Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Chinastudies

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek in de Chinese taal en cultuur

De sinologische collectie is gehuisvest in de Universiteitsbibliotheek.  De collectie naslagwerken staat in de Asian Library.

Volg de Asian Library op Facebook en Twitter voor mededelingen, tips en highlights uit de collectie.

De Asian Library omvat de grootste collectie boeken, tijdschriften en ander materiaal over China in Nederland, en behoort tot de grootste Sinologische collecties in Europa. De Asian Library ondersteunt niet alleen de Universiteit Leiden bij het nastreven van wetenschap, zijheeft ook een maatschappelijk doel in Nederland en de Benelux. De aanwezigheid van een grote Chineestalige bibliotheek is onmisbaar voor onderzoek en onderwijs en vergroot de onafhankelijkheid van onze onderzoekers.

De Sinologische collectie bevat meer dan 300.000 titels en bijna 100 lopende abonnementen op tijdschriften uit China, Taiwan, Hong Kong, Singapore, Japan, de Verenigde Staten en Europa.

De collectie groeit jaarlijks met ca. 2000 titels in het Chinees, afkomstig uit de Volksrepubliek China en Taiwan, mede dankzij speciale projecten en schenkingen.

De collectie van westerse literatuur omvat meer dan 35.000 fysieke titels, een paar honderd niet-lopende tijdschriften en meer dan 100 lopende abonnementen op gedrukte tijdschriften en kranten. Deze collectie van publicaties in westerse talen is door de eeuwen heen verzameld en bevat vooral literatuur in het Engels, het Frans, het Duits en het Nederlands.

Een selectie van Japanse publicaties versterkt het internationale profiel van onze sinologische collectie.

Daarnaast biedt de bibliotheek toegang tot meer dan 4.500 e-journals in het Chinees, een selectie van digitale bronnen en duizenden Engelstalige e-books.

De Leidse Chinese bijzondere collecties zijn internationaal bekend en bevatten onder meer de Van Gulik-collectie, oude en zeldzame gedrukte boeken, handschriften, tijdschriften en archief van voormalige Nederlandse sinologen. Het oudste gedrukte Chinese boek in onze bibliotheek stamt uit het begin van de 15e eeuw. Deze zeldzame boeken zijn toegankelijk in de leeszaal bijzondere collecties.

China Academic Journals (CAJ)

De Asian Library heeft toegang tot China Academic Journals (中国期刊全文数据库), een grote collectie Chineestalige fulltext tijdschriften. Onze licentie omvat vier hoofdonderwerpen met meer dan 4000 elektronische tijdschriften :

  • education & social sciences 教育与社会科学综合 (2159)
  • economics and management 经济与管理 (1265)
  • literature, history and philosophy 文史哲 (982)
  • politics, military affairs, law 政治军事与法律 (782)

Er kan zowel worden gezocht op pinyin als op karakters, ook door de volledige tekst van de artikelen. Voor wie meer wil weten over de zoekstrategieën binnen CAJ kan de handleiding raadplegen, al stamt die uit 2002.

Bibliography of Asian Studies (BAS)

De Bibliography of Asian Studies (BAS) is een online bestand met een grote hoeveelheid artikelen (vanaf 1971) op allerlei gebied over Oost-Azië, Zuidoost Azië en Zuid Azië. BAS is een uitstekend beginpunt bij het zoeken naar materiaal voor een paper of scriptie. Zoeken kan met trefwoorden of losse titelwoorden. Er kan worden gebladerd op onderwerp, per land gerangschikt (zoals China, Japan of Korea), of worden gekeken naar de uitgebreide lijst met tijdschriften.
Klik binnen BAS op de tekst "find it @ your library" om te kijken of de fulltext van het gevonden artikel beschikbaar is voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden.

Chinese Reference Books (Apabi)

Via het Chinese ebookportal Apabi hebben we toegang tot 168 naslagwerken. Dit is een collectie woordenboeken, encyclopedieën en andere naslagwerken over een breed spectrum aan onderwerpen.

Zo zijn er woordenboeken zoals de Cihai 辭海, juridische woordenboeken, naslagwerken over Chinese keizers, filmencyclopedieën, de Chinese Who's Who, de Encyclopedie van het Boeddhisme, encyclopedieën over Chinese groenten, de Lange Mars, Tang-poëzie ... en nog veel meer. De naslagwerken staan zowel gerangschikt op onderwerp als op alfabet.

Oxford Bibliographies - Chinese Studies

Oxford Bibliographies in Chinese Studies is een nuttige bron wanneer je aan de slag gaat met een onderzoek. Het is een gezaghebbende gids voor de belangrijkste werken in het hele vakgebied in zowel Europese talen als in het Chinees (en Japans). Onderwerpen die bij het oorspronkelijke project horen, bieden een brede leidraad voor belangrijke studiegebieden, terwijl latere toevoegingen meer gericht zijn op belangrijke kwesties of onderwerpen van debat.

