Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Life Science & Technology

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek in Life Science & Technology.

De bibliotheek voor biologie, chemie en farmacologie bevindt zich op de eerste verdieping van het Gorlaeus. Daarnaast heeft de medische Walaeusbibliotheek, gevestigd in het LUMC, een collectie die voor life scientists interessant is.

De life sciences bestuderen de werking van de cel en bekijken of deze is aan te sturen voor het verbeteren van producten en processen of voor het produceren van geneesmiddelen. De studie sluit aan bij de vakgebieden biologie, scheikunde, farmacologie en geneeskunde. De meeste van deze vakgebieden werken primair met artikelen in e-journals als bron.

De belangrijkste zoekmachines voor artikelen binnen de LST zijn Web of Science (breed, algemeen), PubMed (medisch) en Google Scholar (breed).

Data openbaarmaken bij artikelen of als losstaande publicaties is steeds gebruikelijker binnen de chemie. Onderstaande websites zijn enkele van de belangrijkste plekken voor datapublicaties:

In Nederland en daarbuiten zijn een aantal zeer actieve verenigingen en vaktijdschriften waarmee je op de hoogte blijft van de (maatschappelijke) ontwikkelingen in de moleculaire wetenschappen.

  • KNCV: Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging, dat ook het verenigingstijdschrift C2W heeft
  • NBV: Nederlandse Biotechnologische Vereniging, met C2W Life Sciences 
  • NVBMB: Netherlands Society for Biochemistry and Molecular Biology, met C2W Life Sciences 
  • Scitable: educatieve website over genetische bronnen van de redacteuren van Nature
  • LabPrep (Universiteit Leiden LACDR): interactieve video's voor laboratoriumonderwijs met de nadruk op het uitvoeren van experimenten
Deze website maakt gebruik van cookies.