Universiteit Leiden

nl en

Verwerken en verwijzen

Voor een student die een scriptie of paper schrijft is het zorgvuldig citeren van bronnen belangrijk om plagiaat te voorkomen. Hiervoor bestaan regels waar iedereen die onderzoek publiceert zich aan moet houden. Zo blijft de academische integriteit gewaarborgd. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Waar loopt de grens tussen originaliteit en plagiaat? Bekijk onderstaande tutorials.

Cite Them Right

Hoe moet je verwijzen naar bronnen?

Plagiaat betekent dat je werk, woorden of ideeën van iemand anders presenteert alsof die van jou zijn. Als je citeert of parafraseert, moet je aangeven welke bron je hebt gebruikt. Het grootste struikelblok is misschien wel wanneer te refereren. Als het gaat om algemene kennis hoeft er namelijk niet gerefereerd te worden. In Cite Them Right Online is te vinden hoe je kunt verwijzen naar elke soort bron denkbaar. De nadruk ligt op bekende citatiestijlen, zoals APA, Chicago, Harvard en Vancouver.

In deze tutorial leer je over wat de Universiteit Leiden verstaat onder plagiaat en hoe je het kunt voorkomen.

Start tutorial

Het is niet nodig om de bronnen die je gebruikt handmatig bij te houden. In plaats daarvan kun je een reference manager (zoals EndNote, Mendeley, Zotero) gebruiken om bronnen vanaf het begin te organiseren. Zo kun je ze later gemakkelijk citeren. 

Je kunt een reference manager onder andere gebruiken om literatuur op te slaan, te citeren en noties en literatuurlijsten op te slaan. De bibliografische data die je daarvoor nodig hebt kun je exporteren uit Google Scholar, de catalogus en de meeste andere databases.

In deze tutorial leer je hoe een reference manager werkt.

Start tutorial

Als je hulp nodig hebt bij het schrijven kun je: kijken naar tips for good academic writing, een afspraak maken met de University Writing Center of de onderstaande tutorials bekijken om:

-Academic writing 
-Developing your essay
-SAGE Project Planner – Writing up.
-OWL Purdue online writing Lab
-Excelsior Online Writing Lab

Deze website maakt gebruik van cookies.