Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Psychologie

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek in de Psychologie.

Onderwerpen
De collectie Psychologie sluit nauw aan bij het onderwijs en onderzoek binnen het Instituut Psychologie van de Universiteit Leiden. Zwaartepunten zijn: cognitieve psychologie, gezondheids-, medische en neuropsychologie, klinische psychologie, methodologie & statistiek, ontwikkelings- en onderwijspsychologie, sociale- en organisatiepsychologie.
Materialen
E-journals, e-books, databases met onderzoeks- en onderwijsmaterialen en gedrukte boeken.

De collectie gedrukte boeken en tijdschriften bevindt zich deels in de Bibliotheek Sociale Wetenschappen en deels in de magazijnen van de Universiteitsbibliotheek en het Van Steenisgebouw.  Alle materialen kunnen via de Catalogus worden aangevraagd en op de bibliotheeklocatie van voorkeur worden geleverd.

In de bibliotheek Sociale Wetenschappen zijn de boeken geordend op basis van de Library of Congress Classification (LCC). De boeken voor Psychologie staan vooral in de rubrieken BF, HM en RC.

De kast met verplichte studieliteratuur bevindt zich achter de balie van de bibliotheek. Deze boeken worden niet uitgeleend, maar kopiëren en scannen is wel mogelijk.

Veelgebruikte databases om naar artikelen te zoeken zijn:

PsycInfo van de American Psychological Association (APA). Dit is dé database voor psychologie en psychologische onderwerpen op andere vakgebieden zoals geneeskunde, onderwijs, sociologie en linguistiek.

Web of Science met artikelen over alle wetenschappelijke disciplines in tijdschriften met grote impact.


Voor klinische en gezondheidspsychologie zijn ook van belang:

PubMed van de US National Library of Medicine met biomedische artikelen.

Embase is een biomedische database die in vergelijking met PubMed meer Europese literatuur bevat.

EMCare met tijdschriftartikelen op het gebied van verpleegkunde en gezondheidswetenschappen.

Voor een overzicht van psychologietijdschriften, klik op Explore journals rechts. De tijdschriften staan per onderwerp bij elkaar. De tijdschriften met de grootste wetenschappelijke impact (journal rank) staan bovenaan.

Handige online naslagwerken zijn:

International Encyclopedia of the Social and Behavioral Sciences, 2nd edition (2015)

Oxford Handbooks Online: kies "Browse by Subject" > Psychology

SAGE Research Methods Online over kwantitatieve en kwalitatieve methoden en technieken van onderzoek 

De bibliotheek Sociale Wetenschappen beheert een basiscollectie Testhandleidingen. Deze zijn alleen beschikbaar voor studenten en medewerkers van de Faculteit Sociale Wetenschappen. Medewerkers kunnen een testhandleiding 3 dagen lenen, studenten kunnen het materiaal ter plekke in de bibliotheek inzien.

Voor inzage is toestemming nodig van een medewerker of begeleider van je opleiding. Toestemming wordt verleend via het formulier Toestemming voor het inzien van testhandleidingen in de bibliotheek. Wanneer je dit formulier invult met behulp van Tools > Fill & Sign van Adobe Acrobat is het mogelijk deze digitaal naar je docent te versturen. Neem dit formulier nadat je het ondertekend terug hebt ontvangen uitgeprint mee naar de balie van de bibliotheek.

Voor klinische en gezondheidspsychologie is er de streaming video database:

Counseling and Therapy in Video

Voor klinische en gezondheidspsychologie:

The Cochrane Library bevat systematische reviews van medische interventies

Voor ontwikkelings- en onderwijspsychologie:

The Campbell Library met systematische reviews op het gebied van onderwijs, misdaad en sociale hulpverlening

Deze website maakt gebruik van cookies.