Universiteit Leiden

nl en

Podcast: de historische wortels van het begrip cultuurmarxisme

Wat bedoelt Thierry Baudet als hij het heeft over het begrip cultuurmarxisme? En wat klopt er eigenlijk van die theorie? In de nieuwe UBLpodcast spreken we erover met literatuurhistoricus Bram Ieven

In de Nederlandse politiek hoor je met enige regelmaat de term cultuurmarxisme. Volgens die theorie zouden linkse denkers verantwoordelijk zijn voor de dreigende omverwerping van de Westerse cultuur. Zo zei politicus Thierry Baudet in 2017 dat cultuurmarxisten “de wereldrevolutie” willen ontketenen door “vervreemding via de cultuur te realiseren”. Daaronder schaart hij verschillende progressieve uitingen, van moderne architectuur tot feminisme.

In deze nieuwe aflevering van de UBLpodcast vertelt literatuurhistoricus Bram Ieven over de historische wortels van dit begrip. Aan de hand van historische documenten neemt hij ons mee naar het begin van de twintigste eeuw, waar communisten, socialisten en anti-imperialisten plannen smeedden om de wereld te veranderen. En hij laat zien hoe huidige politici wel erg vrij met deze geschiedenis omspringen.

 

Themaprogramma

Dit is de vijfde UBLpodcast in het kader van het themaprogramma Universiteit en Studentenleven. Daarin belicht de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) het rijke verleden van de Universiteit Leiden en haar studenten. Speciaal voor het belangstellende publiek worden diverse online tentoonstellingen, boekensalons, talkshows ‘Van kluis naar kussen’ en podcasts rond stukken uit de bijzondere collecties gepubliceerd.

Meer afleveringen

De UBLpodcast is ook beschikbaar via de volgende kanalen:

Deze website maakt gebruik van cookies.