Universiteit Leiden

nl en

Open Access

Het Centre for Digital Scholarship ondersteunt Open Access publiceren door middel van beleid, training, advies, en diensten die beschikbaar zijn voor alle onderzoekers van de Universiteit Leiden

Open Access verzorgt gratis online toegang tot wetenschappelijke publicaties zonder restricties. Open Access vergroot de zichtbaarheid van een publicatie aanzienlijk.

Open Access Beleid Universiteit Leiden

Het College van Bestuur vraagt aan onderzoekers om hun publicaties met een Leidse affiliatie open access te maken door middel van een upload in Scholarly Publications. Als publicaties al open access zijn uitgebracht bij de uitgever, kunt u dat heel gemakkelijk direct doen. Wanneer deze (nog) niet open access zijn kunt op de pagina 'Open Access publiceren in Scholarly Publications' lezen welke stappen u kunt zetten.

Lees meer over de voorwaarden op de pagina 'Open Access Beleid Universiteit Leiden'.

Stappenplan Open Access publiceren Universiteit Leiden

Stappenplan Open Access publiceren Universiteit Leiden

In dit schema leggen we stap voor stap uit hoe een artikel Open Access kan worden gepubliceerd. De samenwerkende universiteitsbibliotheken (UKB) hebben een handig overzicht 'how to get to the PDF'gemaakt om artikelen te vinden.

Overeenkomsten met uitgevers

De Universiteit Leiden heeft vele overeenkomsten met uitgevers afgesloten, die hoge kwaliteit garanderen en Open Access bieden zonder bijkomende kosten.

Blader door de Journal Browser voor de mogelijkheden per tijdschrift om Open Access te publiceren. Wilt u alleen tijdschriften zien, waarvoor u niet hoeft te betalen, gebruik dan het filter in het linkermenu van de Journal Browser.

Licenties

Veel onderzoekers gebruiken Creative Commons-licenties om hun publicaties open access te delen. In deze video vertelt Leids hoogleraar Intellectueel Eigendomsrecht Dirk Visser over auteursrecht in relatie tot Open Access en de verschillende licenties die je als auteur voor je gebruikers kunt hanteren.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Scholarly Publications

U kunt uw werk gemakkelijk via LUCRIS uploaden in Scholarly Publications en op die manier uw onderzoek zonder kosten toegankelijk maken voor iedereen. Op de pagina 'LUCRIS en Scholarly Publications' leggen we uit hoe dat werkt.

Open Access coaching

Het Open Access team van het Centre for Digital Scholarship geeft advies, presentaties en workshops en beantwoordt uw vragen over Open Access via: openaccess@library.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.