Universiteit Leiden

nl en

Financiering

Veruit de meeste vragen over Open Access hebben betrekking op de financiering ervan.

Hoe kan ik Open Access financieren?

We willen alle Leidse onderzoekers op het hart drukken vooral gebruik te maken van de vele overeenkomsten met uitgevers, waarmee zij zonder bijkomende kosten Open Access kunnen publiceren zonder aan kwaliteit in te leveren.

Onderzoeksfinanciers

In toenemende mate zijn onderzoeksfinanciers bereid de kosten van het publiceren van de onderzoeksresultaten tot een fundamenteel onderdeel van het onderzoek te rekenen. Het vergoeden van deze kosten kan onderdeel zijn van hun beleid. Let daarom bij uw onderzoeksvoorstel goed op de op de eisen én mogelijkheden van de verschillende financiers ten aanzien van OA publiceren.

  • Met ingang van 2021 past een aantal financiers waaronder NWO en ERC de zogenaamde PlanS principes toe. In de toekenningsbrief kunt u lezen of deze al van toepassing zijn op uw project. 

Op de website van Sherpa staat een actueel overzicht van het beleid van onderzoeksfinanciers. Hieronder staan de belangrijkste vermeld:

Belangrijk is vooral om kosten voor Open Access publicaties al in de begroting van de subsidieaanvraag mee te nemen. Wij beantwoorden vragen over bijvoorbeeld de hoogte van deze kosten graag via openaccess@library.leidenuniv.nl

Waivers

Bij gebrek an budget loont het altijd de moeite om bij open access tijdschriften na te vragen of er waivers of kortingen kunnen worden geveven voor de article processing charges (APCs).

Scholarly Publications: kostenloos Open Access

Via een upload in Scholarly Publication kan een publicatie zonder bijkomende kosten open access worden gepubliceerd.

Scholarly Publications geeft toegang tot de wetenschappelijke publicaties van de Universiteit Leiden. Een link met het e-depot van de Koninklijke Bibliotheek garandeert duurzame archivering en toegang tot deze publicaties.

Publicaties kunnen worden geupload via LUCRIS en op deze manier wordt ook een gelinkte publicatielijst op uw persoonlijke pagina aangemaakt. Scholarly Publications (voorheen: Leids Repositorium) is veelbezocht en telde in 2015 meer dan 2,3 miljoen downloads.

Deze website maakt gebruik van cookies.