Universiteit Leiden

nl en

Online tentoonstelling Reizigers van een nieuwe tijd

Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis maakte Abdelkader Benali samen met conservatoren van de UBL de online tentoonstelling Reizigers van een nieuwe tijd. De tentoonstelling gaat over de Barbarijse zeerovers die vooral in de zeventiende eeuw bekend stonden als de schrik van de Middellandse Zee, opererend vanuit Tunis, Tripoli, Algiers, Salé en andere havens in Marokko. In de tentoonstelling toont Benali diverse topstukken uit de Leidse collecties, waaronder kaarten, prenten en boeken. De stukken zijn door Benali persoonlijk van commentaar voorzien. Ook zijn in de tentoonstelling ingesproken teksten van Benali te beluisteren en leidt hij in een video de tentoonstelling in.

Reizigers van een nieuwe tijd

Het uitgangspunt van de tentoonstelling Reizigers van een nieuwe tijd is het gelijknamige essay van Abdelkader Benali, dat hij schreef in het kader van de Maand van de Geschiedenis die in oktober 2020 plaatsvindt. De tentoonstelling bestaat geheel uit origineel bronmateriaal uit de Leidse Bijzondere Collecties en is in acht thema’s verdeeld. Ieder thema belicht een aspect van de relatie tussen Noord-Afrika, in het bijzonder Marokko en Algerije, en de Republiek. Van Spaanse Moren tot kapers en hun schepen en van christenslaven tot intellectuele betrekkingen, ze komen allemaal aan bod. Kaarten uit de stedenatlas van Braun en Hogenberg, al dan niet betrouwbare portretten van de gebroeders Barbarossa, prenten van scheepstypen, slavenmarkten in Barbarije, scheepsjournalen en reisverslagen, foto’s van ‘oriëntaalse’ steden voor een romantisch publiek en van hedendaagse bootvluchtelingen, brieven over de zoektocht naar Arabische handschriften voor westerse geleerden, ze zijn allemaal te vinden in de tentoonstelling. De tentoonstelling illustreert niet alleen het essay van Benali maar is ook een uithangbord voor de rijkdom en variëteit van de Leidse collecties.

Kijk hier de opname van de Boekensalon en de opening van de tentoonstelling terug

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden culturele, literaire en mediaorganisaties brengen samen de geschiedenis onder de aandacht. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2020 is Oost/West: van kruistochten tot slavenhandel en van Koude Oorlog tot globalisering. Het essay Reizigers van een nieuwe tijd van Abdelkader Benali is nu verkrijgbaar in de boekhandel voor 3,95 euro.

Deze website maakt gebruik van cookies.