Universiteit Leiden

nl en

Informatievaardigheden

De Universiteitsbibliotheek Leiden organiseert cursussen, zowel online als fysiek, gericht op het verbeteren van de informatievaardigheden in onderwijs en onderzoek. Voeg informatievaardigheden toe aan uw cursus. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus verzorgen we onze trainingen momenteel online.

De bibliotheek biedt interactieve tutorials aan die toegankelijk zijn via de website van de bibliotheek. Op verzoek kunnen een of meerdere modules klaargezet worden in een virtuele omgeving inclusief toetsen. We bieden de volgende tutorials aan:

Tutorial Leerdoel

Werken met de catalogus

De student leert hoe boeken en artikelen geleend kunnen worden en hoe te zoeken op auteur of onderwerp.

Vinden van algemene en vakspecifieke literatuur

Er zijn tutorials voor verschillende vakgebieden beschikbaar. Klik op de link om te zien welke er beschikbaar zijn. Gedekte gebieden zijn o.a. Wikipedia, Google Scholar, e-books, vakspecifieke databases, kranten en speciale collecties.

Beoordelen en evalueren

De student leert over het verschil tussen populaire en wetenschappelijke bronnen en informatie te evalueren.

Verwerken en verwijzen

De student leert over wat de regels zijn met betrekking tot citeren en waar de grens ligt met plagiaat. 

Schrijven van een scriptie

Deze pagina geeft een overzicht van bronnen die studenten kunnen ondersteunen bij het schrijven van een scriptie of paper.  

Neem voor meer informatie contact op met uw vakreferent.

Op aanvraag onderwijzen we academische vaardigheden binnen uw cursus of opleiding. Wij bieden onder meer cursussen over de volgende onderwerpen:

 • Vinden van wetenschappelijke artikelen
 • Start een scriptie
 • Beoordelen van informatie
 • Gebruik van Bijzondere Collecties 
 • Plagiaatpreventie
 • Reference managers

Online workshops vinden plaats via Kaltura of Teams (indien het een kleine groep betreft). Voor meer informatie over de workshops zie het overzicht cursussen Informatievaardigheden of mail met helpdesk@library.leidenuniv.nl.

Informatiespecialisten en vakreferenten passen elke workshop aan op de specifieke behoeften van uw college en studenten. We hanteren daarom de volgende richtlijnen:

 • Neem ten minste twee weken voordat u een instructie wilt contact met ons op.
 • Aan de workshops zijn geen kosten verbonden.
 • We raden ten zeerste aan aanwezig te zijn bij de workshop. In onze ervaring zijn studenten dan meer betrokken.
 • Sessies zijn het effectiefst wanneer ze tijdens collegetijden worden gegeven en wanneer studenten een opdracht moeten maken waarin ze de vaardigheden kunnen toepassen die we in de workshop behandelen.
 • Omdat instructies individueel worden aangepast, is elke informatie over het college, zoals een syllabus, welkom.

Subject Guides zijn een startpunt voor onderzoek op een bepaald vakgebied. Vakreferenten kunnen een subject guide voor specifieke collegereeksen opzetten met een overzicht van aanbevolen bronnen, zoals bibliografieën, fulltext-databases en naslagwerken. Naar deze gidsen kan dan worden gelinkt vanuit de Brightspace.

Vakreferenten kunnen ook op maat gemaakte pagina's over bibliotheekbronnen opzetten in Brightspace, met duurzame links naar onderzoeksbronnen die zowel op als buiten de campus toegankelijk zijn.

Vakreferenten bieden één-op-één ondersteuning voor studenten. In een korte sessie helpen wij studenten een zoekstrategie te ontwikkelen en relevante databases te onderzoeken. In overleg kunt u deze sessies onderdeel maken van uw collegereeks of u kunt onze contactgegevens met een verwijzing naar de inloopsessies opnemen in uw syllabus of in Brightspace. 

Deze website maakt gebruik van cookies.