Universiteit Leiden

nl en

Podcasts

In de UBLpodcast vertellen Leidse docenten, hoogleraren en andere experts aan de hand van stukken uit de Bijzondere Collecties over hun onderzoek.

Aflevering

Aart Ruijter: De echte piraten van de Cariben

Piraten en zeerovers zijn al decennia een inspiratiebron voor de meest fantastische Hollywoodfilms. Maar in de praktijk ging het er iets anders aan toe dan een blockbuster als Pirates of the Caribbean doet vermoeden, vertelt Aart Ruijter, die promoveert op maritieme geschiedenis. Aan de hand van stukken uit de bijzondere collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) reconstrueert hij de reis van een beroemde Franse piraat. Hij neemt ons mee langs de kusten van het Caribisch gebied en de slavenkust van Afrika.
Beluister hier de podcast.

Podcast met Rosemarijn Hoefte

Rosemarijn Hoefte: Hoe contractarbeiders het Surinaamse slavernijsysteem voortzetten

Ieder jaar vieren we op 1 juli Ketikoti, de afschaffing van de slavernij. Maar met de vrijmaking was het plantagesysteem in Suriname nog niet zomaar verdwenen. In deze aflevering van de UBLpodcast vertelt historicus en surinamist Rosemarijn Hoefte hoe Javaanse contractarbeiders de rol van de tot slaaf gemaakten overnamen.
Beluister hier de podcast.

Fresco Sam-Sin

Fresco Sam-Sin: Op zoek naar de wortels van het Surinaams

Het Sranantongo is een creoolse taal die nog altijd in Suriname wordt gesproken. In deze aflevering van de UBLpodcast ontleden we de taal, en dat brengt ons ook dichterbij de roerige geschiedenis van Suriname.
Britse kolonisten, Hollandse slavenhouders en Afrikaanse tot slaaf gemaakten: je hoort ze allemaal terug in het Sranantongo, oftewel het Surinaams. Aan de hand van authentieke documenten vertelt Fresco Sam-Sin, directeur van het Taalmuseum in Leiden, hoe deze creoolse taal is opgebouwd en wat we daarvan kunnen leren.
Beluister hier de podcast.

Didi van Trijp

Didi van Trijp: Hoe onderzoek je watermonsters en zeemeerminnen?

Al sinds de oudheid zijn mensen gefascineerd door de dieren die in de zee voorkomen. Historicus Didi van Trijp vertelt hoe wetenschappers een paar honderd jaar geleden dachten over monsters en zeemeerminnen. Wat is feit en wat is fictie? En hoe bestudeer je wonderlijke beesten die je nooit met eigen ogen hebt gezien? In deze aflevering van de UBLpodcast vertelt Van Trijp over de wetenschap achter zeewezens, vroeger een zeer serieuze tak van sport. Dat doet ze aan de hand van stukken in de Bijzondere Collecties van de UBL.
Beluister hier de podcast.

Norbert Peeters

De fascinerende reizen van botanist Joseph Dalton Hooker

Joseph Dalton Hooker was een Britse wetenschapper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de botanische wetenschappen. Botanisch filosoof Norbert Peeters vertelt over zijn fascinatie voor Hooker. In deze aflevering van de UBLpodcast vertelt Peeters over het leven van Joseph Dalton Hooker (1817 - 1911). Dat doet hij aan de hand van documenten uit de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Zo brengt Peeters kleurrijke afbeeldingen mee van de planten die Hooker in zijn baanbrekende werk beschreef.
Beluister hier de podcast.

Foto met Ruurd Halbertsma

Caspar Reuvens, de eerste archeoloog

Caspar Reuvens bekleedde als allereerste hoogleraar ter wereld een leerstoel in de archeologie. Ruurd Halbertsma treedt als conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden in zijn voetsporen, en vertelt over zijn grote inspiratiebron. In deze aflevering van de UBLpodcast vertelt Halbertsma over het leven van Reuvens (1793 – 1835). Dat doet hij aan de hand van stukken uit de bijzondere collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Zo brengt Halbertsma onder meer de originele oratietekst mee die Reuvens uitsprak toen hij hoogleraar werd, en tekeningen van Romeinse opgravingen in Voorburg.
Beluister hier de podcast.

Podcast met Jan Vonk

Jan Vonk: wiskundige werken uit de tijd van Christiaan Huygens

De Universiteit Leiden kent een lange geschiedenis van beroemde wiskundigen. In deze UBLpodcast laat wetenschapper Jan Vonk zien dat wiskunde altijd in ontwikkeling is, en dat doet hij aan de hand van stukken uit de Bijzondere Collecties.
Vonk bespreekt onder meer een aantal documenten van de illustere Christiaan Huygens (1629 – 1695), die na zijn dood zijn archief naliet aan de Universiteit Leiden. We horen onder meer hoe Huygens tot zijn beroemde slingerformule kwam, en wat huidige wiskundigen nog kunnen leren van zijn denkproces.
Beluister hier de podcast.

Olga van Marion

Studentenrellen op een jonge universiteit

In deze aflevering van de UBLpodcast keren we terug naar de vroege jaren van de Universiteit Leiden. Wie dacht dat de studenten destijds braaf in de banken zaten, komt bedrogen uit. Toen de studenten in opstand kwamen, ging het er hard aan toe. Wilde stakingen werden afgewisseld met periodes van geweld, en regelmatig grepen de studenten naar de wapens.
Beluister hier de podcast.

