Universiteit Leiden

nl en

Fotografie

Het aantal historische en hedendaagse foto’s van de Universiteit Leiden nadert het half miljoen.

Het oudste deel van de fotografiecollectie behoort tot de Prentenkabinetcollecties: circa 150.000 foto’s en fotografische objecten die de geschiedenis van de fotografie zelf representeren. In 2002 werden de Prentenkabinetcollecties ondergebracht bij de Universiteitsbibiliotheek. Daar berusten nog meer fotocollecties, die de rest van de wereld exploreren en tonen, met een nadruk op Azië. Hiertoe behoren de omvangrijke bruiklenen van het KITLV (ruim 200.000 foto’s) en het voormalige Instituut Kern (ongeveer 70.000 foto’s).

De fotocollectie van de Universiteit Leiden heeft in het nationale erfgoedlandschap een bijzondere positie. Het is de oudste museale fotocollectie van Nederland. In 1953 werd ze gestart met als doel de technische en artistieke ontwikkeling van het medium fotografie vast te leggen. Hierin verschilde zij van de documentaire fotocollecties die tot dan toe bij archiefinstellingen bestonden. In de decennia na de oprichting werden oudere verzamelingen toegevoegd, die soms zelfs uit het begin van de twintigste eeuw stamden. Het resulteerde in een voor Nederland unieke organisch gevormde fotocollectie, die de geschiedenis van de fotografie vanaf de uitvinding in 1839 tot nu in beeld brengt.

Daarnaast omvat zij als enige fotocollectie in Nederland ook camera’s, studio- en doka-toebehoren uit de dagen van de uitvinding van de fotografie tot nu. Deze omvangrijke collectie fotografica weerspiegelt de technische ontwikkeling van het fotografische medium. De Leidse fotocollectie is in Nederland dan ook de fotocollectie bij uitstek waar verleden en heden van de fotografie, in alle technische en artistieke verschijningsvormen, kan worden bestudeerd.

Toegang

Zoek in de catalogus naar foto's en fotografica, naar digitale versies en collectiebeschrijvingen (de collection guides). Via Digital Collections zijn alle gedigitaliseerde foto’s en fotografica direct te vinden.

Voor meer informatie over foto’s en fotografica, raadpleeg de subject guides voor foto's, fotografica en Zuid- en Zuidoost-Aziatische fotografie.

Deze website maakt gebruik van cookies.