Universiteit Leiden

nl en

Gebruiksvoorwaarden gelicentieerde digitale bronnen

Bekijk of u tijdschriftenartikelen mag overnemen in readers (via ReaderOnline) of op Brightspace, zonder kosten die gewoonlijk via de Easy Access Regeling (ook wel Reader Regeling genoemd) betaald moeten worden.

Per uitgever wordt onder aan deze pagina aangegeven wat de mogelijkheden zijn. Om te zoeken kunt u zowel de filter als de search box gebruiken.

Gewoonlijk betaalt de universiteit voor het gebruik van artikelen die als onderwijsmateriaal op Brightspace geplaatst worden of in een reader (via ReaderOnline) worden opgenomen. De universiteit betaalt dit via de Easy Access Regeling. Een aantal uitgevers heeft bepaald dat u deze artikelen zonder verdere betaling kunt overnemen. Voorwaarde is wel dat de universiteit een licentie heeft op de tijdschriften/journals waar deze artikelen in staan, met andere woorden, deze tijdschriften/journals bevinden zich in de Catalogus. Deze regeling geldt alleen voor tijdschriften/journals, niet voor boeken.

Wilt u een pdf van een artikel plaatsen op Brightspace zonder verder kosten? Doe dan de volgende check:

  • Wat is de naam van het tijdschrift/journal waar het artikel in staat?
  • Wie is de uitgever van het tijdschrift/journal?
  • Is het artikel toegankelijk via het abonnement van de Universiteit Leiden?
  • Staat de naam van de uitgever in de lijst?
  • Staat bij de naam van de uitgever onder ‘PDF’ een ‘yes’?

Dan kunt u het artikel vrijelijk op Brightspace plaatsen zonder dat daar verdere kosten aan verbonden zijn. Maar bedenk: u kunt natuurlijk ook linken naar het artikel in de Catalogus, is feitelijk net zo gemakkelijk.

Wilt u het artikel gebruiken in de via Brightspace toegankelijke onderwijstool FeedbackFruits? Wanneer aan bovenstaande voorwaarden voldaan is, dan kunt u het artikel plaatsen in FeedbackFruits zonder dit ook nog (in de LOR) op Brightspace zelf te hoeven plaatsen.

Wilt u een artikel opnemen in een reader via ReaderOnline, zonder verdere kosten voor de universiteit en/of de student? Doe dan de volgende check:

  • Wat is de naam van het tijdschrift/journal waar het artikel in staat?
  • Wie is de uitgever van het tijdschrift/journal?
  • Is het artikel toegankelijk via het abonnement van de Universiteit Leiden?
  • Staat de naam van de uitgever in de lijst?
  • Staat bij de naam van de uitgever onder ‘Printed’ een ‘yes’?

Dan kunt u het artikel vrijelijk opnemen in een reader via ReaderOnline zonder dat daar verdere kosten aan verbonden zijn. Maar bedenk: u kunt natuurlijk ook besluiten het artikel niet op te nemen in de reader, maar gewoon te linken naar het artikel in de Catalogus.

Wilt u meer weten over de licentie met de e-resource provider? Dan kunt u de Catalogus raadplegen. Daar wordt per digitale bron bepaalde informatie uit de licentie gedeeld. Dit is een ongoing proces, daarom is op dit moment nog niet bij alle digitale bronnen deze informatie beschikbaar. U kunt de bron hier in de Catalogus opzoeken, de entry openen en in het gedeelte ‘online access’ de button ‘show license’ aanklikken.

Laatste update: 7 april 2021

Deze website maakt gebruik van cookies.