Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Chinastudies

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek in de Chinese taal en cultuur

De collectie Chinees is gehuisvest in de Asian Library en het gesloten magazijn in het Van Steenisgebouw. Volg de Asian Library op Facebook en Twitter voor mededelingen, tips en highlights uit de collectie.

De Sinologische collectie omvat de grootste collectie boeken, tijdschriften en ander materiaal over China in Nederland (en behoort tot de grootste op het vakgebied in Europa). In de veelzijdige collectie bevindt zich zowel Chinees als westerstalig materiaal, dat al sinds een eeuw wordt opgebouwd. Door de omvangrijke collectie is het mogelijk een groot deel van het basisonderzoek binnen een gegeven project in Nederland zelf te verrichten. Er worden zowel Chinese publicaties als Engelse vakliteratuur, maar ook wel Franse en Duitse studies aangeschaft.

In de collectie bevindt zich circa 250.000 Chinese werken (maar een veelvoud aan titels) en een Westerse collectie van ruim 40.000 titels. Er is een honderdtal lopende abonnementen op gedrukte tijdschriften, zowel Chinees als westers. Daarnaast biedt de bibliotheek toegang tot ruim 7000 Chineestalige e-journals en hondderdduizenden ebooks. De Chinese collectie groeit gestaag met jaarlijks honderden titels, vooral uit de Volksrepubliek China. Deze toename komt mede tot stand door speciale projecten en schenkingen. Ook heeft de bibliotheek een collectie van honderden Chinese films en documentaires over China.

De zeldzame en bijzondere edities van Chinese boeken zijn ondergebracht bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheken Leiden. Het merendeel van de bijzondere Chinese boeken behoort tot de Van Gulikcollectie, genoemd naar de schenking zeldzame boeken door de Nederlandse diplomaat-geleerde Robert van Gulik. De oudste gedrukte boeken in onze bibliotheek gaan terug tot de vroege vijftiende eeuw.

China Academic Journals (CAJ)

De Asian Library heeft toegang tot China Academic Journals (中国期刊全文数据库), een grote collectie Chineestalige fulltext tijdschriften. Onze licentie omvat vier hoofdonderwerpen met meer dan 4000 elektronische tijdschriften :

Er kan zowel worden gezocht op pinyin als op karakters, ook door de volledige tekst van de artikelen. Voor wie meer wil weten over de zoekstrategieën binnen CAJ kan de handleiding raadplegen, al stamt die uit 2002.

Bibliography of Asian Studies (BAS)

De Bibliography of Asian Studies (BAS) is een online bestand met een grote hoeveelheid artikelen (vanaf 1971) op allerlei gebied over Oost-Azië, Zuidoost Azië en Zuid Azië. BAS is een uitstekend beginpunt bij het zoeken naar materiaal voor een paper of scriptie. Zoeken kan met trefwoorden of losse titelwoorden. Er kan worden gebladerd op onderwerp, per land gerangschikt (zoals China, Japan of Korea), of worden gekeken naar de uitgebreide lijst met tijdschriften.
Klik binnen BAS op de tekst "find it @ your library" om te kijken of de fulltext van het gevonden artikel beschikbaar is voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden.

Chinese Reference Books (Apabi)

Via het Chinese ebookportal Apabi hebben we toegang tot 168 naslagwerken. Dit is een collectie woordenboeken, encyclopedieën en andere naslagwerken over een breed spectrum aan onderwerpen.

Zo zijn er woordenboeken zoals de Cihai 辭海, juridische woordenboeken, naslagwerken over Chinese keizers, filmencyclopedieën, de Chinese Who's Who, de Encyclopedie van het Boeddhisme, encyclopedieën over Chinese groenten, de Lange Mars, Tang-poëzie ... en nog veel meer. De naslagwerken staan zowel gerangschikt op onderwerp als op alfabet.

Staatsbibliothek zu Berlin

De Oost-Azië afdeling van Berlijn werd in 1922 opgericht als een apart onderdeel van hun staatsbibliotheek. Zowel Westerstalige als Aziatischtalige boeken zijn onderdeel van hun collectie.

De collectie van de Oost-Azië afdeling van de Staatsbibliothek zu Berlin heeft een geschiedenis die teruggaat naar de 17e eeuw. Helaas is een groot deel van de oude collectie, boeken van vóór de Tweede Wereldoorlog, weggehaald na de val van de Berlijnse muur. Delen van de collectie zijn terug te vinden in Krakow Polen en in de staatsbibliotheek van Rusland te Moskou.

De huidige collectie bestaat hierdoor voor het grootste gedeelte uit boeken aangeschaft na 1950. Maar dankzij de gulle steun van de German Research Council heeft de Staatsbibliothek zu Berlin het toch voor elkaar gekregen numeriek de grootste Oost-Aziëbibliotheek van Europa te worden.

HOLLIS

HOLLIS is de online catalogus van Harvard University met meer dan 9 miljoen records voor 15 miljoen boeken, tijdschriften, manuscripten, overheidsdocumenten, plattegronden, microfiches, muziek en audiovisuele materialen. De catalogus wordt continue bijgewerkt. Zowel de originele zoekinterface van 'HOLLIS Classic' als de nieuwere HOLLIS zijn beschikbaar, de laatste geeft bij de weergave van records ook afbeeldingen weer.

