Universiteit Leiden

nl en

Referentiebeheer

Het handmatig bijhouden van de bronnen die je gebruikt bij het schrijven van een werkstuk of scriptie kan veel werk zijn. Een reference manager zoals EndNote, Mendeley of Zotero, helpt je hierbij.

Met een reference manager kun je:

  • referenties en publicaties verzamelen, opslaan en organiseren;
  • citeren;
  • artikelen, aantekeningen en opmerkingen met collega's delen.

EndNote, Mendeley en Zotero zijn via het Software Center te downloaden. Mendeley en Zotero zijn gratis programma’s, die je ook op je privécomputer kunt installeren. Een uitgebreid overzicht van bibliografische managers is te vinden op Wikipedia.

Welke reference manager je kiest hangt af van een paar verschillende aspecten. Ten eerste kan het zo zijn dat in jouw veld een bepaalde reference manager de voorkeur heeft. Om samenwerken te vergemakkelijken, helpt het om dezelfde reference manager te gebruiken. Je kunt dan referenties, documenten en aantekeningen eenvoudig met elkaar delen.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren. Ben je iemand die voornamelijk PDFs uit e-journals opslaat? In dat geval is Mendeley, met zijn uitgebreide PDF-reader, een goede keuze. Verzamel je liever referenties uit catalogi en databases? Dat maakt EndNote je gemakkelijk. Werk je veel met websites of andere online bronnen? Dan kun je kiezen voor Zotero, waarbij je de optie hebt om websites en andere online bronnen direct naar je bibliotheek te importeren.

Weet je nog helemaal zeker welk programma je voorkeur heeft? Geen zorgen, het is relatief gemakkelijk om op een later tijdstip naar een andere reference manager over te schakelen.

Handleiding, cursussen en tutorials

Vind de handleidingen per programma aan de linkerkant van deze pagina, of ga rechtstreeks naar de handleiding over EndNote, Mendeley of Zotero

De UBL geeft cursussen in EndNote, Zotero en Mendeley. Deze workshops zijn te vinden in het cursusmenu aan de rechterkant van deze pagina. 

EndNote
Zotero
Mendeley

Deze website maakt gebruik van cookies.