Universiteit Leiden

nl en

Referentiebeheer

Het handmatig bijhouden en beheren van alle bronnen die gebruikt worden bij het schrijven van een werkstuk of scriptie kan veel werk zijn. Bibliografische managers besparen onderzoekers veel tijd doordat ze:

  • referenties en publicaties verzamelen, opslaan en organiseren
  • citaties en bibliografieën kunnen aanmaken
  • artikelen, aantekeningen en opmerkingen met collega's kunnen delen

De Universiteit Leiden heeft een licentie afgesloten voor het programma EndNote. Andere bibliografische managers, zoals Mendeley en Zotero, zijn vrij beschikbaar.

In dit overzicht van bibliografische managers zijn de mogelijkheden en beperkingen van de verschillende programma’s bij elkaar gezet. Een uitgebreid overzicht van bibliografische managers is ook te vinden in Wikipedia.

Je kunt meer leren over EndNote en Mendeley in deze tutorial. 

EndNote is de standaard bibliografische manager binnen de Universiteit Leiden. Medewerkers kunnen EndNote op hun Windows werkplek gebruiken nadat ze dit zelf hebben geïnstalleerd via het Software Center. Studenten kunnen EndNote gebruiken op studieplekken binnen de universiteit. 

Delen van bibliotheken en samenwerking 
Gebruikers van EndNote kunnen referenties en annotaties met anderen delen wanneer een EndNote Online account is aangemaakt. Na het synchroniseren van de EndNote library is het mogelijk samen te werken en een bibliotheek te delen.

Toegang 
Het programma is te vinden via Start > All Programs. Medewerkers kunnen daarnaast ook, via de remote werkplek, buiten de gebouwen van de universiteit gebruik maken van EndNote.

Voor- en nadelen 
EndNote is een krachtig programma met  mogelijkheden om de literatuur voor uw onderzoek te structureren. Ook kunt u opmaakstijlen naar eigen behoefte aanpassen. Veel databases kennen de mogelijkheid van directe export naar uw EndNote bibliotheek.
Als u de Universiteit verlaat en u wilt het programma blijven gebruiken, kunt u het zelf aanschaffen. Wilt u dat niet, dan kunt u de referenties naar een ander programma overzetten; dit kan functieverlies met zich meebrengen.

EndNote biedt naast de reguliere desktop-versie twee minder uitgebreide versies van het programma.

EndNote Online 
EndNote Online is gekoppeld aan EndNote Desktop, maar heeft minder mogelijkheden. Referenties zijn eenvoudig over te zetten van EndNote desktop naar EndNote Online en vice versa en zijn te delen met anderen. Binnen het universitaire netwerk kunnen gebruikers zich registreren met een e-mailadres en zelf te kiezen wachtwoord.

EndNote Basic
Een gratis, eenvoudige online versie van het programma EndNote, bereikbaar vanaf elke computer. Alleen de belangrijkste stijlen staan tot beschikking. Endnote Basic staat los van EndNote Desktop, maar opgeslagen referenties uit EndNote Desktop kunnen overgezet worden naar EndNote Basic. Het programma kan ook gebruikt worden voor het delen van referenties met anderen.

Mendeley en Zotero werken via een zogenaamd freemium-model; het is gratis software, voor het beheren van referenties, samenstellen van bibliografieen en organiseren van pdf-documenten. Voor meer opslagruimte en een groter aantal privégroepen moet betaald worden. De programma’s werken via een desktop applicatie met daaraan gekoppeld een webapplicatie.

Mendeley is bij uitstek geschikt voor het extraheren van metadata van pdf-documenten. Daarnaast biedt Mendeley ook toegang tot een wereldwijd sociaal netwerk van onderzoekers.

Zotero is beschikbaar als een standalone applicatie in de browsers Firefox, Chrome en Safari.  "Zotero for Firefox" als aparte extensie binnen Firefox is daarmee vervangen door "Zotero Connector for Firefox". Zotero heeft als voordeel dat bibliografische data van webpagina’s met één druk op de knop aan de bibliotheek toegevoegd kunnen worden.

Samenwerking                                            
Een belangrijk aspect bij beide programma’s is de ‘social network’-optie. Gebruikers kunnen collega's toevoegen om elkaars libraries te bekijken en bestanden te delen. Mendeley stelt gebruikers in staat deel te nemen aan een wereldwijd netwerk van onderzokers; Mendeley fungeert hierdoor als een discovery tool.

Toegang 
Medewerkers kunnen Mendeley Desktop installeren via Start > Control Panel > Programs > Advertised Programs. Studenten vinden Mendeley Desktop onder Start – All Programs. Voor gebruik van de desktop-versie van Mendeley buiten het universitaire netwerk kunt u het programma downloaden via de Mendeley-website.

Voor- en nadelen
Voor beide programma’s zijn add-ins beschikbaar om de referenties naar de literatuurlijst te sturen. Daarnaast moet een plug-in worden gedownload om van de Cite-While-You-Write mogelijkheden gebruik te kunnen maken. Omdat deze programma’s niet gebonden zijn aan een universitaire licentie, raakt u niets kwijt als u weggaat van de Universiteit.

Mendeley guide
Zotero user guide

Deze website maakt gebruik van cookies.