Universiteit Leiden

nl en

Auteursrecht voor auteurs

Het auteursrecht is bedoeld om u als auteur van uw werk te beschermen (persoonlijkheidsrechten) en om de distributie van uw werk te stimuleren (exploitatierechten).

Deze rechten van een auteur worden verder uitgelegd in de basisintroductie over auteursrecht.

Wanneer u een artikel of een boek heeft geschreven is de volgende stap om hiervoor een uitgever te vinden. Heeft u eenmaal een uitgever gevonden, dan zal deze u een contract willen laten tekenen. Meestal staat in dit contract dat u het auteursrecht aan de uitgever overdraagt. In dit geval verliest u al u rechten op uw werk. Een andere optie is om de uitgever voor te stellen een licentie te verlenen met een exclusiviteit voor een bepaalde periode. Dan blijft het auteursrecht bij u. Stichting SURF heeft een kort filmpje gemaakt dat uitlegt waarom en hoe u uw auteursrecht kunt behouden. 

Heeft u van uw uitgever ter ondertekening een contract ontvangen en weet u niet precies wat er met uw rechten gebeurt als u dit contract ondertekent? Stuur een email met het contract naar auteursrecht@library.leidenuniv.nl, dan helpen wij u hierbij.

Als uw artikel deel zal uitmaken van uw proefschrift, kunt u voor meer informatie terecht op de pagina Auteursrecht en uw proefschrift. Wilt u liever in open access publiceren? Op onze open access pagina vindt u meer informatie hoe u dit kunt doen.

Deze website maakt gebruik van cookies.