Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Caraïben

De collectie Caraïben van de Universitaire Bibliotheken Leiden is een van de grootste ter wereld op dit gebied. De collectie bestaat uit publicaties, foto’s, prenten, tekeningen, kaarten, atlassen, manuscripten, archieven en audiovisueel materiaal op het gebied van de Nederlands-, Spaans-, Engels-, en Franstalige Caraïben. Met de komst van de collecties van het Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde (KITLV) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in 2014 is het de grootste collectie ter wereld op het gebied van Suriname en de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen.

Onderwerpen
Caraïbische en Nederlandse koloniale geschiedenis, dekolonisatie, slavernij, nationale identiteit, contemporaine geschiedenis, aziatische migratie en contractarbeid, migraties binnen de regio en naar voormalige moederlanden (Europa, VS)
Geographical areas
Caraibisch gebied, met name Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen

De collectie Caraïben bevindt zich voor het grootste deel in het Gesloten Magazijn van de UBL.

Kranten en tijdschriften en de naslagcollectie Caraïben van het KITLV, vindt u in het Open Magazijn op de -1.
U komt hier via de trap in het Huygens Informatie Centrum.
Naslagwerken op het gebied van de Spaanstalige Caraïben vindt u op de eerste verdieping van de UB, bij de naslagcollectie Latijns-Amerika.

Critical Bibliography of English, French and Spanish Caribbean Literatures (1954-2004)

Handbook of Latin American Studies (HLAS) online is een bibliografische database op het gebied van Latijns-Amerika en wordt uitgegeven door de Hispanic Division van de Library of Congress.

Bibliothèque Numérique Caraïbe, Amazonie, Plateau des Guyanes

Slavery & Anti-Slavery: A Transnational Archive is gewijd aan de wetenschappelijke studie van de slavernijgeschiedenis (1490-1896). De collectie bestaat uit meer dan 5 miljoen doorzoekbare pagina’s, afkomstig uit boeken, pamfletten, kranten, tijdschriften, wetteksten, rechtbankverslagen, monografieën, manuscripten en kaarten uit verschillende regio’s (VS, Groot-Brittannië, Europa, het Caraïbisch gebied, Latijns Amerika en Afrika). Het is de meest volledige collectie met bronnenmateriaal over de slavernij en biedt veel mogelijkheden voor onderzoek en onderwijs. 

Trans Atlantic Slave Trade bevat informatie over meer dan 35.000 reizen in de 16de tot en met de 19de eeuw waarbij slaven uit Afrika naar Noord- en Zuid-Amerika werden getransporteerd.

Yale Slavery and Abolition Portal Deze site helpt onderzoekers en studenten primaire bronnen te vinden op het gebied van de slaverij en afschaffing van de slavernij.

Digital Library of the Caribbean

Encyclopedie van Curaçao

De KITLV thesaurus bevat geïndexeerde trefwoorden waarmee in onze catalogus op onderwerp kan worden gezocht in de KITLV collectie. De thesaurus is tot 1 juli 2014 bijgehouden.
NB: de trefwoorden linken niet automatisch door naar titels in onze catalogus.

E-journals

Losse digitale tijdschriften zijn te vinden in de catalogus via het tabblad 'Find e-journals' Verzamelingen van e-journals, zoals Project Muse en Jstor, zijn te vinden via het tabblad 'Find Databases'. Titels van tijdschriften worden zoveel mogelijk apart vindbaar gemaakt via het zoekscherm van de catalogus.

Kranten

  • Caraïbische kranten en tijdschriften (collectie KITLV)
  • Factiva is een database met fulltext artikelen uit duizenden internationale kranten en tijdschriften, waaronder uit Latijns-Amerika (meer informatie).

De website Digital Special Collections geeft toegang tot gedigitaliseerde prenten, tekeningen, kaarten, foto's, gedrukte boeken en manuscripten, collectie beschrijvingen, digitale tentoonstellingen en andere digitale objecten in de Bijzondere Collecties van Universitaire Bibliotheken Leiden.