Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Rechtsgeleerdheid

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek in de Rechtsgeleerdheid.

Onderwerpen
Nederlands recht, wisselwerking tussen nationaal Nederlands recht en internationaal (buitenlands) recht, met name Europees recht, het recht van België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS.
Vakgebieden
Burgerlijk recht, Burgerlijk procesrecht, Internationaal privaatrecht, Jeugdrecht, Notarieel recht, Ondernemingsrecht, Financieel recht, Intellectueel eigendomsrecht, Anglo-American Law, Europees recht, Immigratierecht, International Legal Studies, Lucht- en Ruimterecht, Sociaal recht, Staats- en Bestuursrecht, Straf- en Strafprocesrecht, Recht en Digitale Technologie, Encyclopedie, Moot Court, Rechtsfilosofie, Rechtsgeschiedenis, Law, Governance and Society in Asia, Africa, the Middle East, Europe and North America, Rechtseconomie, Belastingrecht, Bedrijfswetenschappen.
Talen
Nederlands, Engels, Frans en Duits, Indonesisch, Russisch.

De collectie Rechtsgeleerdheid staat in de Bibliotheek Rechten in het hart van het Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG). De collectie staat grotendeels in open opstelling. Een beperkt aantal boeken en tijdschriften staat in het magazijn van de bibliotheek Rechten. Oudere edities staan veelal in het magazijn van de Universiteitsbibliotheek.

De boeken staan geordend op vakgebied en onderwerp, en hebben een landencode wanneer dat van toepassing is. De gebonden jaargangen van tijdschriften staan gerangschikt op nummer. De meest recente afleveringen van tijdschriften echter staan bij elkaar in een speciale zichtkast, op alfabetische volgorde.

Boeken kunnen geleend worden via de balie van de Bibliotheek Rechten. Verplichte literatuur, veel geraadpleegde handboeken, naslagwerken, tijdschriften en losbladigen echter zijn niet uitleenbaar.

De plaatsingscodes van boeken en tijdschriften zijn vindbaar in de Catalogus. De plaatsingscode van de collectie rechtsgeleerdheid begint met de aanduiding JURBIB. Een uitgebreid overzicht van de rubrieken is beschikbaar via de balie van de bibliotheek.

Electronic Information System for International Law (EISIL): links naar belangrijke digitale bronnen voor internationaal publiekrecht.

HeinOnline: database met juridische publicaties uit de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.  De database is geordend in collecties, de zogeheten “libraries”. Deze bevatten een collectie juridische tijdschriften, constituties, klassieke teksten, United Nations Law Collection, Amerikaanse verdragen, Foreign & International Law Resources Database and World Treaty Library.

Oxford Scholarly Authorities on International Law: bevat de full-text edities van naslagwerken en verdragen gepubliceerd door Oxford University Press, zoals de Oppenheid en de Oxford Commentaries on International Law.

Max Planck encyclopedia of public international law (MPEPIL): deze encyclopedie is een uitvoerige bron die alle aspecten van het internationaal publiekrecht behandeld.

WestlawNext: database met publicaties uit het Verenigd Koninkrijk, de EU en de Verenigde Staten. Bevat boeken, cases, tijdschriften, wetgeving en verdragen.

Kluwer Navigator is een portal voor een groot aantal juridische en fiscale databases op het terrein van het Nederlandse recht en bevat door Kluwer uitgegeven elektronische tijdschriften en boeken, jurisprudentie en wetgeving.

Legal Intelligence is een zoekdienst waarmee je gelijktijdig kunt zoeken naar gratis toegankelijke informatie én naar wetenschappelijke informatie van juridische uitgevers.

Westlaw Next is de belangrijkste bron voor juridische informatie betreffende de Angelsaksische landen.

OpMaat is een Nederlandstalige databank die bestaat uit de vroegere SDU-Wettenbank en SDU-OpMaat. Opmaat geeft toegang tot officiele publicaties, wet- en regelgeving, jurisprudentie, SDU-jurisprudentie- tijdschriften en EU-wet- en regelgeving.