Bram Ieven

Podcast: de historische wortels van het begrip cultuurmarxisme

Wat bedoelt Thierry Baudet als hij het heeft over het begrip cultuurmarxisme? En wat klopt er eigenlijk van die theorie? In de nieuwe UBLpodcast spreken we erover met literatuurhistoricus Bram Ieven.
Beluister hier de podcast.

Podcast met Egbert Koops

Egbert Koops: hoe een Leidse student werd vervolgd om zijn homoseksualiteit

Je kunt het je nu nauwelijks meer voorstellen, maar er was een tijd dat de Universiteit Leiden haar eigen rechtbank had. In het begin van de achttiende eeuw veroordeelde deze zogeheten Academische Vierschaar een rechtenstudent vanwege zijn homoseksualiteit. Als straf werd hij verbannen, maar het had nóg slechter met hem kunnen aflopen, vertelt hoogleraar Rechtsgeschiedenis Egbert Koops in de UBLpodcast.
Beluister hier de podcast.

Podcast met studenten

Studenten ontcijferen een zeldzaam Chinees document

In februari kocht de UBL een bijzonder Chinees manuscript uit de Ming-dynastie. Drie studenten Chinastudies hadden geluk: zij mochten het edict uit 1582 ontcijferen tijdens hun stageperiode. In deze UBLpodcast vertellen ze over hun bevindingen. (Deze podcast is Engelstalig) 
Beluister hier de podcast.

Podcast met Pieter Slaman

Pieter Slaman: De vriendelijke studentenrevolutie

Tijdens de studentenprotesten van 1969 werd het Academiegebouw van de Universiteit Leiden een tijdlang bezet door studenten. Zij eisten openheid en medezeggenschap. In deze aflevering van de UBLpodcast neemt historicus Pieter Slaman ons mee terug naar deze roerige periode. 
Beluister hier de podcast.

De geschiedenis van het Leidse Academiegebouw

Dorrit van Dalen: De verborgen geschiedenis van ons Academiegebouw

Al eeuwenlang is het Academiegebouw het belangrijkste gebouw van de Universiteit Leiden. Maar het gebouw aan het Rapenburg had lang niet altijd zo’n plechtige en ceremoniële functie als vandaag de dag. Dorrit van Dalen dook in de geschiedenis en vertelt erover in de UBLpodcast. 
Beluister hier de podcast.

Podcast met Jacqueline Hylkema

Jacqueline Hylkema: de wonderlijke ontsnapping van Hugo de Groot

In 2021 is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot ontsnapte aan zijn levenslange gevangenisstraf. Verstopt in een boekenkist wist hij Slot Loevestein te ontvluchten. In deze aflevering vertelt Jacqueline Hylkema over zijn ontsnapping en wat daaraan vooraf ging. 
Beluister hier de podcast.

Podcast met Petra Sijpesteijn

Petra Sijpesteijn: onderdrukking en vrijheid in het vroege islamitische rijk

Tijdens de laatste levensjaren en na de dood van de profeet Mohammed veroverden de moslims een groot deel van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dat speelde in de 7de eeuw na Christus, ver voordat het buskruit werd uitgevonden. Hoe hielden zij hun immense rijk onder controle? Petra Sijpesteijn, hoogleraar Arabisch, vertelt erover in de UBLpodcast.
Beluister hier de podcast.

Podcast met Gert Oostindie

Gert Oostindie: de bloedige dekolonisatie van Indonesië

In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Indonesië zijn onafhankelijkheid verkreeg, maar dat ging gepaard met veel geweld. Zowel onafhankelijkheidsstrijders als Nederlandse soldaten begingen behoorlijk wat oorlogsmisdaden. In de UBLpodcast vertelt hoogleraar Gert Oostindie aan de hand van propagandaposters en fotoboeken hoe die chaotische tijd eruit zag. 
Beluister hier de podcast.

Podcast met Carolina Lenarduzzi

Carolina Lenarduzzi: godsdienstvrijheid in de protestantse Republiek

Na de tachtigjarige oorlog werd de gereformeerde kerk de publieke godsdienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tegelijkertijd konden veel katholieken achter gesloten deuren hun godsdienst nog wel belijden. Hoe erg was de onderdrukking echt? We gaan erover in gesprek met Carolina Lenarduzzi in deze aflevering van de UBLpodcast. 
Beluister hier de podcast.

Podcast met Karwan Fatah-Black

Karwan Fatah-Black: slavernij en opstand in de kolonie Suriname

In deze podcast neemt Karwan Fatah-Black ons mee naar de voormalige Nederlandse kolonie in Latijns-Amerika. Hij vertelt over de suikerriet- en koffieplantages die op de oude kaarten zijn afgetekend in kaarsrechte kavels, bijna als een Nederlands polderlandschap. En hij vertelt over de felle strijd die achter de schermen woedde tussen de Nederlandse kolonisten en de marrons, de vrijgevochten slaven. 
Beluister hier de podcast.

Podcast met Michiel Groesen

Michiel van Groesen: de Nederlandse slavenhandel tussen Angola en Brazilië

U wist ongetwijfeld dat Nederland koloniën heeft gehad in Suriname en Indonesië. Maar wist u ook dat delen van Brazilië en Angola ooit in Nederlandse handen waren? In deze podcast vertelt hoogleraar Zeegeschiedenis Michiel van Groesen over deze periode. We gaan met hem in gesprek aan de hand van twee prachtige oude nieuwsprenten uit de collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). 
Beluister hier de podcast.

Deze website maakt gebruik van cookies.