Universiteit Leiden

nl en

Course reserves geven studenten gemakkelijke toegang tot collegeliteratuur

Dit jaar introduceerde de UBL een nieuwe en verbeterde dienst voor het aanvragen van collegeplanken. Eerder konden alleen gedrukte bronnen op een fysieke collegeplank worden geplaatst. Docenten kunnen nu ook online literatuurlijsten samenstellen en artikelen, video’s, monografieën en krantenartikelen beschikbaar maken voor studenten via een link in Blackboard.

De nieuwe collegeplanken zorgen ervoor dat docenten automatisch voldoen aan het auteursrecht, waardoor boetes ten laste van de instituten worden vermeden. Maar een beperkt aantal uitgevers staan het plaatsen van artikelen en hoofdstukken voor onderwijsdoeleinden in gedrukte of digitale syllabi toe. De nieuwe procedure biedt toegang gebaseerd op permalinks, wat verzekerd dat materialen binnen het auteursrecht beschikbaar zijn.

Docenten kunnen een aanvraag doen in twee gemakkelijke stappen: eerst selecteert een docent de materialen (boeken, hoofdstukken, artikelen, databases e.d.) in de Catalogus, vervolgens upload hij/zij deze in de Course Reserve Request Service. Wanneer een boek nog niet aanwezig is kan een docent een aanschafsuggestie doen. Na aanvraag zorgen de medewerkers van de bibliotheek dat de collegeplanken op tijd klaar staan.

Bezoek (Online) collegeplank aanvragen voor meer informatie.

Diensten voor docenten
Wist u dat de UBL meer diensten heeft voor docenten? Zie onze website voor meer informatie over hoe informatievaardigheden een plaats te geven in uw onderwijs en hoe studenten te laten werken met bronnenmateriaal via onze Bijzondere Collecties.

Deze website maakt gebruik van cookies.