Universiteit Leiden

nl en

Podcast: de wonderlijke ontsnapping van Hugo de Groot

Dit jaar is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot ontsnapte aan zijn levenslange gevangenisstraf. Verstopt in een boekenkist wist hij Slot Loevestein te ontvluchten. In deze aflevering vertelt Jacqueline Hylkema over zijn ontsnapping en wat daaraan vooraf ging.

Hylkema is universitair docent cultuur- en kunstgeschiedenis aan het Leiden University College in Den Haag. Met haar studenten werkte ze de afgelopen tijd aan een online tentoonstelling over Hugo de Groot. De tentoonstelling bestaat uit authentieke geschriften en kunstobjecten uit de bijzondere collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) en is vanaf 12 april te zien. Zo kun je onder meer correspondentie van Hugo de Groot zien. Ook zijn er prenten te bewonderen over de executie van Johan van Oldebarneveldt, van wie Hugo de Groot een belangrijk adviseur was.

 

Themaprogramma

Dit is de laatste UBLpodcast in het kader van het themaprogramma Onderdrukking en Vrijheid van de UBL. Daarin belicht de UBL visies op identiteit, relaties en interactie tussen individuen en groepen in het verleden. Er worden ook blogs en video’s rond stukken uit de bijzondere collecties uitgebracht. Momenteel kunnen er vanwege het coronavirus helaas geen activiteiten voor het belangstellende publiek worden georganiseerd.

Meer afleveringen

De UBLpodcast is ook beschikbaar via de volgende kanalen:

Deze website maakt gebruik van cookies.