Bijzondere collecties gebruiken in colleges

Gebruik originele stukken uit de Bijzondere Collecties in colleges

Docenten kunnen originele stukken uit de Bijzondere Collecties gebruiken in de collegezalen van de Universiteitsbibliotheek. Voor het boeken van een collegezaal en het gebruik van materiaal uit de Bijzondere Collecties vult u het formulier in. Doe dit ten minste twee weken van tevoren.

Voor het tonen van de stukken wordt de overhead visualizer aanbevolen. De visualizer biedt de mogelijkheid om een online college te verzorgen. Om gebruik te kunnen maken van de visualizer dient de docent een instructie te hebben gevolgd.

De eerstvolgende visualizertraining is op dinsdag 5 juli 2022, 11:30-12:30 uur. Voor meer informatie over de training en aanmelden, zie cursussen

Lees voorafgaand aan het college de Handleiding voor docenten en de Hanteerinstructie voor objecten. Tijdens de colleges mogen de stukken uitsluitend door de docent gehanteerd worden. Het aantal stukken dat bij een college kan worden gebruikt is beperkt. Afwijking van deze regels is alleen mogelijk in overleg met de conservator.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Overhead visualizer

De Universitaire Bibliotheken Leiden beschikt over een overhead visualizer voor gebruik tijdens colleges. Dit apparaat biedt docenten de mogelijkheid om presentaties te verrijken met materiaal uit de Bijzondere Collecties. Boeken, manuscripten, prenten, tekeningen en fotografisch materiaal kunnen live worden weergegeven op een groot scherm en tijdens online colleges.

De overhead visualizer maakt diverse vormen van interactief onderwijs mogelijk:

• De visualizer beschikt over een camera van hoge kwaliteit. Hiermee kunnen details worden getoond die met het blote oog niet of nauwelijks te zien zijn. Studenten hoeven dus niet schouder aan schouder boven een prent of boek te hangen om de details te bekijken.
  • Studenten kunnen op afstand live meekijken via Teams of Kaltura Live.
  • Docenten kunnen op een gebruiksvriendelijke manier in- en uitzoomen, of het beeld stilzetten om prenten op opeenvolgende bladen van een boek te vergelijken.
  • Tijdens het college kunnen docenten snapshots en korte video’s opnemen en deze opslaan op een USB stick voor later gebruik.
  • Het is mogelijk om ter voorbereiding op een college de visualizer te reserveren om video’s op te nemen en de beelden te verwerken in uw presentatie.

Digital Manuscripts in the Classroom

Digital Manuscripts in the Classroom is een educatieve website over middeleeuwse handschriften en een initiatief van Erik Kwakkel, voormalig Scaliger-hoogleraar aan de Universiteit Leiden. De website biedt een middel om middeleeuwse handschriften te integreren in colleges door middel van korte inleidende teksten gericht op niet-deskundigen. De handschriften zijn via een apart venster bovenaan elke webpagina te bekijken. Met behulp van vragen worden studenten aangezet aspecten van de handschriften te onderzoeken.

Alle handschriften op de website zijn geselecteerd uit de Bijzondere Collecties van Leiden door Erik Kwakkel en gedigitaliseerd door bibliotheekmedewerkers, dankzij financiering beschikbaar gesteld door de toenmalige Rector Magnificus van de Universiteit Leiden Carel Stolker. De website is ontworpen en gerealiseerd door het Centre for Digital Scholarship van de bibliotheek.

Op dit moment zijn er drie 'educatieve routes' (met elk 24 handschriften) over de volgende onderwerpen: Books for Professional Use, Liberal Arts & Education en Religion & Devotion. Hopelijk kunnen te zijner tijd andere onderwerpen worden toegevoegd, met de hulp van docenten en studenten.

De website bevat ook Quill, een voormalige website over bepaalde aspecten van middeleeuwse boekproductie - gemaakt in 2014. De Quill-informatie is opnieuw vormgegeven in twee webpagina's: Quill Introduction en Quill Glossarium.