Universiteit Leiden

nl en

Nederlandse rectoren maken eigen publicaties via open access openbaar

De rectoren van de Nederlandse universiteiten stellen hun recente wetenschappelijke werk wereldwijd gratis online beschikbaar. Zo willen zij het goede voorbeeld geven aan alle onderzoekers in Nederland. Ook de Leidse rector Carel Stolker doet mee.

Als onderdeel van de pilot 'You share, we take care' zijn de publicaties van de rectoren binnenkort voor iedereen in te zien via de universitaire repositoriesDit past in de ambitie van Nederland om 100 procent open access te bereiken in 2020. Wereldwijd vrij delen van de artikelen is mogelijk dankzij aanpassing van de Nederlandse auteurswet in 2015 met artikel 25fa, ook wel het amendement Taverne genoemd. ‘Wetenschap hoort voor iedereen toegankelijk te zijn,’ vindt rector magnificus Carel Stolker. ‘Ik geloof dat openheid en vrije kennisoverdracht de wetenschap zeer ten goede komen. Ik maak mijn artikelen daarom graag open access beschikbaar.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit: ‘Wetenschappelijk werk dat publiek gefinancierd is, moet ook vrij toegankelijk zijn voor het publiek, docenten en wetenschappers. Nederlandse universiteiten hebben in de afgelopen periode al met veel uitgevers afspraken kunnen maken over publiceren in open access. Helaas is dat nog niet met elke uitgever gelukt. Daarom is het goed dat de wet het nu – onder voorwaarden - mogelijk maakt om ook in open access te delen. De rectores magnifici nemen het voortouw en we hopen dat veel onderzoekers zullen volgen.’

Voorwaarden

Onderzoekers kunnen onder bepaalde voorwaarden hun publicaties na zes maanden in open access delen zonder specifieke afspraak met de uitgever hierover. Wetenschappelijk onderzoek waar het werk op gebaseerd is, moet geheel of gedeeltelijk met Nederlandse publieke middelen bekostigd zijn en de (co)auteur moet een dienstverband hebben bij een Nederlandse instelling. Tevens moet het gaan om een kort werk van wetenschap met de lengte van een wetenschappelijk artikel of boekhoofdstuk in een ‘edited collection’. 

Meedoen?

Onderzoekers die ook aan het open access initiatief willen meedoen, kunnen daarvoor contact opnemen met de Digital Scholarship Librarians van Universitaire Bibliotheken Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.