Universiteit Leiden

nl en

Onderdrukking en Vrijheid

In 2020 organiseerde de UBL het themaprogramma Onderdrukking en Vrijheid. Hiermee belichtten we de visies op identiteit, relaties en interactie tussen individuen en groepen in het verleden. Hieronder een overzicht van de tentoonstellingen, blogs, video’s en podcasts die rond het themaprogramma werden uitgebracht.

Tentoonstellingen
In 2020 brachten we twee tentoonstellingen over onderdrukking en vrijheid. In januari opende ‘De intolerante Republiek’, over de grenzen tussen ‘wij’ en ‘zij’ en de onverdraagzaamheid en agressie in het Nederland van de vroegmoderne tijd. In oktober volgde de online tentoonstelling ‘Keuzes in oorlogstijd’ over het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland 75 jaar geleden. 

Blogs, video’s en podcasts
Op het Leiden Special Collections Blog publiceerden conservatoren en gastauteurs maandelijks een blogbericht over een onderwerp met betrekking tot onderdrukking en vrijheid. Daarnaast vertelden conservatoren in een serie video’s de verhalen achter bijzondere stukken en gingen Leidse wetenschappers in een serie podcasts aan de hand van stukken uit de bijzondere collecties in gesprek over onderdrukking en vrijheid.

Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten rond de bijzondere collecties? Abonneer u op onze mailinglijst via aanmelding@library.leidenuniv.nl (onder vermelding van uitnodigingen activiteiten). U ontvang dan voor alle activiteiten een digitale uitnodiging.

Deze website maakt gebruik van cookies.