteert de toegang tot informatie en de evaluatie, het gebruik, de productie en de beschikbaarstelling daarvan. Zij wil toegroeien naar de positie van wetenschappelijke informatiemanager van de Universiteit Leiden. De UBL ontwikkelt effectieve samenwerkingsverbanden met onder meer bibliotheken en erfgoedinstellingen op lokaal, nationaal en internationaal niveau. 

Onze doelstellingen

  • De UBL is een kennisknooppunt van de Universiteit Leiden, waar informatie wordt geproduceerd, bewaard, gebruikt en gedeeld - zowel ter plekke als virtueel.
  • De collecties van de UBL dienen als grondstof voor onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Leiden.
  • Studenten en onderzoekers moeten zoveel mogelijk toegang hebben tot de collecties en diensten van de UBL - hoe, waar en wanneer dan ook.
  • De UBL kijkt vooruit zodat zij zichzelf en haar gebruikers vandaag al kan voorbereiden op nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden binnen haar taakgebied.
  • De UBL biedt een sprankelende en stimulerende werkomgeving in de uitdagende wereld van de wetenschappelijke informatie, in combinatie met een prettige werksfeer en goede secundaire voorwaarden.

Beleid

Wilt u meer weten over de werkzaamheden en de plannen van de UBL? Leest u dan verder in:

Organogram

Deze website maakt gebruik van cookies.