Collecties

De UBL-collecties ondersteunen onderzoekers en studenten van de Universiteit in onderwijs en wetenschap.

De UBL collectioneert, beschrijft, bewaart en biedt toegang tot een rijke variëteit aan wetenschappelijke publicaties ter ondersteuning van onderzoek en onderwijs aan de Universteit.

De UBL beheert meer dan 5.2 miljoen papieren boeken, bijna anderhalf miljoen e-books en honderden databases, electronische naslagwerken en digitale tekst- en beeldcollecties. Bibliotheekgebruikers hebben de beschikking over een groeiend aantal full text electronische tijdschriften (in 2015 67.804 titels) waaruit zij bijna 3,5 miljoen tijdschriftartikelen per jaar downloaden. Met meer dan 25.000 papieren en 93.000 digitale aanwinsten in 2015 blijft de ook boekencollectie van de bibliotheek in rap tempo groeien.

Zwaartepunten

Van bijzonder belang zijn de collecties met betrekking tot talen en culturen van Zuidoost Azië, Caraïben en Midden Oosten, Natuurwetenschappen, Internationale betrekkingen, Recht en politieke theorie, Europese geschiedenis (kunstgeschiedenis, kolonialisme, geschiedenis van de wetenschap, cartografie, pamfletten en geschiedenis van godsdiensten en filosofie) en Europese talen (Italiaans, Engels, Slavische talen en Nederlands).

De collecties van de UBL reiken van middeleeuwse gebedenboeken tot getaltheorie en van digital born fotografie tot rechtsliteratuur. De collecties vormen zo een onuitputtelijke bron van onderzoek voor vele verschillende vakgebieden.

Evaluatie

Regelmatige evaluatie van bibliotheekmaterialen is noodzakelijk voor het behoud van een kwalitatief hoogstaande bibliotheekcollectie die relevant is voor haar gebruikers. Vakreferenten en conservatoren evalueren continu delen van collecties om te bepalen of deze voldoen aan de verwachtingen van onderzoekers en studenten, of er lacunes zijn en wat nog gedaan moet worden. Gebruikte methoden zijn bijvoorbeeld gebruikersenquêtes, gebruiksstatistieken en het vergelijken van de collecties met standaardbibliografieën.