Universiteitsbibliotheek - Oosterse collecties

De Universiteitsbibliotheek herbergt een bescheiden collectie bijzondere collecties van en over China, bestaande uit oude drukken, handschriften en nagelaten papieren van Nederlandse sinologen zoals J.Th. Royer (1737-1807) en J.J. Hofmann (1805-1878). Uitgebreider informatie over de inhoud en de beschikbaarheid van deze collecties in de Universiteitsbibliotheek is te vinden in de speciale collectiebeschrijving.  

Leiden

Museum Volkenkunde
Voor kunst en materiële cultuur kunt u altijd kijken in de collecties van het Museum Volkenkunde in Leiden. De titels uit hun bibliotheek zijn opgenomen in de NCC (Nederlandse Centrale Catalogus). Het museum heeft ook een beelddatabank met alle 200.000 voorwerpen uit hun collectie. Alle voorwerpen hebben een afbeelding en een basisbeschrijving. U kunt zoeken binnen bepaalde rubrieken, zoals het soort voorwerp, de geografische herkomst of het cultuurgebied. Maar ook kunt u vrij zoeken op een zelfgekozen zoekterm. 

Buiten Leiden

Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)
Het IISG heeft verschillende collecties met betrekking tot Azië. Het herbergt onder meer het "Henk Sneevliet Archive", een verzameling documenten over de vroege geschiedenis van de Chinese Communistische Partij, en een unieke verzameling materiaal over de democratische beweging van de lente van 1989. Het instituut  is daarnaast gastheer voor de unieke collectie propagandaposters van Stefan Landsberger.

Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum bezit de grootste kunsthistorische bibliotheek van Nederland, gehuisvest in een monumentale schepping van Cuypers. Er worden boeken, tijdschriften, veilingcatalogi, jaarverslagen e.d. verzameld die te maken hebben met de collecties van het museum. Boeken en tijdschriften worden niet uitgeleend, maar kunnen bekeken worden in de studiezaal. Hun bestanden zijn opgenomen in de Library Catalogue Rijksmuseum Research Library

Het Haagse Gemeentemuseum en het Princessehof in Leeuwarden zijn beiden belangrijk wegens hun omvangrijke collecties porselein en aardewerk, vooral vanaf de Ming.

Scripties met onderwerpen over de talen en culturen van China, Japan en Korea zijn te vinden in de database van de Scriptiezoekmachine. Om te zoeken vult u uw trefwoord in, er wordt dan gezocht in alle velden. Nadere filters kunnen worden aangebracht door middel van de opties in het zoekmenu. Vul niets als trefwoord in om alle in de database aanwezige scripties te tonen. Klik op het kruisje om de instellingen van de zoekmachine weer op de standaard te zetten.

Het Taiwan Resource Centre for Chinese Studies (TRCCS) is een samenwerking tussen de Taiwan National Central Library en de UBL. Het TRCCS bestaat uit een donatie van boeken en DVD's over kunst, samenleving, literatuur en film, gepubliceerd in Taiwan. De collectie groeit jaarlijks door verdere donaties van de NCL.

Daarnaast stelt het TRCCS een aantal databases voor Taiwanese en Chinese Studies beschikbaar, zoals PeriPath Index en Taiwan Periodical Literature System.

De NCL begon in 2012 centra in het buitenland te vestigen met als doel culturele uitwisseling tussen de Chinese en Westerse wereld te verbreden en te verdiepen. Andere centra van de NCL zijn, onder meer, te vinden in de biblitheken van de School of Oriental and African Studies (London), University of Texas at Austin, Leipzig University en het Institute of Oriental Studies van de Russian Academy of Sciences.

De gehele TRCCS collectie is terug te vinden in de Catalogus.

De TRCCS stelt de volgende databases beschikbaar:

序號

資料庫名稱

建置單位

Title

Unit

1

臺灣博碩士論文知識加值系統

國家圖書館

National Digital Library of Theses and Dissertations in Taiwan

National Central Library

2

臺灣期刊論文索引系統

國家圖書館

PerioPath: Index to Taiwan Periodical Literature System

National Central Library

3

中文古籍聯合目錄

國家圖書館

Union Catalog of Rare Books Database

National Central Library

4

古籍影像檢索系統

國家圖書館

Rare Books Image Search System

National Central Library

5

金石拓片資料

國家圖書館

Rubbing

National Central Library

6

善本古籍數位典藏系統

國立臺灣師範大學圖書館

Digital Archive of Rare Books

National Taiwan Normal University Library

7

日治時期圖書全文影像系統

國立臺灣圖書館

Full-Text Image System for Books of Japanese Ruled Period

National Taiwan Library

8

日治時期期刊全文影像系統

國立臺灣圖書館

Full-Text Image System for Periodicals of Japanese Ruled Period

National Taiwan Library

9 經典人文學刊庫 聯合百科電子出版有限公司 Sinica Sinoweb United Digital Publications Co.
10 國粹學報全文資料庫

漢珍數位圖書股份有限公司 

Guo cui xue bao Full-text Database

Transmission Books & Microinfo
11 歷代三套 悠然文化資訊有限公 Three sets of data throughout the Ages Ming House Co., LTD

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie