Universiteit Leiden

nl en

Auteursrecht op onderwijsmateriaal

Onderwijsmateriaal is materiaal dat u gemaakt heeft in het kader van uw functie als docent en dat u gebruikt bij uw onderwijs aan studenten.

Bent u docent en heeft u in het kader van uw functie bij de universiteit een werk gemaakt dat voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komt? Heeft u bijvoorbeeld een digitale onderwijsmodule ontworpen? Of een kennisclip of weblecture opgenomen? Omdat u in dienst ben van de universiteit is ingevolge art. 7 Auteurswet (Aw) de universiteit als werkgever auteursrechthebbende op dit werk.

Wilt u nu toch graag zelf iets doen met dit werk? Bijvoorbeeld de onderwijsmodule meenemen naar uw volgende werkgever en deze verder doorontwikkelen? Of de kennisclip opnemen in uw persoonlijke portfolio? Dit is mogelijk wanneer de universiteit daarvoor toestemming verleent. Concreet betekent dit dat u toestemming moet vragen aan het bestuur van uw faculteit of interfacultaire instituut

Dit werkgeversauteursrecht geldt niet voor publicaties (artikelen, boekhoofdstukken en monografieën). Bij publicaties berust het auteursrecht bij de docent zelf. Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen auteursrecht op publicaties en auteursrecht op overige werken.

Het bovenstaande inzake werkgeversauteursrecht is niet van toepassing op gastdocenten, zij zijn niet in dienst van Leiden, maar in dienst van hun eigen universiteit/instituut. Het auteursrecht op het werk dat zij gedurende hun gastdocentschap produceren komt toe aan henzelf of aan hun universiteit/instituut (afhankelijk van de regels die aldaar gelden), maar niet aan Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.