Universiteit Leiden

nl en

Referentiebeheer

Het handmatig bijhouden en beheren van alle bronnen die gebruikt worden bij het schrijven van een werkstuk of scriptie kan veel werk zijn. Bibliografische managers besparen veel tijd doordat ze:

  • referenties en publicaties verzamelen, opslaan en organiseren
  • citaties en bibliografieën kunnen aanmaken
  • artikelen, aantekeningen en opmerkingen met collega's kunnen delen

De Universiteit Leiden heeft een licentie afgesloten voor de programma's EndNote, Mendeley, en Zotero. Een uitgebreid overzicht van bibliografische managers is te vinden in Wikipedia.

De verschillende referentiebeheer systemen worden uitgelegd op de webpagina's die je kan vinden aan de linkerkant van deze pagina. Ook zijn er workshops georganiseerd door de UBL die de diepte ingaan over verschillende referentiebeheer systemen. Deze workshops zijn te vinden via de cursussen aan de rechterkant van deze pagina.

De online tutorial Reference Managers van de UBL geeft een introductie in werken met Endnote en Mendeley. 

EndNote is de standaard bibliografische manager binnen de Universiteit Leiden. Medewerkers kunnen EndNote op hun Windows werkplek gebruiken nadat ze dit zelf hebben geïnstalleerd via het Software Center. Studenten kunnen EndNote gebruiken op studieplekken binnen de universiteit. 

Delen van bibliotheken en samenwerking 
Gebruikers van EndNote kunnen referenties en annotaties met anderen delen wanneer een EndNote Online account is aangemaakt. Na het synchroniseren van de EndNote library is het mogelijk samen te werken en een bibliotheek te delen.

Toegang 
Het programma is te vinden via Start > All Programs. Medewerkers kunnen daarnaast ook, via de remote werkplek, buiten de gebouwen van de universiteit gebruik maken van EndNote.

Na het verlaten van de Universiteit is het programma niet meer beschikbaar. Het is wel mogelijk referenties naar een ander programma over te zetten.

Toegang voor LUMC-medewerkers en studenten

Binnen het LUMC is EndNote op de werkplek te installeren via het downloadportal op Windows Start > All programs > Microsoft System Center > Software Center > zoek vervolgens EndNote op en klik op Install.

Voor thuisgebruik: EndNote kan worden gedownload via het Software Center (zie hierboven). Wanneer de LUMC gebruikersnaam niet wordt geaccepteerd, plaats dan het voorvoegsel lumcnet\ vóór de usernaam. Gebruik dit portal uitsluitend voor thuis op de PC, Mac of laptop en niet op werkplekken binnen het LUMC. 

Studenten kunnen zich via het Universitaire netwerk registreren met een e-mailadres en zelf te kiezen wachtwoord.

LUMC-medewerkers/studenten kunnen bij problemen met EndNote dit melden in het LUMC SelfService Portal (TopDesk)

Handleidingen

EndNote wordt toegepast voor het invoegen van citaties in teksten in Word. Deze koppeling tussen Endnote en Word heet CiteWhileYouWrite of Follow-You. 

EndNote Online en Endnote Basic

EndNote biedt naast de reguliere desktop-versie twee minder uitgebreide versies van het programma.

EndNote Online 
EndNote Online is gekoppeld aan EndNote Desktop, maar deze laatste heeft minder mogelijkheden. Referenties zijn eenvoudig over te zetten van EndNote desktop naar EndNote Online en vice versa. Referenties zijn ook gemakkelijk te  delen met anderen. Binnen het universitaire netwerk kunnen gebruikers zich registreren met een e-mailadres en zelf te kiezen wachtwoord.

EndNote Basic
Een gratis, eenvoudige online versie van het programma EndNote, bereikbaar vanaf elke computer. Alleen de belangrijkste stijlen staan tot beschikking. Endnote Basic staat los van EndNote Desktop, maar opgeslagen referenties uit EndNote Desktop kunnen overgezet worden naar EndNote Basic. Het programma kan ook gebruikt worden voor het delen van referenties met anderen.

Mendeley en Zotero werken via een zogenaamd freemium-model; het is gratis software, voor het beheren van referenties, samenstellen van bibliografieen en organiseren van pdf-documenten. Voor meer opslagruimte en een groter aantal privégroepen moet betaald worden. De programma’s werken via een desktop applicatie met daaraan gekoppeld een webapplicatie.

Mendeley is bij uitstek geschikt voor het extraheren van metadata van pdf-documenten. Daarnaast biedt Mendeley ook toegang tot een wereldwijd sociaal netwerk van onderzoekers.

Zotero is beschikbaar als een standalone applicatie in de browsers Firefox, Chrome en Safari. Zotero heeft als voordeel dat bibliografische data van webpagina’s met één druk op de knop aan de bibliotheek toegevoegd kunnen worden.

Samenwerking                                            
Een belangrijke functie van beide programma’s is de ‘social network’-optie. Gebruikers kunnen anderen toevoegen om elkaars libraries te bekijken en bestanden te delen. Mendeley stelt gebruikers in staat deel te nemen aan een wereldwijd netwerk van onderzoekers; Mendeley fungeert hierdoor als een discovery tool.

Toegang 
Medewerkers kunnen Mendeley Desktop installeren via Start > Control Panel > Programs > Advertised Programs. Studenten vinden Mendeley Desktop onder Start – All Programs. Voor gebruik van de desktop-versie van Mendeley buiten het universitaire netwerk is het programma te downloaden via de Mendeley-website.

Voor- en nadelen
Voor beide programma’s zijn add-ins beschikbaar om de referenties naar de literatuurlijst te sturen. Om van de Cite-While-You-Write mogelijkheden gebruik te kunnen maken moet een plug-in worden gedownload. 

Mendeley guide
Zotero user guide (UBL)

Deze website maakt gebruik van cookies.