Universiteit Leiden

nl en

Nederlandse onderzoeksinstellingen en Elsevier sluiten een open access overeenkomst af

De Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de wetenschappelijke uitgever Elsevier hebben een raamovereenkomst afgesloten.

NWO voorzitter Stan Gielen: “This agreement is in accordance with Plan S and is a huge step towards 100% open access and therefore a major breakthrough for open science in the Netherlands.”

In essentie komt het er op neer dat de Nederlandse onderzoeksinstellingen en Elsevier gezamenlijk optrekken in een nieuwe benadering van wetenschapsbeoefening en publiceren die zich kenmerkt door transparantie, samenwerking en efficiëntie, waarbij alle betrokken partijen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. 

Tim van der Hagen, VSNU hoofdonderhandelaar: “This is the beginning of a new way of working for science. We will be in the driving seat of what’s important for science in the future and the applicable rules of engagement and services needed in this context.”

U kunt meer lezen over deze overeenkomst in het Engelstalige nieuwsbericht of in de Engelstalige Q&A.

Het open access team van het Centre for Digital Scholarship beantwoordt uw vragen over de Elsevier overeenkomst of open access in het algemeen via: openaccess@library.leidenuniv.nl.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.