Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Journalistiek en Nieuwe Media

Overzicht van databases, naslagwerken en nuttige weblinks voor onderzoek in journalistiek en nieuwe media.

Onderwerpen
De collectie Journalistiek en Nieuwe Media sluit nauw aan bij het onderwijs en onderzoek binnen het programma Media Studies van de Universiteit Leiden. Thema’s zijn: massamedia, internetjournalistiek, sociale media, visuele communicatie, beeldcultuur, visualisatie, statistisch cijfermateriaal in de media, misdaad in de media, politieke communicatie en wetenschapsjournalistiek
Materialen
De actuele collectie bestaat uit e-books, e-journals, databases, gedrukte boeken en enkele gedrukte tijdschriften.

De collectie gedrukte boeken en tijdschriften staat grotendeels in het gesloten magazijn van de Universiteitsbibliotheek. In de studiezalen op de eerste verdieping staat een vrij toegankelijke naslagcollectie met handboeken en belangrijke studies. Deze boeken worden niet uitgeleend, maar kopiëren en scannen is wel mogelijk.

De naslagwerken voor Journalistiek en Nieuwe Media staan voornamelijk in de rubrieken HM (informatie en communicatie, zaal 4), P (massamedia, zaal 5) en PN (journalistiek, zaal 8).

Veelgebruikte databases om naar artikelen te zoeken zijn:

Communication & Mass Media Complete (maximaal 5 gelijktijdige gebruikers)

MLA International Bibliography: artikelen op het gebied van taal- en literatuurwetenschap

Linguistics and Language Behavior Abstracts (1 gebruiker tegelijkertijd)

Library, Information Science & Technology Abstracts: over bibliotheek- en informatiewetenschappen, maar ook veel artikelen over nieuwe media.

Web of Science: artikelen over alle wetenschappelijke disciplines in tijdschriften met grote impact.

Factiva: internationale kranten en een aantal Nederlandse kranten

LexisNexis Academic: Nederlandse kranten maar ook internationale kranten en tijdschriften

ProQuest Historical Newspapers: de archieven van The New York Times, The Guardian en andere belangrijke kranten

Historische Kranten (van de KB): de archieven van Nederlandse nationale, regionale, lokale en koloniale kranten in het bezit van de Koninklijke Bibliotheek

International Encyclopedia of Communication

Encyclopedia of Language & Linguistics

Encyclopedia of Information Science and Technology

SAGE Research Methods Online: over kwantitatieve en kwalitatieve methoden en technieken van onderzoek

Current Affairs in Video