Universiteit Leiden

nl en

Online boekensalon De wraak van Diponegoro - Begin en einde van Nederlands-Indië

Op donderdag 19 november is auteur en historicus Martin Bossenbroek te gast in de online boekensalon van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) en uitgeverij Athenaeum. Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), interviewt Bossenbroek over zijn nieuwe boek De wraak van Diponegoro. In zijn boek vertelt Bossenbroek het grote verhaal van Nederlands-Indië, zoals dat werd beleefd door de hoofdrolspelers in beide kampen. Tijdens de boekensalon wordt de digitale tentoonstelling De wraak van Diponegoro met een aantal topstukken uit de Leidse collecties geopend, waaronder de transcriptie van Diponegoro’s memoires, ingeschreven op het Memory of the World Register van de Unesco.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Foto van de auteur van De wraak van Diponegoro, Martin Bossenbroek
Foto: Koos Breukel

Programma

Kurt De Belder, Bibliothecaris van de Universiteit en directeur Universitaire Bibliotheken Leiden, heet u van harte welkom.

Gert Oostindie, directeur van het KITLV, interviewt Martin Bossenbroek over zijn nieuwe boek De wraak van Diponegoro.

Het eerste exemplaar van het boek De wraak van Diponegoro wordt door Martin Bossenbroek aangeboden aan Fery Iswandy, Minister Counsellor for information and socio-cultural affairs van de ambassade van de Republiek Indonesië en aan Ben Bot, voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Hiermee wordt de online tentoonstelling Diponegoro geopend.

Online tentoonstelling

Ter gelegenheid van de boekensalon maakten conservatoren van de UBL en projectmedewerkers van het KITLV de online tentoonstelling De wraak van Diponegoro. De tentoonstelling vertelt in enkele thema’s het verhaal van prins Diponegoro, zijn strijd met andere Javaanse vorsten, zijn opstand tegen de Nederlanders en zijn ballingschap. Daarnaast wordt de dekolonisatieoorlog van de jaren 1945-1949 belicht, waarvoor Diponegoro een bron van inspiratie was. In de tentoonstelling worden diverse topstukken uit de Leidse collecties getoond, waaronder portretten, handschriften, Diponegoro’s ‘autobiografie’, foto’s en affiches. De tentoonstelling wordt tijdens de boekensalon geopend en is daarna voor iedereen online te bekijken.

Over het boek

De wraak van Diponegoro is een magistraal epos in twee bedrijven over de bloedstollende krachtmeting tussen tijger (Nederland) en buffel (Indonesië). In het eerste deel, handelend over de Java-oorlog (1825-1830), legt de Javaanse prins Diponegoro het na jaren van verzet af tegen de Nederlandse legercommandant Hendrik de Kock, die hem in de val weet te lokken. In het tweede deel, over de onafhankelijkheidsstrijd (1945-1949), bundelt de charismatische, door Diponegoro geïnspireerde nationalistische leider Soekarno met succes alle krachten tegen ‘de laatste landvoogd’, Huib van Mook.

Martin Bossenbroek won in 2013 de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn boek De Boerenoorlog, dat de Tweede Boerenoorlog (van 1899 tot 1902) beschrijft. In 2016 publiceerde hij Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd 1945-1989. Het boek bereikte de shortlist van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek en de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs.

Het boek De wraak van Diponegoro. Begin en einde van Nederlands-Indië van Martin Bossenbroek is een uitgave van Athenaeum. Het boek (NUR: 320 en ISBN: 9789025301514) is verkrijgbaar in de boekhandel voor 39,99 euro.

Deze website maakt gebruik van cookies.