Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Prenten

De collectie prenten is begonnen door een schenking van de Haagse patriciƫr Jean Theodore Royer, die in 1815 ongeveer 20.000 prenten aan de universiteit naliet bij testament. Sindsdien is de collectie door schenkingen en aankopen gegroeid tot ruim 100.000 prenten. De samenstelling is gevarieerd. De kern bestaat uit een overzicht van Nederlandse grafiek vanaf 1500 tot nu. De Franse, Duitse en Italiaanse scholen zijn goed vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er thematische collecties aanwezig, zoals historieprenten en de afzonderlijk beschreven portretcollectie. De moderne grafiek neemt een belangrijke plaats in de collectie in en groeit voortdurend door aankopen en schenkingen. Een zwaartepunt hierin vormt de abstracte grafiek vanaf WO II.

Vrijwel elke Nederlandse kunstenaar van naam is vertegenwoordig in de prentcollectie.

  • Nederlandse grafiek van 1500 tot nu
  • Representatieve selecties Franse, Italiaanse en Duitse grafiek
  • Historieprenten (de geschiedenis in beeld gebracht)
  • Bruikleen prenten Bibliotheca Thysiana
  • Portretcollectie

Een groot deel van de prenten is opgenomen in de Catalogus (selecteer in de Advanced Search onder Material Type Prints. Dat geldt in ieder geval voor de Nederlandse grafiek, de historieprenten en het bruikleen van de Bibliotheca Thysiana. De buitenlandse scholen en de portretcollectie worden langzamerhand opgenomen in de online catalogus. De prenten zijn ter inzage in de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Voor een groeiend aantal collecties zijn Collection Guides beschikbaar, met uitgebreide informatie over de inhoud, de beschikbare gedrukte catalogi of andere zoekinstrumenten, en aanvraaginstructies.

Collection guides

Deze website maakt gebruik van cookies.