Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Biofarmaceutische Wetenschappen

Overzicht van databases en websites voor onderzoek in de Biofarmaceutische Wetenschappen

Biofarmaceutische wetenschappen ligt op het snijvlak van de biologie, scheikunde en geneeskunde. De bibliotheek voor de eerste twee disciplines is de Gorlaeus-bibliotheek op de Science Campus; daar zijn boeken over farmacologie, biologie, chemie en fysica. Tijdschriften en boeken op het gebied van de geneeskunde zijn te vinden in de Walaeus-bibliotheek op de eerste verdieping van het hoofdgebouw van het LUMC. 

De collectie voor biofarmaceutische wetenschappen bestaat voor het grootste deel uit elektronische tijdschriften en databases die gedeeld worden met scheikunde. In de Gorlaeus-bibliotheek zijn daarnaast nog diverse handboeken aanwezig.

PubMed (let op: niet Pubmed Central!) - deze database is vooral gericht op medische literatuur en bevat onder meer informatie over klinische trials. Als je iets wilt weten over de effecten van een medicijn of over de farmacokinetiek (hoe het medicijn in het lichaam wordt opgenomen, verwerkt en uitgescheiden) is PubMed een goede bron. De artikelen krijgen allemaal een aantal Medical Subject Headings (MeSH-terms) mee, waardoor zoeken op een bepaald type medicijn of effect makkelijker is.

SciFinder - deze database is vooral gericht op de chemische kant van medicijnen, synthese, biologische activiteit van het molecuul, analysespectra. De hele inhoud van PubMed is eveneens doorzoekbaar in SciFinder, maar dan zonder MeSH-termen. Belangrijk bij het zoeken is ook dat de database gebruikmaakt van natural language. Je zoekvraag moet je daarom als zin invullen, waarbij de concepten met voegwoorden zijn verbonden (for, in, against, etc.). Daarnaast kun je zoeken op structuur, reactie en stofeigenschappen. 

Web of Science - een algemene brede database waarin ook veel chemische en medische literatuur is terug te vinden. Een voordeel van Web of Science is dat het citaties naar artikelen bijhoudt, waardoor 'topartikelen' makkelijker zijn te vinden.

ToxNet - een serie databases die ingaat op de risico's en toxiciteit van chemicaliƫn.

Cochrane Library - een serie van databases waarvan de Cochrane Reviews het hart vormen. Daarin worden medische studies beoordeeld en vergeleken om zo tot een goede evaluatie van de werking van een medicijn te komen (Evidence Based Medicine). Kijk voor meer informatie ook op de Blackboard-module informatievaardigheden van de opleiding of doe de tutorial van de UBL