Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Caraïben

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek naar de Caraïben

Collectie
De collectie Caraïben van de Universitaire Bibliotheken Leiden is een van de grootste ter wereld op het gebied van de Nederlands-, Spaans-, Engels-, en Franstalige Caraïben. Met de komst van de collecties van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde (KITLV) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in 2014 is het tevens de grootste collectie ter wereld op het gebied van Suriname en de eilanden van de (voormalige) Nederlandse Antillen. De collectievorming sluit nauw aan op de collectievorming ten behoeve van het onderzoek van het KITLV en het onderwijs en onderzoek bij Latijns-Amerikastudies en Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zie ook de Subject Guides Latijns-Amerika en Geschiedenis.
Geografisch
Amerikaanse Maagdeneilanden, Anguilla, Barbuda Antigua, Barbuda, Aruba, Bahama's, Barbados, Belize, Bermuda, Bonaire, Britse Maagdeneilanden, Cuba, Curaçao, Dominica, Dominicaanse Republiek, Frans Guyana, Grenada, Guadeloupe, Guyana, Haïti, Jamaica, Kaaimaneilanden, Martinique, Montserrat, Navassa Island, Puerto Rico, Saba, Saint Barthélemy, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Sint Eustatius, Sint-Maarten/Saint Martin, Trinidad en Tobago, Turks- en Caicoseilanden. West-Indië (koloniale tijd)
Onderwerpen
Caraïbische en Nederlandse koloniale geschiedenis, dekolonisatie, slavenhandel, slavernij, afschaffing en gevolgen van de slavernij, Aziatische migratie en contractarbeid, contemporaine geschiedenis van de Caraïben, nationale identiteit, etniciteit, migratie binnen de regio en naar de voormalige moederlanden
Materialen
(e-)Boeken, tijdschriften, foto’s, prenten, tekeningen, kaarten, atlassen, manuscripten, archieven en audiovisueel materiaal

De collectie Caraïben bevindt zich voor het grootste deel in het Gesloten Magazijn van de Universiteitsbibliotheek. Naslagwerken en gedrukte tijdschriften staan in open opstelling in de studiezaal op de eerste verdieping van de UB. De lopende jaargangen van kranten en niet-wetenschappelijke tijdschriften staan in het Informatiecentrum Huygens op de begane grond van de UB.

Het materiaal uit de voormalige Leeszaal Caraïben van het KITLV is opgenomen in de verschillende naslagcollecties op de eerste verdieping van de Universiteitsbibliotheek en staat geordend volgens de Library of Congress Classification. In onderstaand overzicht kunt u zien op welke plekken het materiaal van de voormalige Leeszaal Caraïben is geplaatst.

Onderwerp LCC Studiezaal Universiteitsbibliotheek Classificatie KITVL

Bibliografieën

Z1601

1st floor, entrance 8

Q

Naslagwerken Latijns-Amerika algemeen, Caraïben algemeen en afzonderlijke landen (geschiedenis)

F1201-3799

1st floor, entrance 4

Q

Naslagwerken taalwetenschap (woordenboeken, grammatica’s)

PM5001-7356
PM7831-7875

1st floor, entrance 7

D

Naslagwerken Letterkunde & literatuurwetenschap

PN841
PR8309-9680
PT5901-5980

1st floor, entrance 8

D

Wetenschappelijke tijdschriften (lopende jaargang)

 

 

 

Niet-wetenschappelijke tijdschriften (lopende jaargang)

Huygens Informatiecentrum

Ground floor, LOUNGE

 

Kranten (laatste vier weken)

Huygens Informatiecentrum

Ground floor, LOUNGE

 

Afgesloten jaargangen van tijdschriften en kranten ouder dan vier weken

  University Library, closed stacks

 

 

 

Hispanic American Periodicals Index (HAPI) Online

Handbook of Latin American Studies (HLAS) Online is een bibliografische database op het gebied van Latijns-Amerika en wordt uitgegeven door de Hispanic Division van de Library of Congress.

Web of Science

Critical Bibliography of English, French and Spanish Caribbean Literatures (1954-2004)

Digital Library of the Caribbean

Bibliothèque Numérique Caraïbe, Amazonie, Plateau des Guyanes

Dutch Caribbean Digital Platform

Slavery & Anti-Slavery: A Transnational Archive is gewijd aan de wetenschappelijke studie van de slavernijgeschiedenis (1490-1896). De collectie bestaat uit meer dan 5 miljoen doorzoekbare pagina’s, afkomstig uit boeken, pamfletten, kranten, tijdschriften, wetteksten, rechtbankverslagen, monografieën, manuscripten en kaarten uit verschillende regio’s (VS, Groot-Brittannië, Europa, het Caraïbisch gebied, Latijns-Amerika en Afrika). Het is de meest volledige collectie met bronnenmateriaal over de slavernij en biedt veel mogelijkheden voor onderzoek en onderwijs. 

Trans Atlantic Slave Trade bevat informatie over meer dan 35.000 reizen in de 16de tot en met de 19de eeuw waarbij slaven uit Afrika naar Noord- en Zuid-Amerika werden getransporteerd.

Yale Slavery and Abolition Portal Deze site helpt onderzoekers en studenten primaire bronnen te vinden op het gebied van de slaverij en afschaffing van de slavernij.

Caribbean Histories revealed

Caribbean Books

Caribbean Maps

Oxford Handbook of Caribbean Archaeology (edited by William F. Keegan, Corinne L. Hofman, and Reniel Rodríguez Ramos, Oxford UP 2013)

De KITLV thesaurus bevat geïndexeerde trefwoorden waarmee in onze catalogus op onderwerp kan worden gezocht in de KITLV collectie. De thesaurus is tot 1 juli 2014 bijgehouden.
NB: de trefwoorden linken niet automatisch door naar titels in onze catalogus.

E-journals

Losse digitale tijdschriften zijn te vinden in de Catalogus via het tabblad Find e-journals. Verzamelingen van e-journals, zoals Project Muse en Jstor, zijn te vinden via het tabblad Find Databases. Titels van tijdschriften worden zoveel mogelijk apart vindbaar gemaakt via het zoekscherm van de catalogus.

Van de gedrukte tijdschriften waarvan geen elektronische editie is, liggen de lopende jaargangen op de studiezaal  op de eerste verdieping. De afgesloten jaargangen liggen in het gesloten magazijn en kunnen via de catalogus worden opgevraagd.

Kranten

De laatste vier weken van de kranten liggen in de Lounge van Huygens Informatiecentrum op de begane grond. Kranten ouder dan vier weken kunnen niet via de catalogus worden opgevraagd. Indien u deze kranten wilt gebruiken voor onderzoek, neemt u dan contact op met de vakreferent Caraïben.

De website Digital Special Collections geeft toegang tot gedigitaliseerde prenten, tekeningen, kaarten, foto's, gedrukte boeken en manuscripten, collectie beschrijvingen, digitale tentoonstellingen en andere digitale objecten in de Bijzondere Collecties van de UBL.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie