Universiteit Leiden

nl en

Onze collectie in het onderwijs

Collegematerialen

Als UBL selecteren, verwerven, catalogiseren en beheren wij materialen ter ondersteuning van onderwijs, studeren en onderzoek aan de Universiteit Leiden. We streven ernaar alle verplichte studieliteratuur online of in print beschikbaar te hebben aan het begin van het semester. Mist u titels? Neem contact op met uw vakreferent/medisch informatiespecialist of doe een aanschafsuggestie.

Boeken

Bij inkoop gaat de voorkeur uit naar digitale licenties met onbeperkte toegang en zonder Digital Rights Management. Hiermee kan een e-book door meerdere studenten tegelijk  worden geraadpleegd en zonder beperkingen worden geprint, gedownload en opgeslagen.

Helaas zijn niet alle e-books beschikbaar met een onbeperkte licentie, en bijvoorbeeld alleen te bestellen met toegang voor 1 of 3 gelijktijdige gebruikers. Studenten kunnen dan bij het inloggen te maken krijgen met een verwarrende 'no access' pop-up. In andere gevallen kan de prijs zodanig zijn dat het een onevenredig deel van het budget wegneemt. Vakreferenten kiezen dan vaak voor een gedrukt exemplaar dat als niet-uitleenbaar op de studiezaal wordt gezet of op verzoek op een collegeplank wordt geplaatst.

Als onderzoeksbibliotheek bestellen wij doorgaans slechts één exemplaar van een collegeboek. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk twee of drie exemplaren beschikbaar te hebben.

Streaming Video

De UBL heeft een grote collectie DVD's en filmplatforms die via de Catalogus kunnen worden gevonden. In de subject guide Films en muziek leggen we uit hoe u films en tv-programma's kunt zoeken. Controleer altijd goed de gebruiksvoorwaarden voordat u een film afspeelt.

Medewerkers van de Universiteit Leiden kunnen DVD's lenen voor een maximale uitleentermijn van 3 dagen. Voor raadplegen binnen de Universiteitsbibliotheek zijn een speciale multimediaruimte en Cinema Room Vos beschikbaar.

Online video's zijn beschikbaar via verschillende platforms. Controleer de gebruiksvoorwaarden alvorens te streamen.

Literatuur over het geven van onderwijs

Raak geinspireerd door onze uitgebreide collectie artikelen en boeken over het geven van onderwijs! Artikelen en boeken zijn online beschikbaar via de Catalogus of kunnen worden doorgebladerd in de Bibliotheek Sociale Wetenschappen. Tijdschriften en boeken zijn ook te vinden in de mediatheek van het ICLON. De collectie onderwijswetenschappen wordt voortdurend aangevuld.

Bijzondere Collecties

Onze conservatoren kunnen u helpen originele stukken uit de Bijzondere Collecties te tonen in de collegezalen van de Universiteitsbibliotheek. Lees meer op de website van de Bijzondere Collecties.

Deze website maakt gebruik van cookies.