Universiteit Leiden

nl en

Prenten, tekeningen en portretten

De collectie prenten, tekeningen en portretten omvat meer dan 100.000 prenten, 12.000 tekeningen en 30.000 portretten.

Prenten en tekeningen worden vanouds samen verzameld en bewaard.  Beide media zijn in allerlei opzichten aan elkaar verwant. De collecties in Leiden lopen vanaf 1500 tot nu. Ze zijn het resultaat van enkele grote schenkingen aan de universiteit en een gericht aankoopbeleid, soms van complete verzamelingen. 

De prenten geven een beeld van de belangrijkste Europese scholen, de tekeningen zijn vooral Nederlands van herkomst. Tegenwoordig ligt de nadruk op het uitbreiden van de collecties hedendaagse kunst. Onderdeel van de prenten en tekeningen is een omvangrijke groep portretten.

Toegang

De tekeningen, prenten en collection guides zijn toegankelijk via de Catalogus. De tekeningen zijn volledig ontsloten en gedigitaliseerd, bij de prenten is dat slechts ten dele het geval. Van de portretten zijn de schilderijen alle gedigitaliseerd maar de portretprenten zijn dit nog niet. Via Digital Collections zijn de digitale reproducties en tentoonstellingen rond de prenten en tekeningen beschikbaar. Recente (online) tentoonstellingen zijn te zien via de webpagina tentoonstellingen. Zie voor meer informatie de subject guides.

Deze website maakt gebruik van cookies.