Universiteit Leiden

nl en

Verwerken en verwijzen

Wanneer je een paper of scriptie schrijft is zorgvuldig citeren van bronnen belangrijk om plagiaat te voorkomen. Om de academische integriteit te waarborgen bestaan er regels voor het publiceren van onderzoek. Maar wat is plagiaat en uit welke onderdelen bestaat een referentie? Bekijk onderstaande tutorials.

Hoe voorkom je plagiaat?

Plagiaat betekent dat je werk, woorden of ideeën van iemand anders presenteert alsof die van jou zijn. Als je citeert of parafraseert, moet je aangeven welke bron je hebt gebruikt. Het grootste struikelblok is misschien wel de vraag wanneer je moet refereren. Als het gaat om algemene kennis hoeft er namelijk niet gerefereerd te worden.

In Cite Them Right Online is te vinden hoe je kunt verwijzen naar elke soort bron denkbaar. De nadruk ligt op bekende referentiestijlen, zoals APA, Chicago, Harvard en Vancouver. 

In deze tutorial leer je wat de Universiteit Leiden verstaat onder plagiaat en hoe je het kunt voorkomen.

Start tutorial

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

In deze tutorial leer je verschillende onderdelen van een referentie te herkennen (bron: Universiteit Maastricht).

Maak de tutorial (tot en met de quiz).

Het is niet nodig om de bronnen die je gebruikt handmatig bij te houden. In plaats daarvan kun je een reference manager gebruiken om bronnen vanaf het begin te organiseren. Zo kun je ze later gemakkelijk citeren. 

Je kunt een reference manager onder andere gebruiken om literatuur op te slaan, te citeren en notities en literatuurlijsten op te slaan. De bibliografische data die je daarvoor nodig hebt kun je exporteren uit Google Scholar, de catalogus en de meeste andere databases.

Leer meer over het gebruik van een reference manager in onze tutorials:

EndNote
Zotero
Mendeley

Als je hulp nodig hebt bij het schrijven kun je kijken naar tips for good academic writing, een afspraak maken met het Writing Lab of de onderstaande tutorials bekijken:

Deze website maakt gebruik van cookies.