Universiteit Leiden

nl en

Podcast: studentenrellen op een jonge universiteit

Dat hedendaagse studenten regelmatig kattenkwaad uithalen is natuurlijk bekend. Maar ook in de zestiende eeuw konden ze er al wat van, vertelt letterkundige Olga van Marion aan de hand van historische documenten. Al ging het er destijds nog wel iets ruiger aan toe dan nu.

In deze aflevering van de UBLpodcast keren we terug naar de vroege jaren van de Universiteit Leiden. Wie dacht dat de studenten destijds braaf in de banken zaten, komt bedrogen uit. Toen de studenten in opstand kwamen, ging het er hard aan toe. Wilde stakingen werden afgewisseld met periodes van geweld, en regelmatig grepen de studenten naar de wapens.

 

Ook in deze aflevering van de podcast komen er weer originele documenten op tafel uit de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Zo brengt Van Marion onder meer plakkaten mee die zijn uitgegeven door het College van Bestuur, en waarin studenten worden opgeroepen zich koest te houden. Deze waarschuwingen werden aan de deur van het Academiegebouw genageld.

Themaprogramma

Dit is de zesde en laatste UBLpodcast in het kader van het themaprogramma Universiteit en Studentenleven. Daarin belichten de Universitaire Bibliotheken Leiden het rijke verleden van de Universiteit Leiden en haar studenten. Speciaal voor het belangstellende publiek worden diverse online tentoonstellingen, boekensalons, talkshows ‘Van kluis naar kussen’ en podcasts rond stukken uit de bijzondere collecties gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies.