Universiteit Leiden

nl en

Online tentoonstelling: de prentencollectie van Peter Chabot

Schepen en landschappen, maar ook voorbeelden van eigentijdse en buitenlandse prentkunst: een typisch Hollandse prentencollectie. Rotterdammer Peter Chabot is een groot liefhebber van oude grafiek. Dit bracht hem tot het verzamelen van een fraaie collectie prenten uit de zeventiende en achttiende eeuw. In 2020 schonk hij die collectie in een genereus gebaar aan de Universitaire Bibliotheken Leiden. De afgelopen twee jaar zijn de prenten geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Nu presenteren we een selectie uit de Chabot-collectie in een online tentoonstelling.

Peter Chabots prentenverzameling

Peter Chabot bouwde zijn collectie op in ongeveer 30 jaar, vanaf het midden van de jaren ’60 tot kort voor de eeuwwisseling. Het was de tijd dat hij werkte voor een groot assurantiebedrijf en geregeld naar het buitenland reisde. Aanvankelijk kocht hij vooral bij Nederlandse handelaren, zoals Soesman in Rotterdam en Laurentius in Voorschoten. Later ook tijdens zijn buitenlandse reizen, bijvoorbeeld bij de befaamde firma van Christopher Mendez in Londen. Enkele prenten zijn afkomstig uit familiebezit. Uiteindelijk verzamelde Chabot zo’n 70 prenten (en twee tekeningen) van een keur aan Nederlandse, Engelse en Franse kunstenaars.

Samenstelling en hoogtepunten

Als een rechtgeaarde Rotterdammer had Chabot een grote belangstelling voor schepen. Zij vormen een duidelijk zwaartepunt in de collectie. Met kunstenaars als Reinier Nooms, Gerrit Groenwegen, Matthias de Sallieth en J.C. Schotel is de scheepsprent goed vertegenwoordigd. Ook landschappen konden rekenen op Chabots interesse Waar je met deze twee genres zou kunnen spreken van een typisch Hollandse prentcollectie, bezat Chabot ook een aantal prenten die het karakter verbreden: twee topstukken van Jacques Callot, enkele uitstekende voorbeelden van het werk van de Engelse meesters van de ‘etching revival’ en een enkele moderne kunstenaar.

Marcus Gheeraerts (1520-1590/91), 'Hondt ende Dief', ingekleurde ets. (PKL PK-2020-P-28)

De tentoonstelling

De tentoonstelling laat een selectie zien van iedere categorie prenten die Chabot verzamelde. De thema’s scheepsprenten, landschappen, Engelse grafiek en een groep die niet anders valt te betitelen als ‘varia’ (waaronder een aantal ingekleurde dierprenten van Marcus Gheeraerts)  presenteert een fraai dwarsdoorsnede van de collectie. De tentoonstelling is hier te zien.

Cornelis Bloemaert II (1603-1692), naar Abraham Bloemaert (1566 – 1651), 'Rustende jagers in het veld', tussen 1627-1630, gravure. (PKL PK-2020-P-10)
Deze website maakt gebruik van cookies.