Universiteit Leiden

nl en

Podcast: onderdrukking en vrijheid in het vroege islamitische rijk

Tijdens de laatste levensjaren en na de dood van de profeet Mohammed veroverden de moslims een groot deel van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dat speelde in de 7de eeuw na Christus, ver voordat het buskruit werd uitgevonden. Hoe hielden zij hun immense rijk onder controle? Petra Sijpesteijn, hoogleraar Arabisch, vertelt erover in de UBLpodcast.

In deze podcast bespreekt Sijpesteijn de verschillende bronnen die zij voor haar onderzoek gebruikt. Zo heeft ze onder meer kronieken meegenomen die (soms eeuwen na dato) de “heldhaftige overwinningen” beschrijven die de moslims behaalden. Maar ze vertelt ook over nog oudere papyri, die vaak een veel realistischer beeld schetsen van de dagelijkse praktijk.

 

Themaprogramma

Deze UBLpodcast wordt aangeboden in het kader van het themaprogramma Onderdrukking en Vrijheid van de UBL. Daarin belicht de UBL visies op identiteit, relaties en interactie tussen individuen en groepen in het verleden. Er worden ook blogs en video’s rond stukken uit de bijzondere collecties uitgebracht. Momenteel kunnen er vanwege het coronavirus helaas geen activiteiten voor het belangstellende publiek worden georganiseerd.

Meer afleveringen

De UBLpodcast is ook beschikbaar via de volgende kanalen:

Deze website maakt gebruik van cookies.