Universiteit Leiden

nl en

Podcast: Hoe contractarbeiders het Surinaamse slavernijsysteem voortzetten

Officieel werd de slavernij in Suriname in 1863 afgeschaft. Maar contractarbeiders uit Indonesië leefden daarna nog jaren onder slechte omstandigheden op de plantages.

Ieder jaar vieren we op 1 juli Ketikoti, de afschaffing van de slavernij. Maar met de vrijmaking was het plantagesysteem in Suriname nog niet zomaar verdwenen. In deze aflevering van de UBLpodcast vertelt historicus en surinamist Roosmarijn Hoefte hoe Javaanse contractarbeiders de rol van de tot slaaf gemaakten overnamen.

`

Caribische collecties

In het huidige themaprogramma van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) staan de Caribische collecties centraal. De UBL heeft veel oude kaarten, foto’s, boeken en manuscripten uit de voormalige koloniën van Nederland, die in dit themaprogramma worden ontsloten. Dat gebeurt onder meer via tentoonstellingen, video’s en deze podcast.

Meer afleveringen

De UBLpodcast is te beluisteren via de volgende kanalen:

Deze website maakt gebruik van cookies.