Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Films en muziek

Tips voor het gebruik van films en muziek in je presentatie of essay

Verfijn het zoekresultaat in de linker kolom met Resource type = VideoIs Video niet te zien, klik dan onder Resource type op More options.

 

  • Beeld en Geluid: landelijk instituut voor  behoud, beschikbaarstelling en presentatie van het nationale audiovisuele erfgoed. Bevat ruim 800.000 uur aan radio, televisie, film en muziek. Meeste materiaal kan tegen betaling aangevraagd worden.

  • NPODoc: verzamelsite van documentaires van de publieke omroepen.

  • IDFA.tv: online documentaires die in het verleden op het International Documentary Film Festival Amsterdam te zien geweest zijn. Gratis of tegen een klein bedrag beschikbaar. 

  • Het Geheugen van Nederland: beeldbank aangeboden door de Koninklijke Bibliotheek. Geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt naast tekst en beeldmateriaal  ook video en geluidsfragmenten.

  • Eye filmdatabase: (fragmenten uit) films uit Nederland  van circa 1900 – 1930 aangeboden op de site van Eye, het nationale museum voor de film.

  • Fries Film Archief: bevat duizenden films waarvan veel historisch materiaal en materiaal van particulieren. Een deel van deze collectie is online  beschikbaar via de zoekfunctie op de homepage.

  • Moving Image Archive: enorm archief met meer dan een miljoen gratis beschikbare films, video's en televisie-uitzendingen.

  • EUscreen: online collectie televisieprogramma’s en archiefmateriaal uit Europese audiovisuele archieven.

  • Europeana: De website bevat informatie en links naar culturele en wetenschappelijke collecties uit heel Europa, waaronder films en muziekfragmenten.

  • British Library Sounds: grote collectie geluidsfragmenten, waaronder muziek, oral history, dialecten en omgevingsgeluiden.

  • British Pathé: kanaal op YouTube, bevat meer dan 85.000 historische nieuwsreportages en documentaires uit de 20e eeuw.

  • Associated Press Archive is het film en video archief van de Associated Press. Deze Youtube collectie biedt 1,7 miljoen mondiale nieuws en entertainment video fragmenten, waarvan de eerste dateren uit 1895.

Online streamen

De meeste films en documentaires zijn via de Catalogus binnen en buiten het universitaire netwerk te streamen. Gastgebruikers kunnen het meeste materiaal alleen binnen de gebouwen van de UBL raadplegen, op een van de vaste computers of op een zelf meegebrachte laptop of tablet.

DVD's en CD's

In onze collectie hebben we een groot aantal dvd's en cd's met beeld- en geluidsmateriaal. Deze zijn via de Catalogus op te vragen. Let op: films en documentaires die bij de Bibliotheek Sociale Wetenschappen een plaats hebben kunnen direct bij de balie in de bibliotheek zelf worden aangevraagd.

Dvd’s, cd’s, cassettes, etc. worden niet uitgeleend. Bekijken of beluisteren kan op je eigen laptop (een externe DVDspeler is te lenen bij de uitleenbalies van de Universiteitsbibliotheek en Bibliotheek Wijnhaven) of op de daarvoor beschikbare apparatuur op een van de volgende locaties:

Medewerkers van de Leidse Universiteit mogen het materiaal wel lenen, voor een maximum van 3 dagen.

Wil je een video- of geluidsfragment gebruiken tijdens een college of in een werkstuk? Bekijk dan de Vuistregels voor gebruik van video en geluid of bekijk de Vragen & voorbeelden (Surf Netwerk Auteursrechten Informatiepunten). 

CiteThemRight (Bloomsbury Publishing) geeft informatie over hoe muziekfragmenten, films, radioprogramma's, DVD's en andere media te citeren in verschillende stijlen. Kijk onder de tab Media and Art.

Deze website maakt gebruik van cookies.