Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Geschiedenis

Overzicht van databases, naslagwerken en website voor historisch onderzoek

Geschiedenis van Nederland en Belgie
Heerschappij en natievorming (800-1100), bourgondische periode (1300-1500), kruistochten, Reformatie en Contrareformatie, Nederlandse Opstand en godsdienstoorlogen
Koloniale geschiedenis van landen in Azie, Afrika en Latijns-Amerika
Rol van Nederlanders, VOC/WIC, missie en zending, zeegeschiedenis, slavernij en slavenhandel, dekolonisatie, andere koloniale machten
Migratiegeschiedenis
20ste en 21ste eeuw. Integratie & sociale cohesie, vestigings- en veranderingsprocessen, internationale betrekkingen

De collectie Geschiedenis is verspreid over verschillende locaties.

Het grootste deel van de boeken en tijdschriften voor Geschiedenis staat in de magazijnen van de Universiteitsbibliotheek. Daarnaast staat in de studiezalen een vrij toegankelijke (maar niet uitleenbare) naslagcollectie, net als de recente papieren jaargangen van historische tijdschfiten. Al het materiaal is opzoekbaar in de catalogus.

Naslagcollectie op de studiezalen

De belangrijkste handboeken en naslagwerken op het gebied van Geschiedenis staan in de studiezalen. De plaatsing van boeken gebeurt volgens de internationale Library of Congress Classification (LCC). Het merendeel van de historische titels bevindt zich binnen de categorieen C, D, E en F.

Collegeplanken

In Studiezaal 4 bevinden zich de collegeplanken, met daarop voorgeschreven literatuur (boeken, artikelen) voor gebruik in werkgroepen. Dit materiaal wordt in opdracht van de docent(en) apart gezet en kan in de centrale hal worden gekopieerd of op de eerste verdieping worden gescand. Gelieve de publicaties na gebruik weer op hun plek terug te plaatsen, aangezien alle studenten uit een werkgroep op deze plank aangewezen zijn.

Tijdschriften

De lopende jaargangen van de historische tijdschriften die niet digitaal beschikbaar zijn staan in de studiezalen 3 en 4 in de ronde kasten direct na de ingang. Deze zijn ter inzage. De gebonden jaargangen van tijdschriften staan in het Open Magazijn (trap naar beneden bij het Uitleenbureau). Hier is een alfabetische lijst van tijdschrifttitels aanwezig met verwijzing naar kastnummers. Banden kunnen worden geleend via de balie.

Bezoek de databases voor Geschiedenis (algemeen) in de catalogus.

Naar de catalogus

Bezoek de databases voor Nederlandse geschiedenis in de catalogus.

Naar de catalogus

Artikelen zoeken Nederlandse geschiedenis

In de Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis staan beschrijvingen van boeken, tijdschriften, artikelen en online publicaties, afkomstig uit verschillende Nederlandse collecties. Publicaties over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden toegankelijk.

Delpher: gedigitaliseerde Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften, van de Koninklijke Bibliotheek

Bezoek de databases voor internationale geschiedenis in de catalogus.

Naar de catalogus

Artikelen zoeken Middeleeuwse geschiedenis

De International Medieval Bibliography is een multidisciplinaire bibliografie over de Middeleeuwen 300-1500.
 

Bezoek de databases voor Middeleeuwse geschiedenis in de catalogus.

Naar de catalogus

Bezoek de databases voor Sociale en economische geschiedenis in de catalogus.

Naar de catalogus
Deze website maakt gebruik van cookies.