Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Criminologie

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek in de Criminologie.

Zwaartepunten
Criminologische theorie, methoden en technieken van onderzoek, criminal justice, crimmigratie, mensenhandel, economische criminaliteit, levensloopcriminologie, gevangenisstraf en gevangenissen, politie, veiligheid, criminalistiek
Regio's
Nederland, Europa, Verenigde Staten

De collectie criminologie maakt deel uit van de collectie rechtsgeleerdheid. De Bibliotheek Rechten bevindt zich in het hart van het Kamerlingh Onnes Gebouw. De collectie staat grotendeels in open opstelling. Een beperkt aantal boeken en tijdschriften staat in het magazijn van de Bibliotheek Rechten. Oudere boeken en oudere edities staan veelal in het magazijn van de Universiteitsbibliotheek.

De boeken zijn gerangschikt op vakgebied en onderwerp en hebben een landencode wanneer dat van toepassing is. De gebonden jaargangen van tijdschriften staan gerangschikt op nummer. De meest recente afleveringen van tijdschriften echter staan bij elkaar in een speciale zichtkast, op alfabetische volgorde.

De plaatsingscodes van boeken en tijdschriften zijn vindbaar in de Catalogus. De plaatsingscode van de collectie criminologie begint met de aanduiding JURBIB CRIM, en de plaatsingscode van de collectie Strafrecht met JURBIB STRAF.  Een uitgebreid overzicht van de rubrieken is beschikbaar via de balie van de bibliotheek.

Boeken kunnen geleend worden via de balie van de Bibliotheek Rechten. Afgezien van naslagwerken en verplichte literatuur zijn de meeste boeken uitleenbaar. Via de Catalogus kunnen boeken uit andere bibliotheken zoals de Universiteitsbibliotheek en de Bibliotheek Sociale Wetenschappen aangevraagd worden.

Bezoek de databases voor Criminologie in de catalogus.

Naar de catalogus

Criminal Justice Abstracts: in deze database kan gezocht worden naar artikelen in honderden tijdschriften op het gebied van criminologie en criminal justice. De database biedt van vele artikelen een korte samenvatting, bibliografische gegevens, literatuurreferenties en citaties.

Web of Science is een veelgebruikte database, die bestaat uit drie afzonderlijke citatie databases, waaronder de Social Sciences Citation Index (1956-heden). Web of Science bevat bibliografische gegevens van artikelen, literatuurreferenties en citaties.

Encyclopedia of Criminology and Criminal Justice: een breed en internationaal online naslagwerk voor criminologie en criminal justice.

International Encyclopedia of the Social and Behavioral Sciences (2015, 2nd edition): een breed online naslagwerk voor sociale en gedragswetenschappen. Verschillende indexen vergemakkelijken het zoeken naar relevante bijdragen.

Oxford Handbooks Online: vele handboeken op vakgebieden zoals strafrecht en criminologie, politicologie, management,  economie en rechtsgeleerdheid kunnen geraadpleegd worden via het platform van Oxford Handbooks Online. De handboeken zijn zowel afzonderlijk als gelijktijdig doorzoekbaar.

Deze website maakt gebruik van cookies.