Universiteitsbibliotheek - Oosterse collecties

De Universiteitsbibliotheek herbergt een bescheiden collectie bijzondere collecties van en over China, bestaande uit oude drukken, handschriften en nagelaten papieren van Nederlandse sinologen zoals J.Th. Royer (1737-1807) en J.J. Hofmann (1805-1878). Uitgebreider informatie over de inhoud en de beschikbaarheid van deze collecties in de Universiteitsbibliotheek is te vinden in de speciale collectiebeschrijving.  

Leiden

Museum Volkenkunde

Voor kunst en materiële cultuur zijn altijd kijken in de collecties van het Museum Volkenkunde in Leiden een goede bron. Het museum heeft ook een beeldbank met voorwerpen uit de collectie. Alle voorwerpen hebben een afbeelding en een basisbeschrijving. U kunt zoeken binnen bepaalde rubrieken, zoals het soort voorwerp, de geografische herkomst of het cultuurgebied. Maar ook kunt u vrij zoeken op een zelfgekozen zoekterm. 

Buiten Leiden

Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)
Het IISG heeft verschillende collecties met betrekking tot Azië. Het herbergt onder meer het "Henk Sneevliet Archive", een verzameling documenten over de vroege geschiedenis van de Chinese Communistische Partij, en een unieke verzameling materiaal over de democratische beweging van de lente van 1989. Het instituut  is daarnaast gastheer voor de unieke collectie prop agandaposters van Stefan Landsberger.

Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum bezit de grootste kunsthistorische bibliotheek van Nederland, gehuisvest in een monumentale schepping van Cuypers. Er worden boeken, tijdschriften, veilingcatalogi, jaarverslagen e.d. verzameld die te maken hebben met de collecties van het museum. Boeken en tijdschriften worden niet uitgeleend, maar kunnen bekeken worden in de studiezaal. Hun bestanden zijn opgenomen in de Library Catalogue Rijksmuseum Research Library

Het Kunstmuseum Den Haag en het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden zijn beiden belangrijk wegens hun omvangrijke collecties porselein en aardewerk, vooral vanaf de Ming.

Het Taiwan Resource Centre for Chinese Studies (TRCCS) is een samenwerking tussen de Taiwan National Central Library en de UBL sinds 2014. Het TRCCS bestaat uit een donatie van boeken en DVD's over kunst, samenleving, literatuur en film, gepubliceerd in Taiwan. De collectie groeit jaarlijks door verdere donaties van de NCL.

Daarnaast stelt het TRCCS een aantal databases voor Taiwanese en Chinese Studies beschikbaar, zoals PeriPath Index en Taiwan Periodical Literature System.

De NCL begon in 2012 centra in het buitenland te vestigen met als doel culturele uitwisseling tussen de Chinese en Westerse wereld te verbreden en te verdiepen. Andere centra van de NCL zijn, onder meer, te vinden in de bibliotheken van de School of Oriental and African Studies (London), University of Texas at Austin, Leipzig University en het Institute of Oriental Studies van de Russian Academy of Sciences.

Sinds 2020 is de TRCCS-collectie van de National Central Library (NCL) uit Taiwan beschikbaar voor interbibliothecair leenverkeer. Gebruikers van de Universitaire Bibliotheken Leiden kunnen boeken aanvragen via het “Books Information Search System”. De kosten worden gedekt door de NCL. Raadpleeg de gedetailleerde procedure.

De TRCCS stelt de volgende databases beschikbaar:

序號

資料庫名稱

建置單位

Title

Unit

1

臺灣博碩士論文知識加值系統

國家圖書館

National Digital Library of Theses and Dissertations in Taiwan

National Central Library

2

臺灣期刊論文索引系統

國家圖書館

PerioPath: Index to Taiwan Periodical Literature System

National Central Library

3

中文古籍聯合目錄

國家圖書館

Union Catalog of Rare Books Database

National Central Library

4

古籍影像檢索系統

國家圖書館

Rare Books Image Search System

National Central Library

5

金石拓片資料

國家圖書館

Bronze and Stone Rubbing Database

National Central Library

6

善本古籍數位典藏系統

國立臺灣師範大學圖書館

Digital Archive of Rare Books

National Taiwan Normal University Library

7

日治時期圖書全文影像系統

國立臺灣圖書館

Full-Text Image System for Books of Japanese Ruled Period

National Taiwan Library

8

日治時期期刊全文影像系統

國立臺灣圖書館

Full-Text Image System for Periodicals of Japanese Ruled Period

National Taiwan Library

9 經典人文學刊庫 聯合百科電子出版有限公司 Sinica Sinoweb United Digital Publications Co.
10 國粹學報全文資料庫

漢珍數位圖書股份有限公司 

Guo cui xue bao Full-text Database

Transmission Books & Microinfo
11 歷代三套 悠然文化資訊有限公 Three sets of data throughout the Ages Ming House Co., LTD
Deze website maakt gebruik van cookies.